Kike Elomaa pukeutuu ilmaston mukaan

0
Ilmaston kriittisyydestä huolimatta perussuomalaisten poliittiseen ulkoilmatilaisuuteen riitti väkeä kuin pipoa.

Teksti ja kuvat Armas Töykkälä

Piiskaava vesisade ajoi kypsään äänestysikään päässyttä kansaa K-marketin lastauslaiturin lipan alle suojaan. Laiturilla päivysti kolmen perussuomalaisen kansanedustajan kimara, tavattavissa olivat Ritva ”Kike” Elomaa, Veikko Vallin ja itse K-marketkauppias Mikko Lundén.

Kike Elomaa on suosittu juttukumppani Somerolla käydessään. Keskusteluista saattoi päätellä, että kristillisdemokraatit olisi mahdollinen kumppani mahdollisissa perussuomalaisvetoisissa hallitusneuvotteluissa vuonna 2023.

Kike Elomaa oli sonnustautunut sporttiseen toppapukuun. Small talk -aiheeksi valikoitui sää, joka vaikuttaa lopputalven normaaliolosuhteisiin nähden yllättävän lokakuiselta.
– Kuule, ei tämä ilmasto tahtia haittaa. Me ollaan Suomessa, missä tuulee ja myrskyää, kuten eduskunnassakin. Pitää pukeutua sen mukaan, siksi minullakin on nämä toppahousut.
Vaikka seuraaviin eduskuntavaaleihin on vielä paljon aikaa, tuoreimmat gallupit, joiden mukaan perussuomalaisista tulisi nykyisillä lukemilla pääministeripuolue, puhututtavat jo nyt. Suuri kysymysmerkki on, mitkä puolueet olisivat valmiita lähtemään perussuomalaisen pääministerin vetämään hallitukseen. Enemmistöhallituksen muodostaminen olisi hyvin hankalaa.
Kuin tilauksesta Elomaan kylkeen ajautuu tuttu mies makkara kädessään ja vastauksia huulillaan.
– Kato Laukkanen, Elomaa huudahtaa yllättyneenä.
Antero Laukkanen , Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja hallitseva Somerniemen torineuvos yhtyi keskusteluun säästä ja hallituskuvioista. Hän alkoi laskeskella kriittisesti miljardeja, joita ilmastonmuutoksen torjuntaan paraikaa sijoitetaan. Kike Elomaa komppasi kollegaansa ja huomautti PS:n ja KD:n olevan samoilla linjoilla myös metsä- ja maatalouspolitiikassa.
Elomaa ei ole ronkeli sen suhteen keiden kanssa hän hallitukseen lähtisi.
– Lähdemme kaikkiin hallituksiin, jotka ovat kansan puolella.
Laukkanen muistutti, että Suomessa on vahva parlamentarismi, eniten ääniä saanutta puoluetta olisi vaikea saada pääministeripaikalta pois. Kysymys enemmistöhallituksen mahdottomuudesta jäi silti vaille vastausta, kunnes takavasemmalta kuului edesmenneen kansanedustaja Mauri Salon veljen, Matti Salon tyhjentävä kansalaiskommentti.
– Kyllä mustan auton takapenkistä kiinnostuneita aina löytyy.
Salon murjauksen jälkeen alkoi pakollinen pakolaiskeskustelu. Somerolainen Juhani Vanhala ehdotti ulkomaalaisperäisten henkilöiden siirtoa Ahvenanmaalle. Hän kysyi Elomaalta, muuttuisiko maahanmuuttopolitiikka, jos seuraava pääministeri olisi perussuomalainen.
– Sitä järkevöitettäisiin, kuten ilmastonmuutospolitiikkaakin, Kike Elomaa vastasi lyhyen ytimekkäästi.