Lukiolaisten karonkkanäytelmänä fantasiateemainen Lumikuningatar

0
Lavalla nähdään monia värikkäitä asuja ja hienoja roolisuorituksia.

Teksti ja kuvat Aino Kesäniemi

Lumikuningattaren roolissa nähdään Alma Ali-Yrkkö.

Someron lukion toisen vuoden opiskelijat hiovat parhaillaan perinteistä karonkkanäytelmää esityskuntoon. ”Kakkoset” esittävät näytelmän keskiviikkona lukion abiturienteille, opettajille sekä ”ykkösille”. Torstaina järjestetään kaksi kaikille avointa yleisönäytöstä Kiiruun koulukeskuksessa. Yleisönäytöksien liput myydään ennakkoon sähköisesti, toinen näytöksistä on jo loppuunmyyty. Ohjeet lippujen varaamiseen löytyvät Someron lukion nettisivuilta.
Tänä vuonna lukiolaisten esitettäväksi valikoitui H.C. Andersenin satuun perustuva Lumikuningatar -fantasianäytelmä. Lavalla nähdään noin parikymmentä opiskelijaa näyttelijöinä, ja muut opiskelijat ovat mukana joko bändissä tai puvustus- ja lavastustehtävissä.

Musiikista vastaa opiskelijoista koottu bändi opettaja Katriina Helmen (vas.) johdolla.

Näytelmän ovat ohjanneet opettajat Helena Jalo, Katriina Helmi ja Tanja Holmberg .
– Lumikuningatar on iätön tarina hyvän ja pahan taistelusta, toisten auttamisesta, ystävyyden voimasta, periksiantamattomuudesta ja aikuiseksi kasvamisesta, Helena Jalo pohtii.

Lukiolaiset Aino Ojala (vas.) ja Janita Hamppula ovat mukana karonkassa näyttelijöinä.

Lukiolaisista Aino Ojala esittää yhtä sadun päähenkilöistä ja Janita Hamppula nähdään lavalla jopa kolmessa eri roolissa. Molempien rooleihin sisältyy myös laulua. Sekä Ojalalta että Hamppulalta löytyy aiempaa esiintymiskokemusta musiikkiharrastusten kautta, ja lisäksi Ojala kertoo olleensa useamman vuoden mukana Somerniemen musiikkiteatterissa.
– Teatteriharrastuksen kautta olen saanut paljon itseluottamusta ja varmuutta esiintymiseen, Ojala sanoo.
Näytelmän harjoittelu alkoi jo viime syksynä.
– Saatiin käsikirjoitukset vähän syysloman jälkeen, ja harjoitukset aloitettiin jonkin ajan päästä, kun roolijaot oli tehty, Ojala kertoo.
Näytelmää on harjoiteltu pääsääntöisesti muutamia kertoja viikossa kouluajalla, ja nyt esitysten lähestyessä myös kouluajan ulkopuolella.
Viimeisillä viikoilla ennen esityksiä jännitys alkaa tuntua esiintyjissä.
– Osaan osuuteni ulkoa, mutta jännittää silti, ja jännittää myös muiden puolesta, Hamppula kertoo.
Ojala sanoo nauttivansa kovasti esiintymisestä, mutta paljastaa myös jännittävänsä lavalle menoa. Kaksikko kuitenkin kertoo odottavansa innolla esityksiä ja yleisön reaktioita.
– Näytelmän parhaita puolia on se, että siinä on käytetty monenlaisia efektejä ja paljon tilaa, ja lisäksi päästy hyödyntämään uuden koulun tekniikkaa. Uskon, että esityksestä tulee näyttävä ja monipuolinen, Hamppula pohdiskelee.

Narsissi, Hyasintti, Tulililja ja Ruusu puutarhassa.

Ohjaaja Jalo kiittelee koko porukkaa projektista.
– Matka valmiiksi näytelmäksi on ollut monipolvinen. Näyttelijöillä on monia rooleja, jotka ovat haastaneet heidät. Muusikot ovat säveltäneet teemamusiikit. Lavastajat ovat päässeet nikkaroimaan, valosuunnittelijat pähkäilemään ensi kertaa Someron lukiossa nähtävän varjoteatterin toteutusta, puvustajat haalimaan kasaan lukuisia roolivaatteita sekä maskeeraajat suunnittelemaan fantasiaelementtejä. Iso kiitos kuuluu kaikille projektiin osallistuneille, jotka ovat aikaa ja vaivaa säästämättä tehneet tämän upean työn.