Matti nykäisi tyttöjä syliin: Heinämarkkinoilla kuuluisa lakritsinmyyjä

0
Tutustuimme Mattiin Somerolla, jossa hän esiintyi ja asui Rantatuvassa. Tämä kuva julkaistiin Somero-lehdessä.

Somero-lehti 2.8.1994

Teksti ja kuvat Kai Merilä

Sunnuntaina Someron kaupunkikuvaa vilkastuttaneet heinämarkkinat saivat pirteän säväyksen, kun itse Matti Nykänen piipahti torille lakritsin myyntiä vauhdittamaan.
Heinäkuun viimeiseksi päiväksi osuneet heinämarkkinat saivat massoittain ihmisiä liikkeelle, sillä ilma oli kuin morsian. Tavaraa markkinoilla riitti tuttuun tapaan aina pärekoreista vaatteisiin ja makeisiin.
– Markkinat ovat aina mukavia, mutta missäs pelimannut ja muu musiikki on?, ihmetteli kesälomareissulla ollut Osmo Koskela.
Ainakin yksi pelimanni paikalle kuitenkin ilmaantui, mutta valitettavasti hänelläkään ei ollut soittopelejä matkassa.
Toriväen yllätykseksi paikalle saapui nimittäin Matti Nykänen, joka myi muutaman minuutin lakuja lapsiteatteri Pikku Enkelien torikojulla.
– Täältä tätä löytyy vaikka metrikaupalla, huuteli markkinoiden tunnetuin helppoheikki.

Laulaja-Matti haikailee mäki-Mattia

Mikrofonin varresta itselleen uuden leipäpuun pari vuotta sitten löytänyt Matti Nykänen ei ole haudannut mäkisuksiaan lopullisesti.
– Täytyy myöntää, että minulla on kova kaipuu mäkeen. Ensi talvena on tarkoitus treenata tosimielellä, lupasi Matti Gasthouse Rantatuvan katolla auringossa istuen.
Somerolle managerinsa Maick Sierran kanssa saapunut Matti Nykänen keräsi Rantatuvan sekä lauantaina että sunnuntaina viimeistä paikkaa myöten täyteen ihmisiä.
Vaikka Nykäsen maine on nykyisin se mikä on, sitä tosiasiaa ei voida sivuuttaa, että hän on yksi maailman parhaimmista mäkihyppääjistä. Ja vielä suomalainen.
Jyväskyläläinen mäkikotka voitti jo 17-vuotiaana nuorten maailmanmestaruuden ja yleisen sarjan Suomen mestaruuden. Oslon MM-kisoissa vuonna 1992 Nykänen voitti suuren mäen kisan ja kuului Suomen pronssijoukkueeseen.
Sarajevon olympialaisissa 1984 Matti voitti myös suuren mäen kisan ja pienen mäen hopeamitalin.
Galgaryn olympialaisissa 1988 Nykänen nykäisi kultamitalin sekä suuressa että pienessä mäessä. Hän oli myös mukana tuomassa joukkuekultaa Suomelle.
Nykänen on lisäksi voittanut MM-kisoissa pienen mäen hopeamitalin 1987, suuren mäen pronssin 1985 ja 1989 sekä kaikista näistä joukkuemitalin.
Lentomäen maailmanmestaruuden hän voitti 1985.
Viimeiset pari vuotta Matti Nykänen on tehnyt keikkahommia esiintyjänä. Hän paljastaa, että mäkihyppyä on kuitenkin harjoiteltu ja tullaan harjoittelemaan.
– Viime talvena hyppäsin 800 harjoitushyppyä. Ensi viikolla alan harjoitella muovimäessä talvikautta varten.
Matti jatkaa, että hyppyharjoittelun ohella on myös tienattava leipänsä.
Pidän esiintymisestä ja laulamisesta. Sen olen huomannut, että esiintyjän ammatti on kovempaa kuin urheilu. Kun kaksi tuntia hilluu lavalla, niin se vastaa 20 kilometrin kovaa juoksua. Tällä tavoin saankin pidettyä kuntoni yllä mäkeä varten.
Matti Nykäsen puheessa vilahtaa myös toisen kovanluokan mäkimiehen, Toni Niemisen, nimi.
– Hänellä on ollut vähän samoja vaikeuksia kuin minulla, eli viina ja naiset. Hienoa, että Toni on kuitenkin jaksanut treenata paineista huolimatta. Uskon, että hän on ensi talvena maailman neljän parhaan joukossa. Jos ei ole, niin M. Nykäsen täytyy antaa lisää ohjeita, naurahtaa Matti.

Matti Nykäsen tukena laulaa manageri Maick Sierra.

Vaikeudet on aina selvitetty

Matti Nykäsen manageri ja hänen asuintoverinsa Maick Sierra kertoo avoimesti, että heillä on ollut välillä vaikeuksia melkoisestikin.
– Silloin kun Matti pärjäsi ja vei Suomea maailman kartalle, tie oli siloinen. Puheet ja lehtijutut kääntyivät pahoiksi sinä päivänä, kun hän ei enää pärjännytkään urheilussa.
Sierra myöntää, että Matin vaikeudet alkoholin kanssa ovat usein pahentaneet tilannetta.
– Hän on mukava ja sympaattinen ihminen. Silloin kun Matti juo, hänen persoonansa muuttuu totaalisesti. Hänestä tulee täysin eri ihminen. Sitä Mattia, josta sensaatiohakuisissa lehdessä puhutaan, ei kuitenkaan ole olemassakaan.
Sierra huokaisee, että koska Matti on julkkis isolla Jiillä, hän ei saa hetken rauhaa muualla kuin kotonaan. Välillä ei sielläkään.
– Siitä saakka, kun olen Matin managerina ollut, olemme aina selvinneet mahdottomistakin vaikeuksista ja tullaan jatkossakin selviämään.