– Kankaissakin ekologisuus, kestävyys ja eettisyys ovat trendinä tänä päivänä. Ihmiset haluavat, että kankaan ja langan alkuperän pystyy jäljittämään, esimerkiksi missä ja miten se on tuotettu, kertoo Nina Seppänen Kangaskauppa Ompelimo Riitasta.

Esimerkkinä hän kertoo Sorona-kuidun. Se on uusi bio-pohjaisista raaka-aineista valmistettu kuitu, joka on luontoystävällinen ja sen valmistus tukee kestävää kehitystä. Materiaalina se on poikkeuksellisen pehmeä, kevyt, hengittävä ja nopeasti kuivuva.

Useat kierrättävät kankaita ja ompelevat käytössä olleelle kankaalle uuden elämän ja ottavat käyttöön uudenlaisen tuotteen.

Seppänen muistuttaa, ettei pidä hyljeksiä luonnonkuituja, vaikka esimerkiksi puuvillakasvi vaatii vettä ja energiaa.

– Puuvilla on hyvä ja kestävä kankaan materiaali. Se on luonnonkuitu. Siitä tehdyt vaatteet ovat hengittäviä, eivätkä aiheuta allergisia reaktioita.

– Hyvälaatuinen kangas on pitkäikäinen ja kestävä. Se ei ole kertakäyttötavaraa, vaan kestää isoäidiltä lapsenlapselle.

Nina Seppänen Kangaskauppa Ompelimo Riitasta esittelee Viveka-sisustuskangasta.

– Toisaalta tänään kankaita on tarjolla moneen lähtöön. Tyyli on vapaa. Se on hyvä asia, ettei enää olla niin trendien perässä, vaan on vaihtoehtoja ja voi ommella sellaisesta kankaasta, josta pitää.

Kankailla saa aikaan iloa. Nyt on ollut pitkään pimeää. Ei ole ollut lunta eikä kunnon talvea. Valo on ollut vähissä.

– Kyllä värikästä pintaa katselee mieluummin kuin harmaata. Väreistä tulee iloiseksi, pohtii Seppänen.

Väreistä pitkään vallalla ollut harmaa alkaa olla pois kuvioista. Koboltin sininen on tämän vuoden trendiväri.

– Parhaillaan kaikenlaiset vihreät lyövät itseään läpi, tulollaan on armeijanvihreä. Myös sinapinkeltainen on suosittu. Silti on myös pinkkiä, pastellivärejä ja paljon muuta.

– Kasari (1980-luku) tulee, on flamingo-kuvioita. Sisustuskankaissa näkyy 1960-luvun suuria kuvioita, isoja kukkia ja vahvojakin värejä.

Ecotekolan kädentaidon puodissa kevät tekee jo tuloaan.

Ecotekolan kädentaidon puoti avasi viime vuonna.

– Väkeä on alkanut käydä mukavasti, kertoo Sirpa Hakkarainen, joka somistaa ikkunan liki kevääseen ja pääsiäiseen sopivia tuotteita: keltaisia ja vihreitä puisia raheja, tikkaita, virkattuja koreja, shaaleja ja koristeita.

Käsitöitä on alettu arvostaa. Tuote ei kuitenkaan saa maksaa paljon.

– Ensimmäisellä kerralla tulija kiertelee ja katselee. Jonkin ajan kuluttua hän tulee takaisin ja hankkii yleensä tavaran lahjaksi.

Tarjolla on kaikenlaista pientä sisustustavaraa ja kodissa tarvittavia välineitä. Puodista pääsee myymälään, jossa on muun muassa käytettyjä hyväkuntoisia astioita, jonkin verran huonekaluja ja myös vaatteita.

Värikäs pieni matto on huoneen piristysruike, Ecotekolan kädentaidon puoti.