Ruoka maistuu seurassa

0
Saman pöydän ääressä syödään, nautitaan ruoasta ja toisten seurasta. Kuva Kurinseudun Marttayhdistyksen yhteisestä ruokahetkestä kurssin jälkeen.

Ikäihmisistä lähes joka neljäs ei syö koskaan itseään nuorempien kanssa. Gerontologisen ravitsemusyhdistyksen kuluttajakyselyn mukaan yhteisöllisyyttä tarvitaan lisää, sillä lähes neljännes suomalaisista jättää aterioita silloin tällöin väliin yksinäisyyden ja seuran puutteen vuoksi.

Ihmiset haluavat syödä yhdessä. Kyselyyn vastanneista yli 65-vuotiaista lähes viidennekselle ruoka maistuu huonommin, kun syö yksin. Tutkimusten mukaan yksin aterioidessa tulee usein syötyä yksipuolisemmin ja epäterveellisemmin kuin seurassa.

Lähes 70 prosenttia suomalaisista kokoontuu eri sukupolvia yhdistävän aterian ääreen vähintään neljä kertaa vuodessa. Ahkerimpia yhdessä syöjiä ovat länsisuomalaiset, joista vajaa viidennes syö yhdessä vähintään kerran viikossa.

Yhdessä syöminen tekee hyvää kropalle ja mielelle. Hyvällä ravitsemuksella ja yhdessä ruokailemisella on yhteys toisiinsa.

Muista eläköitynyttä kollegaa ja kutsu hänet lounaalle. Kokoontukaa vanhempien kera yhteisen pöydän ääreen kodeissa tai palvelukodeissa. Kutsu syömään naapurisi.

Ruokailu saman pöydän ääressä yhdistää eri-ikäisiä.