Lämmin talvi on riesa puunkorjuulle

0
Puukuljetus Helenius Oy:n auto on tullut tekemään kuormaa. Auton puikoissa on Miikka Talikka.

– Vähän erikoinen tämä talvi on ollut puunkorjuun kannalta, pohtii Metsänhoitoyhdistys Salometsän alueneuvoja Hanna-Mari Parviainen silmäillessään lumesta paljasta maastoa.

Hän toteaa tammikuun tuntuneen todella pitkältä. Koko ajan on oltu lähtökuopissa, josko pakkanen tulisi. Eikä ole tullut. Viime viikolla oli helmikuun alkajaisiksi edes yksi kipakampi jakso.

– Nyt on pitänyt keksiä erilaisia toimintamalleja, että puunkorjuuta saadaan tehdyksi. Pitäisi olla vuoden kiireisin aika, mutta se ei ole.

Parhaillaan ovat meneillään myös lakot paperiteollisuudessa sekä sahoilla ja vaneritehtailla. Lakot alkoivat 27.1 ja vaikuttavat tämän hetken tietojen mukaan 24.2. asti. Lakko koskee noin kuutta tuhatta työntekijää sahoilla ja vaneritehtailla. Puuta on vaikea korjata, mutta eipä sitä saada nyt jalostettuakaan.

Puukaupan vaisuutta on lisännyt myös puutavaran ylitarjonta, jonka yhtenä syynä ovat viime vuoden laajat myrskytuhot Keski-Euroopassa. Viime vuoden lopulla tukin hinta oli hienoisessa laskussa, kuitupuu nousussa.

Hanna-Mari Parviainen tietää metsän olevan ihan erilainen, kun pakkanen tulee. Märät tietkin jäätyvät nopeasti, ja metsäautot saavat ajettua kasaan saadut puut pois, tehtaille ja käyttökohteisiin.

– Päätehakkuut ovat helpompia, koska silloin ei tarvitse pelätä juuristovaurioita. Tiestön täytyy silloinkin toki olla kunnossa.

Harvennushakkuiden Parviainen toteaa sujuneen lähinnä mäntyä ja koivua kasvailla kuivilla kankailla.

– Ne ovat sujuneet lähinnä kovilla kankailla, missä on kova pohja. Eli kasvavat mäntyä tai koivua.

Someron ja Parviaisen näkökulmasta katsoen hakkuiden sujumista hankaloittaa myös peltoalan runsaus.

– Kun peltoa on joka paikassa, niiden taakse ei pääse. Varmasti niiden takaa jää leimikoita hakkaamatta, ellei pakkasia tule.

——————————————————————–

Parhaat talvikelit voi jo unohtaa

Tämä talvi alkaa olla menetetty:

Salometsän alueneuvoja Hanna-Mari Parviainen kertoo Somerolla odottavan paljon talvikohteita. Jos talvi tästä ei ollenkaan kehity, talvileimikot jäävät hakkaamatta.

– Helmikuussa aurinko jo lämmittää sen verran, että parhaat talvikelit voidaan unohtaa tältä vuodelta. Se tehdään mitä pystytään.

Kovapohjaiset harvennushakkuut sekä päätehakkuut onnistuvat, mutta peltojen takana työt eivät onnistu Somerolla tänä talvena lainkaan. Paljon hakkuukoneita on seissyt ja seisoo talleilla ympäri Suomea.

– Tämä on ollut urakoitsijoille hankala vuosi. Osalle on ollut töitä, mutta sen vastikkeeksi monet ovat joutuneet hyppelehtimään paikasta toiseen kohteiden perässä. Puufirmoilla on ollut myös tuotantokatkoksia, eli ei tämä mitenkään ruusuinen vuosi ole ollut urakoitsijoille, Hanna-Mari Parviainen pohtii.

Yhdistyksen alueella Somerolla Salometsällä on tällä hetkellä kaksi hakkuukonetta. Toinen kone on Somerniemellä, Kuisma Munterin hoitelemalla alueella ja toinen Somerolla, Parviaisen alueella.

– Ne ovat tällä hetkellä kyllä töissä. Kumpikaan ei ole joutunut odottamaan kohteita, kun niitä on riittävästi niille järjestelty. Lisäksi Salon puolelta on myöskin haettu töitä.

– Teollisuus kaipaisi kuusikuitua kovasti. Se on kuitenkin hankalin puulaji nyt, kun kuusikkojen hakkaaminen on melko mahdotonta, Parviainen huomauttaa.

Pelkkä pakkasen puute ei ole aiheuttanut kaikkea, kun lisäksi on satanut paljon.

– Metsäpohja jäätyy hankalammin. Ja mitä enemmän on sammalta ja muuta peitteisyyttä metsässä, sitä huonommin pohja jäätyy.

– Savi kyllä jäätyy nopeasti, mutta multamaat ovat huonompia jäätymään.

Viime viikolla Somerolla oli yli kymmenenkin astetta pakkasta, mutta tälle viikolle on luvassa jälleen lämmintä. Mahdollinen sade vielä sulattaa sen, minkä yö on saattanut jäädyttää.

Rekkakuljetuksia helpottaa pelkkä yöpakkanenkin.

– Kokonaisuutena tämä talvi on menetetty. Talvien tulo on myös hiljalleen siirtynyt eteenpäin. Viime vuonna vielä toukokuun alussa oli kylmä jakso, kunnes yhdestä napsauksesta tuli +20 asteen lämpö.

Hanna-Mari Parviainen huomauttaa, että jopa viime kesänäkin oli paremmat korjuukelit, kuin nyt talvella.

– Jos tällaiset talvet yleistyvät, hakkuut siirtyvät enemmän kesäkaudelle, jolloin yleensä on kuivempaa ja maastoon jää vähemmän jälkiä.

– Kyllä kelirikkokohteille olisi nyt kovastikin kysyntää. Puutavara kävisi hyvin kaupaksi.