Katajakodissa koronavirusaltistus– oireita ei ole ilmennyt ja karanteeni päättyy tänään

0
Katajakoti

Katajakodin tehostetun palveluasumisen neljästä yksiköstä yhdessä asukkaat ja hoitajat altistuivat koronavirukselle. Koska hoitajat olivat työskennelleet myös viereisessä yksikössä, molemmat eristettiin. Talon toimintaa pyörittää Lamminniemen Hyvinvointikeskus.

– Kenelläkään ei ole ilmennyt mitään oireita sairastumisesta, kertoo toimitusjohtaja Pihla Linnainmaa-Kankare .

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Sairaalahygienia- ja infektiotorjuntayksikön ohjeistusten mukaisesti toteutettu 14 päivää kestänyt karanteeni osastoilla päättyy tänään.

Virukselle altistuneet hoitajat jatkoivat työskentelyä eristetyillä osastoilla, koska muuten talon henkilökunta ei olisi riittäisi hoitamaan sen asukkaita. Töitä tehtiin suojavarusteissa eli maskit päällä ja käsineet käsissä. Työajan ulkopuolella hoitajat ovat kotikaranteenissa.

Tartuntavaaran vuoksi hoitajia ei voi siirtää Katajakodin avuksi esimerkiksi Lamminniemen puolelta.

– Kun koronavirusaltistus tuli ilmi (perjantaina 13.3.), henkilökunnalta meni seuraava viikonloppu kokonaistilanteen kartoittamiseen ja eristysalueiden järjestämiseen. Omaisille tiedottamiseen päästiin vasta sen jälkeen, Linnainmaa-Kankare pahoittelee.

– Tuleva pelottaa, kun ennusteiden mukaan tautihuiput ovat vasta tulossa. Voi vain toivoa, että päästäisiin mahdollisimman pian normaalioloihin. Onneksi meillä on tunnollista ja joustavaa henkilökuntaa, joka on tarvittaessa valmis tekemään lisävuoroja ja pidempiä työpäiviä, Linnainmaa-Kankare kehuu.

Karanteeni päättyy tänään, mutta jo aikaisemmin asetettu vierailukielto on voimassa valtiovallan ohjeistuksen mukaisesti ainakin 13.4. asti.

Vaikka Somerolla on useita virukselle altistuneita, ei tiedossa ole yhtään todettua koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta.

Altistusketjut ovat viranomaisten tiedossa. Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiiri ja Someron terveyskeskuksen tartuntatautivastaava lääkäri ovat ohjeistaneet altistuneet ja heidän hoidostaan vastaavat tahot.

Koronavirukseen liittyvissä kysymyksissä somerolaiset voivat ottaa yhteyttä Someron terveyskeskuksen tartuntatautivastaavaan maanantaista perjantaihin kello 8–10 ja kello 12–14 (puh. 044 7792 629) ja muina terveysaseman aukioloaikoina (ma klo 8–18 ja ti–pe klo 8–17 puh. 02 7792 511).

Muuna aikana on oikea paikka ympäri vuorokauden päivystävä Tyks Akuutin päivystysapu (puh. 02 313 8800).

Mikäli tuntee koronavirukseen liittyen psyykkistä kuormitusta tai henkistä ahdistusta, voi olla kello 15–16 yhteydessä Someron terveyskeskuspsykologiin (puh. 044 7792 513).