Vuonna 1990: Veteraanit Espanjan lämmössä

0
Kaarlo Suutari (vas.) ja Lauri Känkänen ovat erittäin tyytyväisiä Espanjan reissuunsa. - Lähtisimme uudestaan, mutta nyt on toisten vuoro.

Somero-lehti 16.2.1990 

Viime syksynä kahdeksan somerolaista veteraania pääsi kuntoutuslomalle Girasoliin Espanjaan. Heidän joukossaan olivat myös Kaarlo Suutari ja Lauri Känkänen.

Kaarlo ja Lauri olivat hyvin tyytyväisiä ensimmäiseen veteraanikuntoutukseensa.

– Siinä tuli kuntoutus- ja mielenterveysloma samalla kertaa. Huvi ja hyöty yhdistyivät.

– Someron kunnalle ojennamme lämpimän käden ja ruusun, kiittävät Lauri ja Kaarlo.

– On mukavaa, että Someron kunta lähettää veteraaneja Espanjaan kuntoutukseen. Moni muu kunta ei vastaavaa ole vielä tehnyt.

Miehet lähtivät matkaan viime syksynä 22.9. Pari viikkoa vierähti etelän lämmössä ja hoitajien hyvässä hoidossa.

– Kyllä me Laurin kanssa tuumimme viimeisenä kuntoutuspäivänä, että lähetämmekö Somerolle kirjeen pyytääksemme lisäaikaa ja rahaa. Niin mukavaa ja rentouttavaa siellä oli. Mutta sitten tuumasimme, että me olemme jo saaneet osamme. Nyt on muiden veteraanien vuoro, tokaisee Kaarlo.

Jokaiselle päivälle oli oma ohjelmansa.

– Järjestelmä oli sen verran joustava, että huolta ei tarvinnut kantaa.

Lauri kertoo, että päivittäin jokainen veteraani oli 4-5 hoidossa. Ohjelmaan kuului hierontaa, savihoitoja, vesijumppaa lämpimässä altaassa, hierontaa porealtaassa, voimistelua, kuntopyörällä polkemista, puntin nostoa käsillä ja jaloilla, ja niin edelleen.

Girasolin kylpylän ylilääkäri on suomalainen. Hoitajista puolet on suomalaisia ja puolet espanjalaisia.

– Olimme siellä kuin herran kukkarossa. Meistä pidettiin hyvää huolta. Aika kului rattoisasti.

Miehet asuivat kahden hengen huoneissa.

– Kun hoitoja ei ollut, niin kävimme katsomassa paikkakunnan nähtävyyksiä. Kiertoajeluja ja ostoksia tehtiin oman rahapussin voimin. Muuten reissu hoitoineen kaikkineen oli meille ilmainen.

Laurin ja Kaarlon vatsat tottuivat hyvin espanjalaiseen ruokaan.

– Meillä oli tarjolla todella hyvät ja monipuoliset sapuskat. Kala oli etusijalla, meren rannalla kun oltiin.  Tummaa leipää miehet kuitenkin jäivät kaipaamaan.

Kaarlo ja Lauri ovat erittäin tyytyväisiä oloonsa Girasolissa.

– Siellä sai hyvää kuntoutusta. Jalka nousi paremmin hoitojen jälkeen. Hengityskin tuntui sujuvan kitkatta lämpimässä ilmastossa. Sydänvikaisiltakin säästyivät nitrot sillä reissulla, tuumii Kaarlo.

– Matka oli lomareissukin, kun näki vähän mitä ulkomailla puuhataan. Se oli mielenterveysloma samalla kertaa.

Miehet suosittelevat kuntoutukseen lähtöä muillekin veteraaneille.

– Sinne kannattaa mennä, jos vain pääsee.

Kaarlo ja Lauri ovat kiinnostuneita myös suunnitelmasta, jonka mukaan veteraaneja vietäisiin kuntoutukseen Narvaan, itänaapuriin Neuvostoliittoon.

– Nythän on suunniteltu, että Forssan, Ypäjän, Humppilan ja Someron kunnista lähtisi edustaja kuntoutusta saamaan Narvaan. Someron kunta on jo varannut siihen 3 500 markkaa.

– Mikäs siinä, paikka on lähempänä kuin Espanja ja varmaan hinnaltaankin Narva on melko edullinen.

65 veteraania kuntoutukseen

Tämän vuoden onnelliset somerolaiset rintamaveteraanikuntoutukseen pääsijät on valittu. Kuntoutusta valtion ja kunnan rahoilla Somerolla saa kaikkiaan 65 veteraania.

Heistä 13 lähtee Espanjan lämpöön. Someron terveyslautakunta käyttää nyt jo toisen kerran somerolaisia veteraaneja Girasolin kylpylässä Espanjassa.