Nastoilla naristelua

0
kuva Päivi Kosonen/TS

Moni autoilija on sättinyt tänä talvena ajaessaan nastarenkailla vesisateissa. Talvirengaspakko on vielä olemassa, mutta uusi tieliikennelaki on tulossa. Kesäkuusta lähtien autoilija voi itse päättää ajokelin mukaan, ottaako alleen talvi- vai kesäkumit.

If Vakuutus teki kyselyn 30 000 suomalaiselle. Tulosten mukaan yllättävän moni suunnittelee jatkossa vaihtavansa talvirenkaat kelin mukaan. Kesärenkaita saa käyttää talvikuukausina, jos keli ei edellytä talvirenkaiden käyttöä.

Selvityksen mukaan jopa 16 prosenttia vastaajista aikoo jatkossa vaihtaa renkaita kelin mukaan useasti pitkin talvea. 60 prosenttia luottaa tuttuun rutiiniin, eikä usko lakimuutoksen vaikuttavan omiin rengaskäytäntöihin. Neljännes uskoo muuttavansa vaihtoajankohtaa. Puolelle vastaajista uusi laki oli vielä täysin tai osittain vieras.

Kitkarenkaiden suosio on lievässä kasvussa. Nyt osuus on 18 prosenttia vastaajista.

Maalaisjärki tulee korvaamaan kalenterin. Liikennelain muutos tuo autoilijalle vapautta, mutta myös lisää vastuuta.