Jonkkalaan tuli hengitystieinfektiopoliklinikka

0
Kuvateksti

Terveyskeskuksessa on ollut vuosittain kovimman influenssa-aallon harjanteella pienempimuotoinen, erillinen influenssapoliklinikka hengitystietulehduksista kärsiville. Käynti on ollut laboratorion ovesta.

Koronavirustilanteessa toiminta päätettiin viedä Jonkkalaan, ja muodostaa yksiköstä hengitystieinfektiopoliklinikka. Tarve on nyt suurempi. Päämääränä on minimoida turhat tartuntariskit muilta terveyskeskuksen asiakkailta sekä henkilökunnalta.

Johtava lääkäri Arja Lukka kertoo, että työskentelyyn on irrotettu yksi lääkäri–sairaanhoitaja -pari koko päiväksi. Heidän ei ole tarpeen käydä lainkaan terveyskeskuksen puolella.

Ylähengitystieinfektiopoliklinikalla hoidetaan kaikki, joilla on siihen tarvetta, myös flunssaiset.

– Hengitystieinfektiopoliklinikka on ollut ihan hyvässä käytössä. Ajat olivat ensimmäisenä päivänä maanantaina täynnä, tiistaina oli jo vähän rauhallisempaa. Asiakkaita on ollut 10–20 per päivä, eli vähän tarvetta näyttää sille olevan.

– Pääsy sinne on normaalin ajanvarauksen kautta soittamalla. Kerrotaan oireet, ja hoitaja sitten osaa ohjeistaa, minne tulee ja mihin aikaan. Tarkoitus on toimia annettujen aikojen puitteissa, jotta turhia kontakteja ei potilaille tule.

Mahdollisuuksien mukaan toivotaan asiakkaan saapuvan vastaanotolle yksin. Terveet perheenjäsenet on syytä jättää kotiin. Lasten kanssa saa olla saattaja.

Jonkkalan polilla on käytössä tarpeelliset testilaitteet, suojavarusteet ja tutkimusvälineet. Tulehdusarvojen mittaus on eniten tarpeen.

Koronaa varten tarvittavaa pikatestiä ei nyt ole käytössä.

– Testaus menee Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kautta Tyksiin infektiolääkärin määräyksestä ja tapahtuu Tyksissä. Valmiuksista muualle keskustellaan vielä. Tyksin infektiolääkäriä konsultoidaan puhelimitse ja mikäli testaus on tarpeen, lähtee asiakas sinne ohjeen kera.

Testausmääristä Somerolla Arja Lukka toteaa, ettei voi niihin kommentoida.

– Yleisellä tasolla voin sanoa, että kyllä testataan. Ja on testattu aina kun testauskriteerit täyttyvät. Testauskriteerit tulevat sairaanhoitopiirin kautta.

Someron koronatautitilanteesta hän ei voi kertoa enempää. Kaupungin nettisivujen tilannetiedote tulee muuta kautta ja pyritään pitämään ajan tasalla.

Lähin tehohoitopaikka on Turussa. Jonkinnäköisiä valvontaosastoja on Salossa.

– Muutoksia tehdään tarpeen mukaan. Vielä ei ole tiedossa, että Salon päässä olisi tehty toiminnanmuutosta. Sairaanhoitopiirillä on oma pandemiasuunnitelmansa ja siinä on varmastikin suunnitelma myös tehopaikkojen lisäämiseen.

Arja Lukka kehottaa noudattamaan koronaviruksen suhteen hallituksen linjauksia ja välttämään ylimääräisiä kontakteja mahdollisuuksien mukaan.

– Esimerkiksi kertakäyttöhanskoja voi mielestäni kaupassa käyttää, jos siitä mielestään saa turvallisuutta. Hyvä käsienpesu olisi kuitenkin huomattavasti tärkeämpää.