Juhlapuhujana Teuvo Jokinen: Pitkät avioliitot erikoisia

0
Sketsissä vanhempi pariskunta kävi meheviä keskusteluja kuoron säestyksellä.

Teksti Armas Töykkälä

Eläkeliiton Someron osaston laskiaisriehan teemana oli tänä vuonna läheisyys, seksikkyys ja riehakkuus. Aihepiirin ympärillä nähtiin Teeriharjun tanssilavan täydeltä sketsejä, luentoja, runoja ja musiikkia.
Alkulämmittelynä kuultiin Rosita Kuitusen runo, joka leikitteli faktalla, että kovin moni suomen kielen sana taipuu päättyen seksiin.
– Iltaseksi tekee uniseksi. Aamuseksi jäi nyhjäämiseksi tai voi siirtyä kokonaan huomiseksi.
Jussin Baariin sijoittunut sketsi muistutti mieleen suosituimpia kaksimielisiä puujalkoja. Tarjoilija tuo pöytään karjalanpiirakkaa ja kysyy, mitenkäs munavoi.
– Hyvinhän se on voinut, kuului Pertti Tammisen repliikki.

Teuvo Jokinen

Someron terveyskeskuksen eläkkeelle jäänyt johtava lääkäri Teuvo Jokinen piti luennon sukupuolielämän historiasta ja kehityksestä yhteiskunnan muutosten vanavedessä. Monesti oletusarvoinen pitkän elämän pituinen kumppanuus onkin melko uusi ja erikoinen ilmiö.
– Keskiajan Euroopassa avioliiton keskipituus oli kymmenen vuotta. Ihmisiä kuoli tauteihin ja sotiin ja sitten otettiin uusi kumppani. On erikoista, että avioliitot kestävät näin pitkään mitä nykyisin.
Sata vuotta sitten raskauden ehkäisy perustui keskeytettyyn yhdyntään ja sen jälkeiseen pesuun. Käytännön sanelemista syistä yleensä tytöt kasvatettiin seksikielteisessä ilmapiirissä. Sukupuolten välillä vallitsi täydellinen seksuaalimoraalinen epätasa-arvo. Parinvalinta oli usein sattumanvaraista.
– Aika nopeasti tömähdettiin naimisiin.
Tiede toi ratkaisun moneen ongelmaan.
– 1960-luvulla avioliiton ulkopuolinen seksi tuli mahdolliseksi. Kuppa parannettiin antibiooteilla ja e-pilleri keksittiin. Nykyisin normina ovat useat peräkkäiset parisuhteet.
Teuvo Jokinen otti esille uusimman muoti-ilmiön, polyamorian, josta kanadalainen tutkimus on osoittanut, että 3–4 henkilön väliset suhteet ovat usein ongelmallisia.
Viime vuosina seksin harrastaminen on vähentynyt, syyksi arvuutellaan stressiä. Uusi innovaatio, matkapuhelinsovellus Tinder on vähentänyt julkisilla paikoilla tapahtuvaa seuranhakua.
Jokinen kertoi myös rakastumiseen ja fyysiseen ihokontaktiin liittyvistä hormonaalisista vaikutuksista. Ihmiskehon autonomiset reaktiot tekevät seksistä hyvin palkitsevaa toimintaa.
– Dopamiini pistää pallon sekaisin. Ei saa nukuttua, ei keskityttyä. Endorfiinit poistavat kipua, ahdistuneisuutta ja masennusta. Oksitosiinia erittyy etenkin, kun kehon etuosaa kosketetaan.
Sosiaalinen media on muuttanut ihmisten välisiä vuorovaikutussuhteita ja jopa lisännyt erilaisia psyykkisiä ongelmia. Loppulauseenaan Teuvo Jokinen esittää toiveen, että kännykkä ei tulisi ihmisten seksuaalisen läheisyyden väliin.
– Seksuaalisuus on ihmisyyden viimeisiä rajamaita somen aikana, jossa ollaan vain kahdestaan, eikä olla ahdistuneita.