”Urheilukentän korjaus on väärin perusteltu”

0

Heikki Lehtisen mukaan suunnittelija on käyttänyt perusteluinaan virheellisiä mittoja kentästä:

Valtuustossa Heikki Lehtinen (vas.) kertoi urheilukentän suunnitteluun liittyvistä asioista. Hän oli ottanut asioista selvää, koska on kiinnostunut perusteista, miten tulevan kentän korjausratkaisuihin on päädytty.

– Suunnittelija on antanut meille aivan vääränlaisia mittoja kansainvälisen jalkapallokentän koosta. Suunnittelija väittää, että kansainvälisen jalkapallokentän mitat ovat 105 x 68 metriä.

Heikki Lehtinen huomauttaa sen olevan vain suositusmitta.

– Kansainvälisen kentän minimimitta on 100 x 64 metriä. Someron nykyinen kenttä on 97 x 66,3, mutta siellä on 5 metrin pätkä molemmissa päissä nurmikkoa, joten paikka täyttää kansainvälisen kentän mitat.

Lehtinen kertoi mitanneensa lukemat Ismo Valveen (sd.) kanssa. Myös radan kaarremitoitukset on urheilukentän saneerauksen suunnittelija ilmoittanut Lehtisen mukaan väärin.

– Suunnittelija väittää, että kansainvälisen yleisurheiluliiton määräämä säde radan kaarteelle on 36,5. Näinhän se ei ole. Säde saa vaihdella 35–38 metrin välillä, ja Somerolla radan säde on 36 metriä.

Johtopäätökset ovat Lehtisen mukaan selvät.

– Tuon näitä mittoja esille siksi, että meillä olisi tuossa valmis kenttä, joka voitaisiin korjata hyvin halvalla. Ei tarvitse tehdä uusia kaarteita, suurentaa kenttää, eikä hukata siihen 1,5–2 miljoonaa euroa. Saadaan aika paljon pienemmällä rahalla ihan yhtä hyvän näköinen kenttä. Ja säilyy vielä se hieno katsomokin. Laittakaa tämä mietintämyssyyn! Heikki Lehtinen kehotti valtuutettuja.
————————————————
Tekninen johtaja Marko Mäkinen:
Tavoitteena on 3. kategorian kenttä

Tekninen johtaja Marko Mäkinen toteaa Heikki Lehtisen puheisiin, että Somerolle halutaan isompi, 3. kategorian kenttä. Sillä päästään pelaamaan pelejä, joita pienemmillä kentän mitoilla ei voida pelata.

– Suomen Palloliitto edellyttää meiltä 3. kategorian kenttää, Mäkinen huomauttaa.

Mäkinen toteaa Palloliiton tekevän Eerikkilän kanssa yhteistyötä. Muutamia isompia pelejä on tarkoitus järjestää Somerolla.

– SM-tason pelejä ei pienemmällä kentällä pysty pelaamaan.

Hankkeen puoltajat haluavat, että Palloliitto järjestää Somerolla pelejä.

– Niistä saadaan pääsylipputuloja. Pelejä katsomaan tulevat jättävät Someron yrittäjille euroja täällä käydessään. Näin sitä on perusteltu, Marko Mäkinen sanoo.

– Kentän korjaus antaa myös jatkumoa Seiväskarnevaaleille ja tuo useampia hyppypaikkoja. Nykyinen katsomo ei myöskään anna riittävästi näkyvyyttä uusille hyppypaikoille eikä koko jalkapallokentälle.

Somero on Mäkisen mukaan neuvotellut kentän vaatimuksista sekä Urheiluliiton että Palloliiton kanssa.

– Valaistusta ei tarvita, eikä myöskään 4 500 katsojan katsomokapasiteettia. Liitot ovat ihan tyytyväisiä suunnitelmaan.

– Nuo puheet ovat täysin mahdottomia. Ei me tehdä Palloliitolle mitään kenttää. Enkä minä ole 3. kategoriasta kuullut mitään Palloliiton taholta. Nämä ovat nyt kyllä niin kaukaa haettuja juttuja, puuskahtaa Heikki Lehtinen Mäkisen puheisiin.

Lehtinen huomauttaa maksajien olevan eri miehiä.

– Suunnittelija, Palloliitto tai Eerikkilä eivät kenttää maksa. Sen maksavat somerolaiset veronmaksajat!

– 3. kategoriasta puhuminen tuntuu ihan huu-haalta. Olen jutellut asiasta Palloliiton olosuhdepäällikkö Tero Auvisen kanssa. Ensin hän sanoi, että tarvitaan 105 x 68 metriä, mutta myönsi sitten, ettei sen niin iso tarvitse olla. Hän lähetti minulle kentän vaatimukset sisältävän paperin, eikä puhunut kategorioista mitään.

Heikki Lehtisen mukaan 3. kategoriasta puhuminen on ylimitoitettua.

– Silloin Somerolla pystyttäisiin pelaamaan Veikkausliigaa ja Mestarien liigan 1., 2. ja 3. karsintakierroksen pelejä. Ei kukaan voi kuvitella, että niitä tänne tulisi.

Isot pelit ovat harvinaisia. Noin 10 vuotta sitten Someron Voiman 2. divisioona pelasi täällä Pietarin FK Zenitin junioreita vastaan. Salosta saatiin liigatason pelituomarit.

– Vajaa 10 vuotta sitten meille tarjottiin yhden kerran maaottelua. Kaikki muu olisi tullut Somerolle maksettavaksi, vain pääsylipputulot olisi saatu. Niitäkään ei olisi tullut paljon, sillä kyseessä oli kuitenkin vain nuorten maaottelu tai karsintaottelu.

– Palloliitto työntää järjestäjälle vain velvoitteita. Someronkin olisi tarvinnut maksaa, että se olisi ottelun tänne saanut. Silti täällä olisi ilman suurentamista kenttä kansainvälisissä mitoissa, jos sitä johonkin tarvittaisiin.

Lehtinen muistuttaa, että valtionavun saaminen peruskorjaukseen ei myöskään vaadi 3. kategoriaa. Valtionapuun riittää pienemmätkin mitat.

– Enkä ymmärrä lainkaan, miksei nykyistä katsomoa voida säilyttää. Ei minulla mitään rakentamisia vastaan ole, mutta järkeä kannattaisi käyttää siinäkin asiassa.
——————————————————

Katsomon suojeluarvio tulossa

Vanhan katsomorakennuksen historiallisesta arvosta selvityksen tulee antamaan alueellisena keskusmuseona eli Varsinais-Suomen maakuntamuseona toimiva Turun museokeskus. Lausuntoa on pyytänyt Someron kaupunki.

Museokeskuksen tutkija Sara Tamsaari kävi tällä viikolla tutustumassa 1963 rakennettuun katsomoon. Etukäteen hän oli saanut nähtäväkseen Someron rakennusvalvonnasta katsomoa koskevat paperit, piirustukset ja kuntoarvion.

Sara Tamsaari arvioi lausunnon olevan parin viikon sisällä valmis. Hän ei ota kantaa suojeluarvoon ennen muistion valmistumista ja keskusteluja yksikön esimiehen kanssa.

– Laki rakennusperinnön suojelusta sisältää suojelun edellytyksiä, joista yksi kriteeri on rakennuksen harvinaisuus. Muita tekijöitä ovat korjaamismahdollisuudet ja rakennuksen kunto. Ne vaikuttavat siihen, onko suojelua realistista esittää. Muita tekijöitä voi olla esimerkiksi kaavasuojelu. Laissa on esitetty arvot, joita rakennuksella tulee olla, jotta suojelulle on tarvetta, Tamsaari toteaa.

Katsomon suojeluarvoa kaupunki päätti selvittää sen jälkeen, kun Eero Manni ensin teki hallinto-oikeudelle valituksen kentän peruskorjauksesta. Perusteluissaan hän katsoo, että katsomo on suojeltava kohde. Katsomo on harvinainen. Se edustaaa tyypillisesti aikakauttaan ja on historiallinen.

Harri Virta teki katsomosta suojeluhakemuksen Ely-keskukseen. Se ei kuitenkaan tutki yksityishenkilön jättämää hakemusta, ellei tämä täydennä hakemustaan tämän viikon aikana.