Vuonna 2010: Gini löysi karkuun lähteneet islanninhevoset

0
Esko Tynkkysen Gini on puolitoistavuotias.

Somero-lehti 2.2.2010

Teksti ja kuva Salli Lehtinen
Keskiviikkoiltapäivänä tuuli tuiversi ja pakkanen paukkui. Tuula Nurmisto oli viemässä islanninhevosiaan sisälle talliin Terttilässä. Oviaukossa hevoset pelästyivät ja ravasivat teille tietymättömille. Nurmisto yritti etsiä hevosia oman perheen voimin siinä onnistumatta. Hän muisti, että maatalouslomittaja Esko Tynkkynen oli koiransa kanssa jäljestänyt karkuun lähteneitä koiria.
Tynkkynen ei heti vastannut puheluun, kun oli Salossa käymässä. Hän soitti takaisin Nurmistolle kello 19:n aikaan, olivatko hevoset jo palanneet. Hän haki kotoaan koiran, lämpöhaalarinsa, köyttä ja otsalampun.
Vaikeaksi keskiviikkoiltaisen urakan teki kova tuuli, joka peitti jälkiä nopeasti. Porukalla hevosten jäljet löytyivät hangesta ja etenivät metsään. Tynkkynen päästi Ginin irti. Koira kulki 50 metriä isäntänsä edellä. Tiellä hevoset olivat pyörineet edestakaisin. Hevosten jälkiin sekoittui muiden tielläliikkujien jälkiä.
Hevoset löytyivät lopulta keskeltä peltoaukeaa kello 21.30. Ne eivät olleet kovinkaan monen kilometrin päässä kotoaan.
Toisella hevosella oli naru kaulassa. Tynkkynen maanitteli eläimen lähelle leipäpalalla. Hän sai narusta kiinni ja lähti taluttamaan eläintä kohti kotitallia. Toinen hevonen seurasi kiltisti perässä. Sen verran väsyneitä ne olivat edestakaisen juoksentelun takia.

Giniä koulutetaan etsintäkoiraksi

Esko Tynkkynen kouluttaa lemmikkiään, saksanpaimenkoira Giniä etsintäkoiraksi. Sellaiseksi, joka hakee ihmistä.
Hän on kouluttanut koiraansa Giniä pennusta lähtien, Someron Koiraharrastajien koirakoulussa ja omin päin. Esko Tynkkynen kehuu koiraansa oppivaiseksi, iloiseksi ja sosiaaliseksi.
Tähän mennessä Tynkkysellä ja puolitoistavuotiaalla Ginillä on ollut kolme jäljestyskeikkaa. He ovat löytäneet kolme koiraa ja kaksi hevosta.
Esko ja Gini aikovat edetä taidoillaan myös kilpailemaan. Ennen sitä Ginin pitää suorittaa koirien ”ylioppilaskoe”. Se on testi, jolla mitataan muun muassa tottelevaisuutta ja yhteiskuntakelpoisuutta, kuten suhtautumista ihmisiin ja liikenteeseen.