Kirjasto toimittaa yli 70-vuotiaiden lainat kotioven taakse

0
Kirjastoautonkuljettaja-virkailija Kari Tommila puhdistaa kirjoja ennen jakokierrokselle lähtöä.

Someron kirjasto on ryhtynyt toimittamaan koronaviruksen riskiryhmiin kuuluville kirjoja ja muuta laina-aineistoa suoraan kotioven taakse. Kirjastosta soitetaan kaikille yli 70-vuotiaille, joiden varauksia saapuu kirjastoon. Puhelimessa sovitaan toimituksesta esimerkiksi postilaatikkoon tai ovenkahvaan.
Saapuneiden varausten lisäksi kirjaston väki lupaa toimittaa riskiryhmäläisille myös muuta aineistoa. Muutkin riskiryhmät voivat pyytää kirjastosta lainoja suoraan kotiin.
– Ainakin vielä palautusluukkua on jouduttu tyhjentämään usein. Sieltä löytyy myös seuraavalle asiakkaalle varattuja kirjoja. Myös uutuuspaketit tulevat meille normaalisti, joten ihan uusiakin kirjoja voi tätä kautta saada, kertoo kirjastonjohtaja Laura Tyysteri .
Toimitettavien kirjojen kannet desinfioidaan ja kirjat pakataan muovipusseihin. Kirjastoauton kuljettaja toimittaa paketteja perille sitä mukaa kuin ehtii. Kirjastosta kirjoja ei voi hakea, vaan palvelu toimii ainoastaan kotipalveluna.
– Haluamme ilahduttaa asiakkaitamme ja myös kannustaa riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä pysymään kotona, kuten hallitus on ohjeistanut. Kotona on mukavampi viettää aikaa, kun seurana on hyvä kirja, toteaa Tyysteri.
Normaalisti kirjasto tarjoaa kotipalvelua ihmisille, jotka eivät pysty asioimaan kirjastossa tai kirjastoautossa muulla tavalla. Normaalioloissa kotipalvelulla on alle kymmenen vakioasiakasta, mutta nyt kotiin sidottujen määrä kasvoi kertaheitolla. Laajennettua kotipalvelua jatketaan niin pitkään, kuin tilanne sallii tai vaatii.
– Kirjaston resurssit eivät riitä kotipalvelun tarjoamiseen kaikille, joten palvelu on rajattu vain riskiryhmiin kuuluville. Varsinkin muille suosittelen nyt kovasti kirjaston sähköisiä aineistoja. Verkkokirjastostamme löytyy e-kirjoja, e-äänikirjoja, musiikkia ja konserttitallenteita sekä kotiseutuhistoriaa. Kaikkia niitä voi käyttää millä tahansa laitteella, jossa toimii internet, neuvoo Tyysteri.

sähköposti: (kirjasto@somero.fi, puhelinnumero arkisin klo 11–16 040 1268 331, verkkokirjasto: https://somero.finna.fi/