Someron koulut siirtyivät muiden mukana koulujen lähiopetuksesta kodeissa tapahtuvaan etäopetukseen. Syynä on koronavirus ja valtion toimet sen haittojen estämiseksi ja minimoimiseksi.

– Tässä olemme lähes kaikki uuden asian äärellä. Meillä ei ole kokemusta etätyöstä opetuksessa. Somerolla on onneksi oltu pitkällä sähköisten oppimateriaalien käytössä, joten uskon etäopetuksen onnistuvan. Koulunjohtajat ja rehtorit ovat luottavaisia. Jonkin aikaa tietenkin menee, että käytännöt ja yhteydet saadaan pyörimään, toteaa sivistysjohtaja Minna Mäkelä-Rönnholm.

Viime viikolla aloitettiin kartoitus, ketkä oppilaista tarvitsevat koululta lainaksi tablettia. Monilla on sellainen kotona omasta takaa.

– Yläkoulujen oppilaille ja alakouluikäisistä 3. luokkalaisista eteenpäin meillä on antaa koululta lainaksi läppäri, jos oppilas sitä tarvitsee.

Opettajat ovat kouluilla ainakin tämän viikon, järjestelevät ja varmistavat, että kaikki toimii. Jatkossa heidän asemapaikkansa vaihtelee.

Luokanopettajat pyrkivät olemaan päivittäin yhteyksissä oppilaisiin sähköisten viestimien puhelinten, tablettien ja tietokoneiden kautta. Tehtäviä annetaan Wilman kauttakin.

– Oppilaat ovat koulutöissä kotona. Lukujärjestyksen mukaan edetään. Se on ohjenuorana, sanoo sivistysjohtaja.

1.–3. luokkien oppilailla on mahdollisuus lähiopetukseen koululla, jos heidän huoltajansa työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Lähiopetusta kouluilla saavat myös kaikenikäiset oppilaat, joilla on erityisen tuen tarvetta ja päätös siitä, että he ovat saaneet tätä tukea ennenkin. Näille lähiopetuksessa oleville lapsille järjestetään koulukuljetus.

Sivistysjohtaja arvioi, että lähiopetuksessa Somerolla tulee olemaan muutamia kymmeniä oppilaita.

Tietoa jaetaan huoltajille ja lapsille Wilman kautta.

– Koululta tulee ohjeita, miten edetään opetuksessa ja muutenkin. Sitä kautta voi myös kysellä, jos joku asia on epäselvä, tähdentää sivistysjohtaja.

Kyllä tästä selvitään!

Koronan ja kaiken tohinan keskellä sivistysjohtaja Minna Mäkelä-Rönnholm lohduttaa vanhempia, että kyllä tästä selvitään.

– Tämä on ilmiö, johon valtio, kunta eivätkä kansalaiset ole millään tavalla valmistautuneet. Paljon on avoimia kysymyksiä, miten asioita pitää hoitaa. Parhaamme yritämme.

– Tarvitaan kaikkien panosta ja joustavuutta. Somerolaisten ja suomalaisten parhaaksi nämä kaikki toimet tehdään.

Hän toivottaa perheille voimaa ja jaksamista.

– Nyt vanhemmilta vaaditaan joustoa. Seuratkaa, että läksyt on tehty. Ja huolehtikaa, että lapsilla on välipaloja.

Lapsille hän toivoo malttia ja keskittymistä koulunkäyntiin.