Kaupunki varautuu tuleviin tilanteisiin yt-neuvotteluin

0

Someron kaupunki aloittaa yhteistoimintaneuvottelut, jotka perustuvat koronan aiheuttamiin muutoksiin.

– Jossain vaiheessa poikkeustilanteen aikana tekijöitä tarvitaan lisää perusturvan puolella, esimerkiksi terveyden- ja sairaanhoidossa, sosiaalipuolella ja ruokahuollossa. Nyt valmistaudumme siihen, että pystymme siirtämään auttavia käsiä sinne suuntaan, missä niitä koronan vuoksi jatkossa tarvitaan enemmän, kertoo kaupunginjohtaja Sami Suikkanen yt-neuvottelujen syyn.

Parhaillaan tehdään kaupungin työntekijöiden osaamiskartoitusta. Työntekijöillä saattaa olla koulutusta, osaamista ja harrastuneisuutta muullakin sektorilla kuin mihin on palkattu.

– Poikkeustilanteen aikana työnkuvaan voi tulla muutoksia. Jos kaupungilla ei ole tarjota juuri sitä omaa työtä, niin voidaan siirtää sinne, missä työtä on tehtävänä, selvittää kaupunginjohtaja yhteistoimintaneuvottelujen tarvetta.

Hän sanoo, että kaupungin työntekijät jatkavat töitään mahdollisimman pitkälle tavallisilla paikoillaan. Mutta jo nyt joiltakin osa-alueilta työt ovat vähissä.

– Mistään työ ei ole vielä stopannut, mutta meidän on valmistauduttava tulevaan. On tehtävä järjestelyjä, jotta kaupunki pystyy toimimaan jatkossa, ja kun tilanne jossain vaiheessa normalisoituu.

Suikkanen sanoo lomautusten olevan järein keino, joihin ryhdytään.

Kaupungin palkkalistoilla on noin 550 työntekijää. Yt-neuvottelut koskevat heitä kaikkia.

– Mutta käytännössä tällä haavaa sote-puolella töitä on yllin kyllin.

Kaupunginhallitus päätti yt-neuvottelujen aloittamisen lisäksi muuttaa kaupungin työntekijöiden ottamien palkattomien vapaiden ehtoja. Palkattomilta vapailta pidätetään palkka vain jaksoon sisältyviltä työpäiviltä. Normaalisti työntekijältä pidätetään palkka palkattomaan jaksoon kuuluvien viikonloppujenkin osalta. Järjestelmä on käytössä poikkeustilanteen ajan.

Tällä uudella järjestelmällä kaupunki tulee vastaan heitä, jotka haluavat pitää nyt poikkeustilanteen aikana palkatonta vapaata.