Someron Säästöpankki tahkosi ennätystuloksen 4,1 miljoonaa euroa

0
Someron Säästöpankin henkilökunta Kiiruun puistossa, Kiiruun talon edessä, josta pankkitoiminta vuonna 1880 alkoi.

Someron Säästöpankki jatkaa kasvuaan. Siitä on todisteena vuoden 2018 liikevoiton 2,1 miljoonan euron kohoaminen vuonna 2019 jo 4,1 miljoonaan.

Toimitusjohtaja Petri Siviranta kommentoi pankin tiedotteessa panostusten henkilökohtaiseen asiakaspalveluun niin yritysten kuin henkilöasiakkaiden osalta kantavan hedelmää. Konttorit ovat tarpeen.

– Asiakkaat ovat ilmaisseet vahvan tukensa sille, että paikallinen palvelu yhdistettynä jatkuvasti kehittyviin digitaalisiin palveluihin on oikea kehityspolku.

Siviranta muistuttaa pankin palvelumallin olevan ihmiseltä ihmiselle, jolloin henkilökunnan toiminta ja osaaminen ovat erittäin tärkeää asiakaspalvelussa.

– Olen erittäin tyytyväinen henkilökunnan työpanokseen. On ollut ilo seurata, kuinka nopeasti henkilökunta on mukautunut vuoden aikana tapahtuneisiin muutoksiin. Asiakas- ja henkilöstötyytyväisyys ovat korkealla tasolla. Haluamme olla yksi Suomen parhaimpia työpaikkoja, joka heijastuu suoraan asiakaspalvelun tasoon.

Liiketoiminnan volyymit kasvoivat asiakasmäärien kasvun mukana. Pankin henkilöasiakasliiketoiminnan luottovolyymit kasvoivat yli 300 miljoonan euron, nettokasvun ollessa noin 25 miljoonaa.

– Tämä oli erityisen hyvä suoritus, ottaen huomioon sen, että korkojen ollessa alhaalla asiakkaiden nykyiset luotot lyhenevät kovaa tahtia kuukausittain, pankinjohtaja Joni Rintamaa toteaa.

– Erityisesti Säästöpankissa oltiin tyytyväisiä siihen, että uusia henkilöasiakkaita tuli paljon toisten asiakkaiden suositusten perusteella. Tämä kertoo siitä, että asiakkaiden suosittelun todennäköisyyttä mittaavan NPS-luvun vuoden 2019 keskiarvo 88, ei ole tuulesta temmattu, vaan kertoo aidosti asiakkaiden tyytyväisyydestä.

Someron Säästöpankki vahvisti osaamistaan yritys- ja maatalousasiakassektoreissa.

– Pankkiin on viime vuosien aikana rekrytoitu uusia yritys- ja maatalousasiantuntijoita, joka kantoi hedelmää 2019. Yritysluottojen volyymit kasvoivat nettona vuoden aikana noin 15,5 miljoonaa euroa, kasvun kohdistuessa tasaisesti sekä isoihin että pienempiin yritysasiakkaisiin.

Pankinjohtaja Rintamaa toteaa, että vaikka digitalisaatiosta ja palveluiden automatisoinnista puhutaan paljon, menee vielä pitkä tovi ennen kuin yritys- ja maatalousasiakkaat haluavat, saati pystyvät, hoitamaan suuria ja monimutkaisia asioita pelkästään verkossa.

– Olemme halunneet kulkea positiivisesti vastavirtaan. Haluamme mahdollistaa asiakkaiden mutkattoman palvelun sillä, että meidät saavuttaa puhelimitse tai sähköpostitse, paikallisesti. Yritys- ja maatalousasiakkaita ei voi palvella parhaalla mahdollisella tavalla, mikäli asiakasta ja asiakkaan tilannetta ei tunne henkilökohtaisesti.

Säästäjän näkökulmasta vuoteen lähdettiin pessimistissä merkeissä, mutta esimerkiksi Säästöpankin Pienyhtiöt -rahasto tuotti lopulta vuoden aikana peräti 42,9 prosenttia.

– Jos sijoittaja haluaa tänä päivänä tuottoa, on osakemarkkinoilla oltava säännöllisesti mukana. Pelkkä talletus ei valitettavasti ole asiakkaalle tuottava vaihtoehto, korkojen ollessa asiakkaille käytännössä nollassa.

– Onneksi yhä useampi lähtee mukaan markkinoille itselleen sopivalla rahastolla ja aloittaa säännöllisen kuukausisäästämisen, Rintamaa sanoo.

Suotuisasta markkinakehityksestä ja uusien asiakkaiden varoista johtuen pankin asiakasvarat kasvoivat 49,8 miljoonaa euroa.

Hallitus jatkaa vuonna 2020 samalla kokoonpanolla kuin aiemminkin. Hallituksen puheenjohtaja on Arto Seppänen ja varapuheenjohtaja Esa Pajulo. Lisäksi hallitukseen kuuluvat Raija Riihimäki, Kaisa Vasama-Kakko, Raino Hurme ja Esa Ryhtä.

Säästöpankin isännistössä aloittivat vuoden alusta Tommy Lundberg sekä Heli Hätönen. Isäntiä on yhteensä 57, jotka edustavat pankin koko toimialuetta ja käyttävät pankin ylintä päätösvaltaa.

Tänä vuonna 25. lokakuuta Someron Säästöpankki täyttää kunnioitettavat 140 vuotta.

Pankin ensimmäinen pankkipäivä oli 25.10.1880, josta katsotaan pankkitoiminnan alkaneen. Ensimmäisen kerran Someron Säästöpankki on kirjoitettu sanana kuntakokouksen pöytäkirjaan 30.3.1875.

Somero Säästöpankin tulos

Vuosi 2019 (suluissa 2018)

 • liikevoitto 4,1 milj. euroa (2,5 milj. euroa)
 • kokonaisluotonanto 482,3 milj. euroa (442,7 milj.)
 • asiakasvarat 574,7 milj. euroa (525,0 milj.)
 • liiketoimintavolyymi 1 067,2 milj. euroa (969,1 milj.)
 • tase 488,3 milj. euroa (454,8 milj.)
 • asuntoluottokanta + 5,6 %
 • uudet myönnetyt asuntoluotot + 63 %
 • luottokanta + 8,9 %
 • uusia asiakkaita 1 556
 • asiakasvarat + 9,5 %
 • asiakkaiden rahastopääomat + 15,4 %
 • vakavaraisuussuhde 23,92 % (23,38 %)