SoPan B-tytöt jatkavat SM-välieriin

0
SoPan D-tytöt pelin tuoksinassa kotikentällään: Amanda Juselius nousee iskulyöntiin ja Emma Lehtonen, Elsa Merivirta, Anni Pettersson, Olivia Lehtonen sekä Iida Mikkonen seuraavat valppaina.

Teksti Juha Laakso, kuva Kari Eerikäinen

Someron Pallon B-juniorityttöjen lentopallojoukkue on jo varmistanut kuluvalta kaudelta erinomaisen tuloksen, valtaamalla paikan maaliskuun lopussa pelattavaan Suomen mestaruussarjan välieräturnaukseen.
Viimeksi SoPan B-tytöt päättivät poolivaiheen turnaukset emännöimällä viiden joukkueen tapahtumaa Joensuun koulun liikuntahallissa. Kyseessä oli viidennen poolikierroksen C-lohkon, eli kolmanneksi korkeimman valtakunnallisen tason turnaus.
SoPan osalta päivä käynnistyi 1–1 (25–18, 19–25) tasapelillä Vammalan Lentopallon ykkösjoukkuetta vastaan. Turnausvoittoon edenneelle Pihtiputaan Plokille somerolaiset kärsivät 0–2 (14–25, 22–25) tappion.
Kolmannessa ottelussaan SoPa kohtasi Plokin kanssa turnausvoitosta kamppailleen Euran Raikun. Päivän paras esitys tuotti kotijoukkueelle tästä pelistä komean 2–0 (25–19, 25–15) voiton.
Päätöspelissä SoPaa vastaan asettui kauden aiemmissa turnauksissa jo hyvinkin tutuksi tullut kiistakumppani, helsinkiläinen PuMa-Volley. Voitto olisi nostanut somerolaiset kamppailemaan jopa turnausvoitosta ja tasapeli olisi tuottanut kolmossijan.
Ottelu päättyi kuitenkin helsinkiläisten 2–0 (25–17, 26–24) voittoon, joten kotijoukkueen sijoitus oli lopulta neljäs.
SM-välierässä SoPa tulee taistelemaan VaLePa/1:n, Oriveden Ponnistuksen ja Hämeenlinnan Lentopallokerhon kanssa kahdesta tarjolla olevasta paikasta valtakunnan kahdentoista parhaan joukkueen väliseen SM-finaaliturnaukseen.

D-tytöillä tasaisia kamppailuja

Kahta juniori-ikäluokkaa nuorempien D-tyttöjen Aluemestaruussarjassa SoPa/Valkoinen jatkoi hienoja esityksiään kotiturnauksessa. Joensuun koulun liikuntahallissa olivat koolla Lounais-Suomen alueen viidennessä poolivaiheen turnauksessa sarjan neljä kärkijoukkuetta.
Kauden aiemmissa turnauksissa SoPa oli kärsinyt vain kaksi täpärää jatkoerätappiota Perniön Sisulle, mutta viime sunnuntaina häviösarakkeeseen tuli merkintä myös Salon Viesti/Red -joukkuetta vastaan.
SoPan ja Sisun ohella koko sarjan ehdottomasti suurimpiin mitalisuosikkeihin lukeutuva kookas salolaisjoukkue kukisti turnausemännät erin 2–0 (25–23, 25–19). Jo seuraavassa pelissä kotijoukkue palasi kuitenkin päiväjärjestykseen kaatamalla Vammalan Lentopallon 2–0 (25–22, 25–11).
Ennen päivän päätöspeliä Sisua vastaan SoPan D-tyttöjen vastuuvalmentaja Janne Lehtonen ehti hieman avaamaan pelitapahtumien luonnetta, kun kentällä ovat näinkin nuoren ikäluokan pelaajat.
– Pelin taso vaihtelee otteluiden ja jopa erien sisällä erittäin paljon. Esimerkiksi Viestiä vastaan menetimme johtoaseman ja hävisimme saman tien kymmenen pistettä putkeen.
– Aivan mitä vain voi siis tapahtua tuossa seuraavassakin pelissämme, Lehtonen povasi. Ja oli niin oikeassa kuin asiantuntija vain voi olla!

Alku ja loppu SoPan hallinnassa

Avauserässä perniöläisiä vastaan SoPa pelasi todella näyttävää hyökkäyspeliä ja taisteli uhrautuvasti jokaisesta puolustuspallosta. Erä päättyi kotijoukkueen murskaavaan 25–10 pistevoittoon.
Erien välinen tauko ei ole järin pitkä, mutta senkin aikana asiat voivat kellahtaa aivan päälaelleen: SoPan tyttöjen alkupelin vahva ote alkoi hieman lipsua käsistä ja samaan aikaan Sisu nosti roimasti omaa pelitasoaan.
Niinpä Sisu ehätti ensimmäisenä kiinni eräpalloihin lukemissa 24–22. Perniöläiset pääsivät yrittämään erän katkaisua peräti neljästi, mutta tosipaikan tulleen Someron tytöt kaivoivat esiin taitonsa ja taistelutahtonsa.
SoPa kiepsahti 25–26 numeroista niskan päälle tilanteeseen 27–26 – ja ratkaisivat heti seuraavalla pallolla erä- ja otteluvoiton nimiinsä.
Sisu järjestää Perniössä seuraavan, eli kuudennen A-tason pooliturnauksen. Someron turnauksessa nähdyistä joukkueista Vammalan Lentopallon tilalle nousee silloin Oriveden Ponnistus.