Luottotoimittajasta äänikirja

0
Ystäväkaksikko nimitti toisiaan Härskiksi ja Uunoksi. Epsanjassa pukeuduttiin esikuvien tyyliin lehtijuttua varten.

Kai Merilän vuonna 2016 kirjoittama Luottotoimittaja -muistelmateos ilmestyy piakkoin päivitettynä versiona äänikirjana.
Maailman parhaan mäkihyppääjän Matti Nykäsen kuolemasta tuli tänään 4. helmikuuta kuluneeksi tasan vuosi. Nykänen menehtyi sairauskohtaukseen kotonaan Joutsenossa.
Mäkilegendalla oli erityinen sidos Somerolle. Täkäläinen viihdetoimittaja Kai ”Kaitsu” Merilä toimi 17 vuoden ajan Seiska -lehdessä Matti Nykäsen luottotoimittajana. Parivaljakon seikkailuista ja toilailuista syntyi yli 300 lehtijuttua.
Merilä Ja Nykänen ystävystyivät kuitenkin jo paljon aiemmin. Mäkisankari asusti hetken aikaa Somerolla 1990-luvun puolen välin kieppeillä. Merilä toimi tuolloin Somero-lehden toimittajana.
– Meidän stoorimme alkoi pyytäessäni Matilta haastattelua Somero-lehteen. Se tehtiin Motelli Rantatuvan katolla, jossa Matti oli juomassa siideriä. Kipusin sinne, tehtiin haastattelu ja hieman painittiinkin. Siitä alkoi meidän neljännesvuosisadan kestänyt vankka ja rankka ystävyys, Merilä kertoilee.

Jyväskylässä
Matti Nykäsen
nimikkomäessä.

Vuonna 1999 Merilä palkattiin viihdelehti Seiskaan toimittajaksi.
– Kun Matti kuuli asiasta, hän ilmoitti silloiselle Seiskan päätoimittajalle, että ”Kaitsu tekee sitten tästä lähtien meikäläisestä kaikki jutut”. Siinä duunissa vierähti 17 vuotta. Kierrettiin maapallo varmaan viiteen kertaa ympäri molempiin suuntiin seikkailuissamme. Olin myös kolme kertaa Matin bestman.

Kai Merilä oli Matti Kykäsen bestman kolmissa häissä. Kuva on viimeisistä, joissa Nykänen avioitui Piansa kanssa.

Lähdettyään Seiskasta loppuvuodesta 2015, Merilä ryhtyi media-alan yksityisyrittäjäksi. Hän kirjoitti 2016 työurallisen elämäkertakirjan Luottotoimittaja . Kyseinen kirja sukeltaa viihde-elämän kulisseihin ja paljastaa, miten Nykäs-jutut oikein syntyivät. Kirjassa on myös paljon muita tarinoita eri julkkiksista, joiden kanssa Merilä työskenteli Seiska-vuosinaan. Osa heistä on jo edesmenneitä, kuten muiden muassa Mika Myllylä , Topi Sorsakoski , Mervi Tapola ja ternimaitokeisari Petteri Jussila .

– Eräs kirjakriitikko totesi mulle, että teokseni soveltuisi oppikirjaksi niille, jotka halajavat viihdealalle toimittajaksi tai parrasvaloihin. Hienosti sanottu. Ja lisäisin siihen, että ehkäpä myös varoitukseksi, sillä julkisuus ja viihde-elämä on todellisuudessa kaukana siitä ruusuisesta kuvasta, joka yleensä suurelle yleisölle annetaan.
Viime syksynä Merilään otti yhteyttä Ruotsin suurin äänikirjojen kustantaja Lind & Co . Yhtiö julkaisee vuosittain satoja äänikirjoja Pohjoismaissa.
– Kyseisen puulaakin Suomi-agentti soitti ja ehdotti Luottotoimittajan julkaisua äänikirjana. Hän kertoi, että aikomuksena on julkaista se ensin Suomessa ja myöhemmin myös muissa Pohjoismaissa.
Merilä kertoo miettineensä asiaa pari päivää.
– Annoin julkaisemiselle yhden ehdon. Kirja päättyy vuoteen 2016 ja sen jälkeen tapahtui melkoisia asioita, kuten Matin poismeno. Sanoin, että haluan päivittää kirjan tähän päivään, eli teen siihen jatkoa näiden reilun kolmen vuoden osalta. Siihen suostuttiin heti. Matin ja mun saaga saa vihdoinkin viimeisen pisteensä.
Merilä kirjoitti tarinalle jatkoa yli 50 kirjasivua.
Luottotoimittaja julkaistaan maaliskuun aikana kaikissa Suomen äänikirjakanavissa: Storytel, Bookbeat, Elisa Kirja, Nextory ja Ellibs.
– Siihen tulee myös uusi kansikuva ja nimeksi Luottotoimittaja – Koko tarina , Merilä kertoo.

Kuva on Espanjan Playa De Inglesistä, jossa Kai Merilä vieraili Matti Nykäsen keikalla kitaristina. Sattumalta kadulla kohdattu Remu Aaltonen houkuteltiin illan keikan rumpaliksi. Keikka oli loppuunmyyty.

Äänikirjan lisäksi maailman paras mäkihyppääjä tulee olemaan vahvasti esillä tänä vuonna myös muunlaisessa kulttuuritarjonnassa.
Kesällä Jyväskylässä pidetään Matti Nykäsen muistokonsertti, jossa on mukana tunnettuja suomalaisartisteja. Myös Kai Merilä on pyydetty mukaan esiintymään.
Merilä sävelsi viime keväänä ystävänsä muistoksi heviballadin Armahtaa , jonka sanoitti hämeenlinnalainen Sana Mustonen . Kappale keräsi Youtubessa nopeasti yli 10 000 kuuntelua. Balladissa laulaa Merilän lisäksi somerolainen Jaana Viitamäki . He esittivät kappaleen ensimmäisen kerran yleisölle Someron Katutansseissa viime elokuussa, ja seuraavan kerran Nykäsen muistokonsertissa kesällä Jyväskylässä.
Tänä vuonna valmistuu myös Matti Nykäsen värikkäästä elämästä kertova musiikkinäytelmä, jonka käsikirjoituksesta vastaavat Jussi Niemi ja Joona (Kari Tapion poika) Jalkanen .
– Kesällä aion toteuttaa yhden lupaukseni Matille. Hän sanoi mulle kerran vuosia sitten, että kun aika hänestä jättää, mun pitää viedä Matin haudalle yksi punainen ruusu.

Yhtä monta punaista ruusua kuin on takana vuosikymmeniä. Matti Nykänen sai Kai Merilältä viidenkymmenen ruusun lisäksi konjakkipullon, jonka korkiksi somerolainen Reino Koivuniemi veisti kotkan pään.