Ystävänpäivänä unkarilainen ilta Kiiruun talolla

0
Salolaiset Anna-Maaria ja Olli Varonen toteuttivat yli kymmenen vuotta sitten unelmansa ja ryhtyivät päätoimisiksi sellonsoittajiksi. Selloduo Varonen on pariskunnan yritys, joka myy ja markkinoi itsensä, suunnittelee erilaisia konserttikokonaisuuksia ja soittaa yhtä hyvin Tähtien sotaa ja musikaalisävelmiä kuin klassista ja hengellistäkin.

Perjantaina 14.2. kuullaan Kiiruun talossa ystäväpäivän kunniaksi raikas konsertti, nostalgiaa unohtamatta. Esiintymässä ovat selloduo Anna-Maaria ja Olli Varonen sekä pianotaiteilija Virva Garam . Varosten ja Garamin yhteistyön taustalla on muun muassa heidän kaikkien yhteinen opinahjo: maailmanlaajuisesti arvostettu Budapestin Liszt-akatemia.
Selloduo viettää kuluvana vuonna 20-vuotisjuhliaan ja Garamillakin on konsertoinnista soolo- ja kamarimusiikkisoittajana vuosikymmenissä mitattava kokemus.
Kaikki soittajat ovat esiintyneet usein myös maamme rajojen ulkopuolella.
Somerolla kuultava ystävänpäivän konsertti riemuitsee paitsi henkilökohtaisista ystävyyksistä, myös Suomen ja Unkarin – sukukansojen ystävyydestä. Konsertti onkin mahdollistunut Someron kulttuurin, Suomen Kodály-seuran sekä Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen yhteistyönä.
Konsertin suomalais-unkarilainen ohjelmisto tarjoaa runsaasti kansanmusiikin sävelmaailmaa; Béla Bartókin duettoja, joissa vahvana pohjavirtana kuuluvat ikiaikaiset unkarilaiset kansanlaulut sekä romanialaiset tanssit, joissa kansan sykkivä luonne suorastaan vyöryy kuulijoiden tykö. Niin ikään kuullaan viidestä suomalaisesta kansanlaulusta koottu sikermä variaatioineen.
Suomalaisia mestarisäveliä kuullaan Jean Sibeliukselta ja Selim Palmgreniltä . Tuttujen Nocturnojen ja Romanssin lisäksi Sibeliukselta kuullaan teosharvinaisuus vuodelta 1887. Ohjelmaa ryyditetään vielä Montin Csárdáksella . Vaikka Monti olikin italialainen, niin Csárdász vie kuulijat kuitenkin Unkariin, pustalle.
Esiintyjien opinnot Unkarissa lähensivät heitä myös Zoltán Kodályn pedagogiaan. Kodály tunnetaan maailmanlaajuisesti säveltäjänä, kielentutkijana ja musiikkipedagogina, mutta tarpeettoman usein unohdetaan tämän suuren pedagogin tärkein päämäärä: ”Musiikinopetuksen perimmäinen tarkoitus ei ole vain musiikillinen kehitys, vaan inhimillisyyden herättäminen ihmiskunnassa musiikin kautta”.
Tätä ajatusta Garam ja Varoset haluavat pitää toiminnassaan ohjenuorana niin omassa muusikkoudessaan kuin myös Suomen Kodály-seuran hallituksen jäseninä.