Partiotaidot puntarissa

0
Kisan ainoa somerolaisjoukkue, Nallekarkit (Vertti Kymäläinen, Jami Laurén, Joonas Salo, Patrik Rantanen sekä Tuomas Lehtimäki) tehtäväpisteellä.

Teksti ja kuvat Olli Salomäenpää

Maitotonkka on kumahtanut, kilpailu on lähtenyt käyntiin. Tässä vaiheessa kilpailun kisajohtaja Tauno Kuisma sekä järjestelysihteeri Mari Salo voivat jo hymyillä.

Maitotonkan kolina on merkki siitä, että Lounais-Suomen partiopiirin Ihmelande-talvimestaruuskilpailu on alkanut. Pian Joensuun koulun pihan vallitsevin äänimaisema on sahan suhina. Tässä vaiheessa voivat kilpailun kisajohtaja Tauno Kuisma sekä järjestelysihteeri Mari Salo melkein huokaista helpotuksesta. Vuoden suunnittelu- ja valmistelurupeama on takana. Tästä eteenpäin päivä menee toivottavasti omalla suunnitellulla painollaan.
– Kisassa on mukana ikäluokittain kolmessa pääsarjassa 55 joukkuetta Varsinais-Suomesta sekä Satakunnasta, järjestelysihteeri Mari Salo kertoo.
– Kisamatka on sarjasta riippuen 5–16 kilometriä. Kilpailijoita on noin 210 ja meitä toimitsijoita viemässä itse kisaa läpi noin 120 henkilöä.

Kaarinalainen joukkue Perisoreus Infaustus arvuuttelemassa tai tietämässä modernin traktorin osia.

Ei ihan jokavuotista

– Ei tämän mittaluokan kisoja Somerolla kovin usein järjestetä, Mari Salo kertoo.
– En edes muista, koska edellinen kerta on ollut. Kuulumme partiopiirissä Salon alueeseen ja tällä alueella on 11 lippukuntaa. Kun selvisi, että olisi meidän alueen vuoro järjestää kisa, päätimme hetken tuumauksen jälkeen täällä Somerolla tarttua haasteeseen. Meitä on ollut 10 hengen porukka kisaa suunnittelemassa. Tälle päivälle olemme saaneet apua muista lippukunnista rastien vetämiseen, mutta kokonaisvastuu on ollut meillä, partiolippukunta Marjatat ja Mikon Pojilla.
– Kyllähän tämä tietysti pientä hulluutta vaatii, mutta on se antoisaakin, Mari Salo toteaa.
– Onhan tämä jonkinlainen fyysinen ja henkinen koetus ollut, mutta rakkaudesta lajiin on tälläkin kertaa menty.
– Vuosi sitten lähdettiin nollasta liikkeelle. Piti päättää aihe, ajankohta, rastitehtävät… Sai siinä minuutin jos toisenkin aikaa asiaan käyttää. Kun täällä peltojen keskellä Somerolla ollaan, niin päätimme pitää maatalouden kisan ja kisatehtävien keskiössä.

Mynämäkeläinen joukkue Nuotionakit pohtimassa, mitä lannoitetta kannattaisi laittaa millekin peltolohkolle.

Kieli kukkii

Kevätmuokkaus, Piippolan vaari, Lantaa pellolle, Herrasväen herkku, Kartanokierros… Kilpailukutsussa mainittu rastien tehtäväluettelo on hyvin partiokielinen, samoin kuin monien kisajoukkueiden nimetkin. Se antaa jonkun vihjeen, mutta jää silti pohjimmiltaan arvoitukseksi.
– Partiotoiminta on paljon muutakin kuin solmuja, rakentamista tai tulen tekemistä, lippukunta MaMiPo:n pestijohtajana toimiva ja yli 30 vuoden partiokokemuksen omaava Mari Salo.
– Nämäkin ovat toki tärkeitä ja tarpeellisia, mutta tällaisissa kisoissa myös yleistaidoilla ja yleistietämyksellä on suuri merkitys. Kisassa tarvitaan monenlaisia taitoja ja hoksottimia.

Erotellaanpa jyvät akanoista

Alkutehtävän suoritus joukkueilla etenee. Tällä kertaa tehtävänä on rakentaa annetuista materiaaleista ohjeiden perusteella eräänlainen puinen kyntöaura. Aikaa oli yksi tunti. Nopeimmat saavat tehtävän suoritettua noin puolessa tunnissa, osa joukkueista toteaa tehtävän heille liian vaativaksi. Niin tai näin, pikku hiljaa piha tyhjenee ja joukkueet suuntaavat seuraaville rasteille. Mikä heitä siellä odottaa, sitä voi tehtäväluettelon perusteella arvuutella.