Keilahallissa kolmesatasen ja somerolaisvoiton sunnuntai

0
Pallo käteen ja baanalle: Risto Nikkanen.

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Someron keilahallissa heitetyn K-Supermarket Härkätie -erikoiskilpailun finaalissa koettiin monta komeaa kohokohtaa.
Ensimmäisen niistä tarjoili pitkästä aikaa Somerolla järjestettyyn keilakilpailuun mukaan ehtinyt Lohjan Rännimestareiden Matti Juselius .
Hän aloitti kuuden sarjan loppukilpailun täydellisellä kahdentoista peräkkäiskaadon sarjalla, eli kolmensadan pisteen suorituksella. Se oli lohjalaisen kaikkien aikojen seitsemäs maksimitulos ja jo kolmas kerta kun hän on tehnyt kolmesatasen Somerolla.
Myös Someron Keilaajien Risto Nikkasen startti oli upea: Avaussarjaan 268 pistettä ja Juseliuksen kannoille kisan kakkoseksi.

Kolmikko karkasi omille teilleen

Toisessa sarjassa tämän räväkästi aloittaneen duon taso putosi reippaasti ja samaan aikaan kanssakilpailijat, etunenässä euralainen Ari Valaranta ja karsintakierrosten ykkönen, forssalainen Tero Mäkilä , pääsivät onnistumistensa myötä mukaan kärkikamppailuun.
Lopulliset asetelmat voittotaisteluun alkoivat muotoutua neljännessä sarjassa, johon sekä Nikkanen, Juselius että Valaranta takoivat erinomaiset pisteet. Ennen kahta viimeistä sarjaa tämä kärkikolmikko mahtui kahdentoista pisteen sisään ja oli jo lähes sadan pinnan karkumatkalla muihin keilaajiin nähden.
Viidennessä sarjassa parhaimmilleen äityivät SomKe:n Mika Pieniniemi (267) ja Torsti Hagelberg (252), sekä Rkm-Forssan Mika Salminen (267). Kärkitrio jatkoi kuitenkin edelleen niin kovalla tahdilla, etteivät takaa-ajajat saaneet kurottua eroa mainittavasti umpeen.
Kokeneen Valarannan tasaisuus ja päivän kovin kaatoprosentti pitivät hänet ratkaisevassa kuudennessa sarjassa kärkipaikalla aivan viimeisiin ruutuihin asti.
Juselius putosi voittokamppailusta jo ennen kymmenettä ruutua, mutta Nikkasen vahva loppuveto nosti somerolaisen vielä Valarannan voiton uhkaajaksi.

Torsti Hagelberg oli loppukilpailun toiseksi paras somerolaiskeilaaja.

Nikkanen hallitsi lopun hermopelin

Euralainen oli saanut urakkansa päätökseen hyvillä yhteispisteillä (1481), kun Nikkanen lähti tekemään viimeisiä heittojaan. Viimeistä edellinen ruutu tuotti paikon ja viimeiseen panokseksi jäi kilpailun voitto.
Jälkeenpäin Nikkanen kertoi olleensa melko hyvin tilanteen tasalla ja että päätösheiton onnistuminen saattaisi tuoda somerolaisittain harvinaisen erikoiskilpailun voiton.
Seitsemän pinnaa viimeiseen ruutuun olisi vienyt somerolaisen tasalukemiin Valarannan kanssa ja kahdeksan keilaa kumoamalla ykköstila olisi hänen.
Viimeinen heitto lähti riittävän rennosti, pallo osui melko hyvin keilapatteriin ja kellautti nurin kahdeksan keilaa. Se riitti yhteistulokseen 1483 pistettä, eli todella maukkaaseen kahden pisteen voittoon mestariluokan Valarannasta.
Valaranta heitti ilman tasoitushyvityksiä, joten hänen nettopistemääränsä oli sama kuin lopputuloksensa. Erittäin varmaa heittotyöskentelyä esittäneen XO –seuran edustajan komeaksi keskiarvoksi sarjaa kohden muodostui noin 247 pistettä.
Kolmanneksi sijoittunut Juselius (1460) ylsi myös päälle 1400 pisteen nettotulokseen tasoituksettomalla lukemallaan 1424. Niin sanottuna ”puhtaana tuloksenakin” Nikkasen 1357 olisi oikeuttanut kisan kolmossijaan.

Pulkkinen haki voiton Forssasta

Someron Keilaajista hyvän finaalikisan heittänyt Hagelberg oli lopullisella tuloslistalla viides, Kari Kulta seitsemäs ja Pieniniemi yhdeksäs. Tasoitukset vähentäen Hagelberg oli Nikkasen jälkeen toiseksi paras somerolainen, mutta Pieniniemen nettotulos oli neljä pinnaa parempi kuin ”Kultsin” vastaava.
Someron Keilaajien hienon sunnuntain täydensi Immo Pulkkinen , joka ennen Someron kisan alkua kävi valloittamassa Forssan keilahallissa käydyn vastaavanlaisen erikoiskilpailun voiton.

Matti Juselius jäi finaalissa kolmanneksi, mutta mieltä lämmitti uran seitsemäs kolmensadan pisteen maksimitulos.

Keilailun K-Supermarket Härkätie -turnauksen loppukilpailu Someron keilahallissa:
1) Risto Nikkanen SomKe 1483 (nettopisteet 1357), 2) Ari Valaranta XO 1481, 3) Matti Juselius RäMe 1460 (1424), 4) Mika Salminen Rkm-Forssa 1414 (1354), 5) Torsti Hagelberg SomKe 1337 (1133), 6) Tero Mäkilä Rkm-Forssa 1325 (1289), 7) Kari Kulta SomKe 1259 (1109)… 9) Mika Pieniniemi SomKe 1221 (1113).
Finaalissa mukana 76 heittäjän karsinnasta kaksitoista parasta.