Koronan vuoksi oppilaat etätöihin 13.4. saakka ja kirjasto kiinni

0
Torstaista lähtien alakoulutkin siirtyvät etäopetukseen. Kuva on otettu runsas kuukausi sitten. Joensuun koulun 4 A luokka oppitunnilla, etualalla oppilas Rasmus Laaksonen ja opettaja Maarit Laurento.

Suomen hallitus otti järeät otteet käyttöön koronaviruksen vuoksi. Kouluissa siirrytään etäopetukseen ja kirjastot suljetaan. Näin jatketaan 13. huhtikuuta saakka.

Päiväkodit toimivat normaalisti, samoin esiopetus. Somerolla avoin päiväkoti Sepäntiellä on suljettu.

Someron Lukion 1. ja 2. luokkien lisäksi etäopetukseen siirtyvät alakoulut ja yläkoulu. Ylioppilaskirjoitukset hoidetaan tiivistetyssä ohjelmassa loppuun kuluvan viikon aikana.

Someron sivistysjohtaja Minna Mäkelä-Rönnholm sanoo, että alakoulujen 1.–3. luokkien oppilaat voivat mennä kouluun lähiopetukseen, jos heillä on erityisen tuen tarpeen päätös tai huoltajat ovat yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla, kuten terveydenhuollon ammattilaisia, pelastustehtävissä tai siivoushenkilöstöä. Näille lapsille järjestetään kuljetus ja heille on tarjolla aamu- ja iltapäivätoimintaa.

Etäopetuksessa oleville oppilaille kaupungin ei tarvitse järjestää ruokailua. Aluehallintovirasto antaa tähän luvan ja perustelee sitä maan poikkeustilalla.

Somerolla kirjasto laitettiin kiinni jo tiistaina. Asiakkaiden lainat uusitaan automaattisesti. Kirjastoautokaan ei kulje.

Somero-opiston kurssit on pääosin keskeytetty, joidenkin kurssien opiskelijoille annetaan etätöitä.

Kunnalliset sisäliikuntapaikat ovat suljettuina, kuten esimerkiksi uimahalli Loiske.

Vierailuita terveyskeskusosastolle sekä vanhusten ja vammaisten palveluasumisyksiköihin ei sallita. Tapauskohtaisesti arvioidaan kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset ja saattohoidossa olevien läheiset.

Julkiset kokoontumiset rajoitetaan 10 henkilöön. Hallitus suosittelee tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla. Toivotaan, että yli 70-vuotiaat jäisivät kotiin. Vanhusten päivätoiminta ja kuntouttava työtoiminta ovat tauolla ja työkeskukset kiinni.

Someron kaupungintalo palvelee ensisijaisesti puhelimitse ja sähköisesti. Henkilökohtaista palvelua on saatavilla ajanvarauksella. Sosiaalitoimi palvelee asiakkaita toistaiseksi vain ajanvarauksella ja pyrkii pääsääntöisesti palvelemaan asiakkaitaan puhelimitse.