Nuoruusmuistelijat heittää viimeisen keikan

0
Nuoruusmuistelijat harjoitteli viimeistä keikkaansa varten Reima Kerkon kotona. Joukossa olivat säestäjä Mikko Heinonen, Jaakko Nurmi, Reima Kerko, Veikko Siren ja Teuvo Verho.

13.3. perjantai-iltapäivänä on haikeutta ilmassa. Silloin miesten lauluryhmä Nuoruusmuistelijat heittää viimeisen keikkansa. Se laulattaa väkeä talvisodan muistojuhlassa Lamminniemen Hyvinvointikeskuksessa.

– Numerot sanovat, että nyt pitää lopettaa, heittää Jaakko Nurmi, joka on matkannut Koskelta Somerolle lauluryhmään.

– Mieleltämme emme ole vanhoja, vai miksi ikäihmisiksi vanhuksia nyt sanotaankaan, tuumaa joukon nestori, vuonna 1929 syntynyt Teuvo Verho.

– Mutta kun vanhin on yli yhdeksänkymppinen ja nuorinkin jo yli 80, niin eikös sitä ole aika jo jättää nämä hommat, toteaa Reima Kerko.

Laulu käy edelleen, mutta liikkuminen paikasta toiseen alkaa olla hitaampaa ja vaivalloisempaa kuin miesten parhaina vuosina.

Nuoruusmuistelijat on ollut sävelmien lumoissa vuodesta 1993. Toiminta sai alkunsa Antti Tuomiston ideasta perustaa ryhmä laulaville miehille. Periaatteena oli laulaa hyvin, muttei moniäänisesti. Lauluryhmässä aloittivat Veikko Sjöblom, Aaro Toivokoski, Antti Tuomisto, Teuvo Verho, Reima Kerko ja Esko Pirttikoski.

Matkan varrella kokoonpanosta on erkaantunut miehiä ja tullut toisia tilalle. Alkuperäisjäsenistä vain Kerko ja Verho ovat keikkuneet mukana koko lauluryhmän historian ajan. Reima Kerko, Teuvo Verho, Jaakko Nurmi ja Veikko Siren muodostavat viimeisen Nuoruusmuistelijoiden kaartin täydennettynä säestäjällään Mikko Heinosella.

Ensimmäiset viisi vuotta Lasse Santakangas säesti harmonikkansa kanssa. Sen jälkeen säestäjät vaihtelivat, esimerkiksi Mika Raittila auttoi joukkoa. Koskelta mukaan äkättiin Mikko Heinonen, joka on ehtinyt keikkailla parikymmentä vuotta Nuoruusmuistelijoiden kanssa.

Joukko on käynyt laulamassa palvelutaloilla ja erilaisissa tapahtumissa ja juhlatilaisuuksissa, esimerkiksi syntymäpäivillä. Keikkoja on ollut pääasiassa Somerolla, mutta myös ympäristökunnissa.

Lamminniemen Hyvinvointikeskuksessa ryhmä on esiintynyt eniten. He ovat käyneet siellä laulattamassa väkeä kerran kuukaudessa.

Siitä on kiittäminen Lamminniemen ohjaaja Leila Ingermann-Okkeria, joka teki ryhmän kanssa sopimuksen.

– Kyllä me olemme vuosien varrella aika monta Veteraanin iltahuutoa laulaneet, sanoo Teuvo Verho.

Nuoruusmuistelijat lähti alkuun Janne Narvion kokoamasta lauluvihkosesta. Ohjelmisto on koostunut pääasiassa vanhan ajan tanssimusiikista, ikivihreistä ja sota-ajanlauluista. Viime vuosina Reima Kerko on valinnut esitettävät laulut.

Kylmän kukkia ja Souvaripoikia on pitänyt melkein joka keikalla vetää. Kristallivirta oli yhteen aikaan suosittu.

Johtajaa heillä ei ole ollut. Asioista on pyritty sopimaan yhdessä.

– Se kuoroaika oli elämän parasta aikaa, miehet siteeraavat ryhmän entistä jäsentä, jo edesmennyttä Aaro Toivokoskea.

– Aaro lauloi, saattoi ottaa likkaa kädestä ja mennä vaikka polkkaa laulun lomassa, muistelevat Nuoruusmuistelijat taivaallisessa kuorossa nykyään esiintyvää jäsentään.

Nuoruusmuistelijoille laulu on antanut piristystä.

– Minä lauloin ennen kuin osasin lukea, toteaa Verho ja kertoo, miten häntä pyydettiin pikkupoikana vetämään Samperin saunassa, ja senhän hän lauloi silloin ja antoi tulla myös nyt.