Heikki Paakkaselle hopeaa Kiovasta

0
Heikki Paakkanen (toinen oik.) palkintojenjaossa.

Heikki Paakkanen otteli kalpamiekkailuhopealle Kiova Veteran Circuit -kisoissa Ukrainassa.
– Alunperin meitä piti olla 70-vuotiaissa enemmänkin, mutta paikalla olikin vain neljä miekkailijaa, kertoo juuri Suomeen palannut Paakkanen.
– Tuli koettua sekin, että vastassa oltiin pistoolimallisen kuumemittarin kanssa. Eihän Somerolla ole ilmennyt tällä aikaa koronatapauksia, mies kyselee.
Sarjan kokeman osanottajapulan vuoksi järjestäjät yhdistivät 60- ja 70-vuotiaitten sarjan. Eli alkuerät miekkailtiin yhdistetyssä 60–70+ sarjassa, pudotusottelut kuitenkin erikseen.
– Meitä oli Suomesta kaksi, minä ja Ilkka Sappanen . Voitin Ilkan pudotuspeleissä, mutta finaalissa sain vastaani aiemmista kisoista tutun norjalaisen, joka voitti minut taas, helsinkiläistä miekkailuseura Habdaa edustava Paakkanen kertoo.
Kultaa voitti Cordt von Brandis ja pronssia Ilkka Sappanen (Saimaan Säilät).
Kalpa on viimeinen käytössä ollut kaksintaistelumiekka, ja sillä on käyty kaksintaisteluja vielä niinkin myöhään kuin 1950-luvulla. 1900-luvun alussa kalvasta kehitettiin urheiluversio, jonka avulla kaksintaistelutilanne pyrittiin tuomaan autenttisempana myös urheilun puolelle. Tämän seurauksena kalpamiekkailussa osuma-alueena on koko vartalo, eikä floretin tapaisia etuoikeussääntöjä ole: se mikä ratkaisee on se kumpi pistää ensin.