Ihmiset ovat shokissa

0
Leena Mäki ja bichon fricé Oliver.

Sapliinin vaatekaupan yrittäjä Leena Mäki on viime päivinä joutunut pohtimaan, mitä hänen kuuluisi tehdä, kun koronavirus jyllää Suomessa ja maailmalla.

– Sen minä tiedän, että yli 70-vuotiaana minun pitäisi olla kotona, mutta täällä minä nyt olen ollut. Mutta toisaalta on ollut niin hiljaista, ettei ole oikein hyötyä olla täällä.

Leena Mäki odottaa parhaillaan kevättuotteiden saapumista kauppaan, sillä uusi sesonki on alkamassa. Pitää päivystää, ettei pakettia jätetä oven taakse. Niinkin on käynyt.

– Luin jostakin, kuinka eräs 85-vuotias vaatekaupan pitäjä, Leena myös nimeltään, aikoo pitää kauppansa kaikesta huolimatta avoinna.

Ovet ovat olleet auki, mutta suunnitelmissa on tehdä muutoksia Sapliinissa. Todennäköisesti lähipäivinä.

– Olen ajatellut laittaa putiikin vähäksi aikaa kiinni. Ihan oman itseni ja rästiin jääneiden talvilomien takia. Varotoimenpiteenäkin on hyvä pitää välillä lomaa. Toisaalta täällä ovat olleet koko ajan hygieniatuotteet ja desinfiointiaineet hyvin saatavilla ja käytössä.

– Se on niin harvinaista, että tällaisessa liikkeessä olisi kovin monta ihmistä sisällä yhtä aikaa. Ei heitä ole kymmentä kerralla. Ja nyt ihmiset ovat shokissa ja peloissaan. Vaateostokset eivät sen vuoksi ole luonnollisestikaan päällimmäisinä mielessä.

– On se niinkin, että jos vanha ihminen altistaa itsensä ja sairastuu, niin hän vie taas yhden hoitopaikan joltakin muulta. Itsekin riskiryhmiin kuulun, Leena Mäki pohtii.