Jurvalasta linnunradalle – Aarikan näyttely Kivimakasiiniin

0
Kaija Aarikalle synnyinseutu Somero oli tärkeä paikka. Lapsuudenkoti, sen arvot ja yhteiskoulun henki. Ne viitoittivat tietä opiskelemaan Ateneumiin ja muotoilijan työhön.

Taiteilija Kaija Aarikan tyttäret Pauliina Aarikka ja Sarianna Partanen kokoavat näyttelyn yhdessä Someron Kulttuurin kanssa Kivimakasiiniin kesäksi.

– Olemme iloisia tilaisuudesta järjestää näyttely Somerolle, äidin synnyinseudulle. Somero on luonteva paikka kerrata Kaijan historiaa, kertoo Pauliina Aarikka.

Tarkoitus on tuoda esille ennen kaikkea Kaija Aarikan henkilökohtaista elämää: lapsuutta Jurvalassa, opiskelua Ateneumissa ja taiteilijan taipaletta.

Esille tulee valokuvia ja kirjeitä eri aikakausilta, kuten lapsuudesta, sota-ajalta, nuoruudesta ja opiskeluajoilta. Mukana on Kaija Aarikan henkilökohtaisia esineitä, jotka olivat hänelle tärkeitä ja veivät eteenpäin. Siellä on hänen korujaan ja pukujaan. Jonkin verran nähdään myös Aarikka-yrityksen tuotantoa.

– Vuosien varrella on järjestetty näyttelyitä, mutta ne ovat keskittyneet yritykseen ja sen tuotteisiin. Ensi kesän näyttely on erilainen, sellaista ei ole ennen ollut.

– Yritämme löytää Kaijalle itselleen tärkeimpiä juttuja. Kyllä siellä ainakin yksi nappi on, aprikoi Pauliina Aarikka, sillä koruja ja koriste-esineitä ideoineen, suunnitelleen ja valmistaneen Kaija Aarikan muotoilijan ura ampaisi liikkeelle puunapista.

Synnyinseutuja kodin antamat opit viitoittivat, miten toimia omassa yrityksessä.

– Äidin lapsuudenkodissa arvostettiin ahkeruutta, kädentaitoja ja kodin kauneutta. Piti aina tehdä jotain, eikä olla jouten, on Kaija-äiti kertonut lapsilleen.

Tytär arvelee, että Kaija Aarikalle rakas ja pääasiallisin tuotteiden materiaali, puu on myös kodin perua. Se oli tuttu ja monipuolinen materiaali työstää.

– Perheellä ja Somerolla oli äidille hirveän suuri merkitys. Juuret ovat siellä ja sieltä tulivat loputon ahkeruus, kädentyön jäljen arvostaminen ja luovuus.

Someron yhteiskoululla ja sen innostavilla opettajilla, kuten rehtori Joel Vilkillä ja opettaja Anna-Liisa Parkolla oli suuri vaikutus Kaija Aarikan jatko-opiskelujen ja sitä kautta ammatin valintaan.

Kaija Aarikka pääsi opiskelemaan Ateneumiin. Iltalinjalla opiskeli myös miehensä Erkki Ruokonen, hänkin Somerolta. He olivat erilaisista perheistä, mutta estetiikan taju oli samanlainen. Yhdessä he perustivat firman, ja veivät sitä uutterasti eteenpäin.

Viimeisenä keväänään 2014 Kaija Aarikka suunnitteli hopeakoruja. Mallisto oli nimeltään Linnunrata.

– Toivon, että siitä tulee koskettava ja lämmin näyttely ihmisestä, unelmista ja niiden toteuttamisesta, suunnittelee Pauliina Aarikka.

Näyttely Jurvalasta linnunradalle – Kaija Aarikan taiteilijaelämää 25.6.–15.8. Kivimakasiinissa, Kiiruun puistossa Joensuuntien varressa