Hallitus on päättänyt rajoittaa Uudenmaan maakunnan ja muiden maakuntien välistä liikennettä. Liikkumisrajoitusten tarkoituksena on hillitä koronaviruksen leviämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen.

Poliisi valvoo liikkumista teillä ja joukkoliikenteessä perjantaista alkaen. Valvonta tulee olemaan kattavaa ja ainakin aluksi hyvin näyttävää, sanoo poliisi.

Poliisi on jo lähettämässä virka-apupyyntöä Puolustusvoimille, kertoi sulkuoperaation yleisjohtajaksi nimitetty poliisikomentaja Lasse Aapio torstaiaamun tiedotustilaisuudessa.

Tarkastuspisteitä on tulossa 30–40. Aapio ei suoraan kerro, kuinka pienille teille tarkastuspisteitä on tulossa. Ainakin valtateille pysäytyksiä tulee. Poliisi toivoo kansalaisilta ensisijaisesti eristyksen oma-aloitteista noudattamista.

Poliisi kertoo, että linja-autot pysäytetään ja matkustajien matkan tarkoitus tarkistetaan. Poliisi on tulossa myös junalaitureille ja mahdollisesti mukaan junaan. Myös moottoriteille on tulossa liikenteen ohjausta ja kaistoja tullaan sulkemaan, jotta tarkastus on mahdollista.

Poliisi toivoo, että Uudellemaalle ja sieltä pois liikkuvilla henkilöillä olisi henkilötodistuksen lisäksi kirjallinen todistus liikkumisen tarpeellisuudesta. Asiakirjassa pitäisi tulla esiin työpaikka ja asuinpaikka.

– Poliisi ei velvoita kirjallisen asiakirjan käyttöä, mutta se helpottaa asiointia, sanoi Aapio tiedotustilaisuudessa.

– Asia on selitettävä poliisille yksinkertaisesti, kovin pitkiä selityksiä poliisi ei kuuntele, kertoi Aapio.

Poliisi kertoo, että valmiuslain rikkomisesta seuraa tässä asiassa sakkorangaistus.

– Vastuu koronaviruksen leviämisen estämisestä on nyt kaikilla. Tämä on koko yhteiskunnan yhteinen ponnistus, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoo.

 

Salon Seudun Sanomien mukaan Salon poliisi on määrätty valvomaan Uudellemaalle ja sieltä pois suuntautuvaa liikennettä.

 

Poliisihallitus järjesti uusista rajoituksista ja niiden valvonnasta tiedotustilaisuuden torstaina kello 9.30. Striimin jälkeen tilaisuus on katsottavissa tallenteena. Katsoa tilaisuus täältä.

Poliisihallituksesta mukana olivat poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ja poliisijohtaja Sanna Heikinheimo ja Helsingin poliisilaitoksesta poliisikomentaja Lasse Aapio.

Tilaisuudessa oli myös Poliisihallituksen asiantuntijoita vastaamassa kysymyksiin.

 

Mistä on kyse:
Hallitus on päättänyt keskiviikkona rajoittaa Uudenmaan maakunnan ja muiden maakuntien välistä liikennettä perjantaista alkaen. Rajoitukset ovat voimassa 19. huhtikuuta 2020 saakka.
Uusien liikkumisrajoitusten tarkoituksena on estää koronavirustartuntoja sekä hidastaa epidemian leviämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen. Hallitus antoi liikkumisrajoituksia koskevan valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnan käsiteltäväksi 25. maaliskuuta.

Mitä se tarkoittaa:
Liikkumisrajoitusten tultua voimaan Uudenmaan asukkaiden on pysyttävä maakunnan alueella. Muiden maakuntien asukkaat eivät voi käydä Uudellamaalla. Jokaisella on kuitenkin oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen.
Vapaa-ajan matkustus ei ole sallittua.
Tavaraliikenteen kulkua ei uusien rajoitustenkaan aikana estetä. Rajoitukset eivät myöskään koske Uudenmaan sisäistä liikkumista.

Milloin liikkuminen on sallittua:
Liikkuminen on kuitenkin sallittua viranomaistoiminnassa sekä työn, elinkeinon tai luottamustoimen harjoittamiseksi tai lakisääteisen velvollisuuden täyttämiseksi.
Liikkumista ei myöskään rajoiteta, jos siihen on painava henkilökohtainen syy, kuten lapsen tapaamisoikeuden toteuttaminen tai lähiomaisen kuolema.

Kuka valvoo:
Poliisi valvoo liikkumisrajoitusten noudattamista.
Rajoitusten rikkomisesta tai noudattamatta jättämisestä poliisi voi määrätä sakkoa.
Henkilön on annettava poliisin pyynnöstä selvitys liikkumisensa syystä tai tarkoituksesta.

Joukkoliikenne:
Liikkumisrajoituksista ja niiden käytännön vaikutuksista on tarkoitus kertoa bussi-, juna-, metro- ja raitioliikenteen asemilla ja terminaaleissa sekä junien ja bussien valotauluissa ja kuulutuksissa.