Kun Lounaismaan Osuuspankin viime vuoden tilinpäätös julkaistiin, niin iloittiin hyvästä kehityksestä. Oltiin saatu kasvua, kun alla oli kolme vaatimattomampaa vuotta.

Uumoiltiin, mitä kuluva vuosi tuo tullessaan Suomen taloudelle. Yleisen talouden kehityksen epävarmuudesta huolimatta toimialueen näkymät olivat aikaisempaa positiivisemmat. Mieli oli varovaisen optimistinen että kasvu-ura jatkuisi.

Kuukausi kului. Koronavirus alkoi vallata alaa.

– Kuukaudessa taloudessa tapahtui suuri muutos. Toisaalta tilanne voi normalisoitua myös nopeasti. Kiinassa alkaa jo rauhoittua, pohtivat Lounaismaan Osuuspankin toimitusjohtaja Jouni Hautala ja pankinjohtaja Jukka Tuominen.

Toimitusjohtaja Hautala sanoo, että pari kuukautta on liian lyhyt aika arvioida, miten vuosi tulee sujumaan.

– Mutta odotettavissa on, että tästä vuodesta tulee nihkeämpi kuin odotettiin.

Koko toimialue oli hyvässä vedossa

Toimitusjohtaja Jouni Hautalan mukaan Lounaismaan Osuuspankin viime vuoden mainio tulos on seurausta henkilöiden ja yritysten tilasta. Koko toimialue oli hyvässä vedossa.

– Työllisyys kohentui. Alueen yritykset menestyivät. Alkoi olla uskoa tulevaisuuteen.

Valmet Automotiven akkutehtaan perustaminen, Lounavoiman ekovoimalaitoksen rakentaminen ja Forssan seudun Forza-yrityskiihdyttämöhanke piristivät toimialueen näkymiä.

– Ilman Salo IoT Campusta, Valmet tuskin olisi kiinnostunut Salosta. Oli tarjolla työvoimaa. Tänä päivänä on lottovoitto saada 300 työntekijän yritys paikkakunnalle, toteaa Hautala.

Somerolla suurta muutosta ei ole tapahtunut.

– Somero jatkaa eteenpäin vakaata menoa. Ei ole isoja hyppyjä korkeuksiin, mutta ei myöskään jyrkkiä syöksyjä, kuvaa Hautala Someron tilannetta.

Lounaismaan Osuuspankin lainakanta kasvoi 80 miljoonaa euroa edellisvuodesta. Kasvua oli kuusi prosenttia. Viime vuoden lopussa luottokanta oli 1 417 miljoonaa euroa, ja 1 337 miljoonaa vuonna 2018.

Asiakkaiden talletukset kasvoivat 6,7 prosenttia ja rahasto- ja vakuutussäästöt 13,9 prosenttia. Asiakasvarat kasvoivat 9,3 prosenttia eli 161 miljoonaa euroa. Ne olivat joulukuun lopussa 1 891 miljoonaa euroa.

Asuntokauppa elpymässä

Tulevaisuudenusko näkyi myös asuntokaupan elpymisenä. Toimialueen asuntokauppojen määrä lisääntyi 12,5 prosenttia. OP Koti Lounaismaan kautta tehtyjen asuntokauppojen määrä kasvoi yli 30 prosenttia vuoden takaiseen ajankohtaan nähden. Lisääntynyt asuntokauppa kasvatti myös pankin asuntoluottojen kysyntää.

Somerolla asuntokauppojen määrät ovat pysyneet kutakuinkin entisellään.

– Nyt alkaa olla jo myytävästä pulaa Salossa, sanoo pankinjohtaja Jukka Tuominen.

Huolestuttavaa on, että koko Lounaismaan Osuuspankin alueella väestömäärä laskee. Lapsia syntyy vähän.

Jouni Hautala sanoo, että pääkaupunkiseudulla alkaa olla jo niin, että joillakin on mahdottomuus päästä kiinni omaan asuntoon. Tulot kun ovat niin pienet, ettei lainaa saa.

– Mutta jos töitä saa tältä alueelta, niin kannattaa miettiä muuttamista Salon, Forssan ja Someron alueelle.

Jukka Tuominen kertoo esimerkin asuntojen hinnoista pääkaupunkiseudulla ja Forssa–Somero–Salo -akselilla. Perttelistä saa 219 000 eurolla 134 neliön omakotitalon, joka on rakennettu 1989. Noin 200 000 eurolla irtoaa Helsingin Munkkiniemestä vain 28 neliön kerrostaloasunto vuonna 1962 rakennetusta talosta.

– Asumismukavuus on aivan toinen.

Mobiilipalveluissa kasvua

Mobiilipalvelut löivät itsensä läpi. Siihen oli syynä myös lain vaatimukset. Ilman kännykkää asioita ei pysty hoitamaan verkkopankissa mobiilivarmennevaatimuksen takia.

Pankinjohtaja Jukka Tuominen kertoo, että viime vuonna Lounaismaan Osuuspankki sai liki 5 000 mobiilikäyttäjää lisää.

Digitaalisia palveluja käyttää 65 prosenttia Lounaismaan Osuuspankin asiakkaista, 11 prosenttia vain konttoria ja loput käyttää kumpaakin, sekä digiä että konttoria.

OP-mobiilipalvelua käyttää säännöllisesti 23 000 asiakasta ja verkkopalvelua yli 41 000 asiakasta. Käyttö ei ole iästä kiinni.

– Kyselyn mukaan jo 71 prosenttia nuorista pärjäisi ilman käteistä, sanoo Tuominen.

Lounaismaan Osuuspankki on järjestänyt Varmuutta verkkoon -tukikoulutuksia erityisesti seniori-ikäisille. Näitä koulutuksia jatketaan kuluvana vuonna.

Urheiluseuroille on aloitettu sparraukset, jotta ne saisivat lisää digitaalista näkyvyyttä. Tavoitteena on tehdä sosiaalisen median kautta toimintaa tunnetuksi, saada joukkueille ja urheilijoille seuraajia, osallistujia ja tukijoita.

Lounaismaan Osuuspankin

Tunnuslukuja vuodelta 2019

Liikevoitto 17,0 miljoonaa euroa (12,5 milj. euroa v. 2018)

Rahoitustoiminta 1 417 miljoonaa euroa (1 337 milj. euroa)

Asiakkaiden talletukset 1 891 miljoonaa euroa (1 730 milj. euroa)

Omistaja-asiakkaita 49 668 (48 543)

Pankin vakavaraisuus 40,8 prosenttia vuoden 2019 lopussa ja omat varat 265 miljoonaa