Kaupoissa riittää ruokaa

0

Koronaviruksen uhka leijuu kaiken aikaa ihmisten mielissä. Monen muun asian ohella se vaikuttaa ihmisten ostoskäyttäytymiseen.

Someron kaupoissa riittää ruokaa. Jauhelihalla on ollut menekkiä, samoin tuoreella leivällä. Käsidesiä ja vessapaperia on mennyt reippaasti.

K-Supermarket Härkätien kauppias Mika Pukkila toteaa, että ruokaa riittää.

– Teollisuus toimii normaalisti ja paikallisilla tuottajilla on tavaraa. Leipomot leipovat, lehmät lypsävät, possut kasvavat ja niin edelleen. Puutteita voi pitkässä juoksussa tulla esimerkiksi Espanjan hedelmistä tai vastaavista.

Hygieniatuotteista voi tulla puutteita esimerkiksi käsidesin ja käsipapereiden suhteen. Saippuaa riittää, mikä on käsidesiäkin parempi aine kotona.

– WC-paperia on mennyt reippaasti, mutta sitä on Suomessa, sillä täällä sitä tehdään. Samoin on mennyt käsidesiä. Säilykkeitä ja pakasteita on myös mennyt paljon. Merkittävän suurta kysyntä on ollut yllättävästi tuoreessa leivässä, jota kuitenkin saa kuutena päivänä viikossa, Mika Pukkila pohtii tuoteryhmien eroja.

– Myynti nousi reilusti, mutta nyt alkaa tasaantua. Ehkä kotivarastoja alkaa jo olla riittävästi. Luultavasti jatkossa hieman hiljenee, Pukkila ennustaa.

Hän toteaa hamstrauksen olleen suurta.

– Toivotaan jatkossa, ettei tavaraa ostettaisi yli oman tarpeen, sillä se aiheuttaa aaltomaisen ilmiön. Kaupalle olennaisen tärkeää on tasainen menekki. Silloin tavaratilaukset menevät oikein, tavaraa riittää joka päivä, eikä tule hävikkiä.

Härkätiessä kotiinkuljetusta on harkittu. Pukkila arvelee, että se otetaan käyttöön tarpeen mukaan ja ensisijaisesti riskiryhmille. Tilaa ja nouda -palvelu on jo käytössä.

K-Supermarket Härkätien suositus riskiryhmille on tulla kauppaan aamulla kello 8–9.

– Silloin kauppa on juuri siivottu ja hygienia parhaimmillaan.

S-market Someron myymäläpäällikkö Kari Määttä kertoo myynnin olleen suurta viime viikolla.

– Torstaina oli suurin myyntipiikki, jonka vuoksi myymälä meni hyvin tyhjäksi. Nyt kuitenkin tilanne on alkanut normalisoitua, ja tavaraa riittää taas. Toki joitain yksittäisiä tuotepuutteita edelleen on. Eniten ehkä kysyntää on ollut jauhelihalle ja jostain syystä WC- ja talouspapereille.

Alkuun hamstraus aiheutti S-marketissa jopa myynnin tuplaantumisen.

– Nyt alkaa pikku hiljaa tasoittumaan. Myyntiä tietysti lisää vielä myös se, että koulut ovat kiinni ja kouluruokailua ei ole. Myös ravintoloissa syönti on vähentynyt ja ruokaa tehdään enemmän itse kotona, Kari Määttä päättelee.

– Aika tasaisesti on ollut kysyntää kaikille tuotteille. Jauhelihan lisäksi ehkä myös muut lihat ovat olleet menevimpien listalla. Ostoskäyttäytyminen on muuttunut. Todella paljon ostetaan ruokaa varastoon. Keskiostokset ovat todella isoja.

Kotiinkuljetusta ei S-marketissa ole vielä käynnistetty.

– Työstämme asiaa ja pyrimme löytämään siihen yhteistyökumppania. Olemme tiedottaneet asiakkaitamme, että meillä pyritään varaamaan ensimmäinen aukiolotunti kello 7–8 riskiryhmässä oleville, Määttä linjaa.

—————————————————————-

Käsidesiä, näkkileipää, säilykkeitä, jauhelihaa ja pastaa…

”Yhteiskuntamme on nyt vakavassa tilanteessa”

K-market Someron kauppias Mikko Lundénin muistuttaa, että kenenkään ei pidä tällä hetkellä lähteä leveilemään myynnin kasvamisesta, jonka hamstraus on aiheuttanut.

– Kauppa on käynyt hyvin, mutta en todellakaan paukuta henkseleitä!

– Yhdenkään ei mielestäni nyt kannata paukutella henkseleitään, koska myynnin piikit johtuvat äärimmäisen vakavasta ja vaikeasta koronaviruksesta ja siitä johtuvasta kriisistä.

Mikko Lundénilla on huoli ihmisistä.

– Ajatukseni ovat yrittäjissä ja työntekijöissä, jotka ovat nyt äärimmäisen huonossa asemassa. Meidän pitää tehdä kaikkemme, että he pääsevät jaloilleen. Yhteiskuntamme on nyt vakavassa tilanteessa.

K-marketissa on tietyissä tuoteryhmissä ollut pieniä puutteita, mutta Lundénin mukaan tuotteita on pääsääntöisesti riittänyt.

– Eniten kysyntää on ollut käsidesistä, näkkileivistä, säilykkeistä ja jauhelihasta. Ne ovat ollee välillä tilapäisesti loppu. Pientä keskiostoksen nousua on ollut huomattavissa.

Kotiinkuljetusta K-marketilla ei ole.

– Olemme harkinneet kotiinkuljetusta jo ennen koronakriisiä ja harkitsemme sitä edelleenkin.

– Meillä ei ole myöskään riskiryhmille omaa ostoaikaa. Olen tosin usein sanonut, että minuun voi olla yhteydessä, vaikka keskellä yötä, jos haluaa ostoksille. Tulen ilomielin avaamaan kaupan milloin vaan, Lundén lupaa.

Lidlin kommentit koskevat Suomen kaikkia Lidl-myymälöitä.

Viestintäassistentti Katja Kuikka vakuuttaa, että ruoka yleisesti ottaen riittää.

– Teemme ennakoiden ja yhdessä työtä kotimaisten ja ulkomaisten tavarantoimittajiemme kanssa kaikkien tuotteiden saatavuuden varmistamiseksi. Tällä hetkellä tuotteiden saatavuudessa tai tavaravirtojen liikkumisessa ei yleisesti ottaen ole isompia häiriöitä.

– Toimitamme myös lisää tuotteita myymälöihimme viikon jokaisena päivänä.

Kuikan mukaan yksittäisissä tuotteissa ja yksittäisissä myymälöissä voi tilapäisesti olla tuotepuutteita.

– Yleisesti ruoan saatavuudesta ei ole syytä olla huolissaan. Täydennystä hyllyihin tulee joka päivä, eli jos tänään jokin tuote on lopussa, huomenna tai ylihuomenna sitä taas saa. Kaikki 186 myymäläämme Suomessa palvelevat normaalisti.

Myynnin lisääntymistä Katja Kuikka pitää luonnollisena, kun asiakkaat ostavat suurempia määriä elintarvikkeita ja muita tuotteita. Tarkempien myyntilukujen hän sanoo olevan yrityksen sisäistä tietoa.

– Viime viikon lopulla myymälöissä oli niin kova kysyntä, että varautumisestamme huolimatta tietyt tuotteet, esimerkiksi pasta ja vessapaperi, loppuivat tilapäisesti. Kuten sanottu, yksittäisissä tuotteissa ja yksittäisissä myymälöissä voi tilapäisesti olla tuotepuutteita, mutta yleisesti tavaravirrat liikkuvat myymälöihin normaalisti.

Asiakkaat ovat käyneet Lidlin kaupoissa hieman harvemmin kuin yleensä, mutta ostavat kerralla suurempia määriä.

Tällä hetkellä Lidlissä ei ole verkkokauppaa eikä kotiinkuljetusta. Kuikka ei kommentoi, onko kotiinkuljetusta harkittu. Myöskään omaa ostosaikaa riskiryhmille ei ole.

– Tartunnalta suojautumiseksi riskiryhmiin kuuluvien tulisi välttää kaupassa käyntiä ja pyytää jotakuta, esimerkiksi läheistä tai naapuria, tekemään ruokaostokset puolestaan, hän tähdentää hallituksenkin ohjeistusta.

– Jos kuitenkin on pakko tulla itse, yleensä aamun ensimmäiset tunnit ovat kaupassa päivän muita tunteja rauhallisempia. Suosittelemme riskiryhmille kaupassa käyntiä aamulla.

—————————————————————

Toimiva kauppakassipalvelu Somerolla:

Sauli Kaipainen

Vaikka ruokakaupoilla ei Somerolla vielä ole tarjota kotiinkuljetuspalvelua, niin sellainenkin täältä löytyy.

Lähihoitajaopiskelija Elina Ahlfors ryhtyi toimeen, sillä koronaviruksen aiheuttamassa tilanteessa kaikki apu on tarpeen.

Elina Ahlfors tekee kauppakassipalvelua riskiryhmille sekä yli 70-vuotiaille ja muillekin, jos vain tarvetta sellaiseen on.

– Nyt tällaiseen palveluun on tarve, joten nyt minä sitä ryhdyin tekemään, Ahlfors toteaa.

Seitsemän vuotta sosiaalialalla työskennellyt Ahlfors on aikaisemmin opiskelunsa ohessa auttanut vanhuksia muun muassa peseytymisessä ja ollut ulkoilu- ja jutteluseurana. Nyt nämä on pitänyt jättää, mutta kauppakassipalvelulle on tarve.

Yhteystiedot Elina Ahlforsille löytyvät muun muassa ruokakauppojen ilmoitustauluilta. Hän tekee työtään OP Kevytyrittäjänä.