Vuonna 2010: Palomiehet harjoittelivat hevosten pelastamista

0
Palomiehet Riku Rauhala, Tuomas Okker, Toni Mainio ja Aleksi Montti saivat ratsastuksenohjaaja Terhi Toivoselta neuvoja riimun kiinnittämisessä.

Somero-lehti 1.4.2010

Teksti ja kuvat Manu Kärki

Härkätien Ratsastuskeskuksella pidettiin maanantai-iltana paloharjoitus ja alkusammutuskoulutus. Viisitoista palomiestä tutustui ratsastuksenohjaaja Terhi Toivosen ja tallimestari /ratsuttaja Tomas Kivirannan opastuksella keskuksen toimitiloihin. Vastavuoroisesti palokunnan toimesta annettiin tallin väelle ja Someron Ratsastajat ry:n jäsenille alkusammutuskoulutusta.
Ehdotus harjoituksen järjestämiseen tuli ratsastuskeskuksen taholta. Palomiehet ottivat kutsun mielihyvin vastaan, sillä edellisestä harjoituksesta oli kulunut jo vuosia.
Palomiehille opetettiin muun muassa riimun sitomista hevosen päähän. Harjoituksessa se onnistui hyvin, mutta jos talli olisi tulessa ja hevoset peloissaan ei tehtävä olisi lainkaan helppo.
Terhi Toivonen kertoi, että peloissaan oleva eläin haluaa pysyä omassa turvallisessa tallipilttuussaan, ja sen pois saaminen olisi vaikeaa. Parhaiten se onnistuisi peittämällä hevosen silmät. Harjoituksessa muutama hevonen tuotiin tallista pihalle ja kaikki pääsivät kokeilemaan hevosen taluttamista maneesissa.
Marko Pohjaranta kertoi palomiesten harjoittelevan tulipalon varalta myös navetoissa. Tähän kokemukseen viitaten hän totesi hevosen taluttamisen helpommaksi kuin vikuroivan lehmän. Ratsastuskeskukseen tutustumista hän piti erittäin hyödyllisenä, sillä tulipalon sattuessa on ensiarvoisen tärkeää tietää esimerkiksi tallin ovien sijainti ja miten ne saadaan avatuksi. Vaikka paikka ei hänen mielestään ole erityisen riskialtis, niin siitä huolimatta tulipalon vaara on aina siellä, missä on sähkölaitteita ja ihmisiä.
Iso puurakennus ja paljon eläimiä asettavat pelastustoimille omat haasteensa. Tallissa ei ole automaattista paloilmoitinta suoraan palokunnalle, mutta sitä vastoin videovalvonta sekä erityiset hälyttimet vartiointikeskukselle. Liiketunnistin esimerkiksi varoittaa, jos joku hevosista on päässyt ulos karsinastaan.
Ratsastuskeskuksessa on kaksikymmentä tallipaikkaa ja ne kaikki ovat käytössä. Vakinaisia työntekijöitä on kaksi sekä kaksi osa-aikaista. Oppilaita käy viikossa 60–70. Härkätien Ratsastuskeskuksen omistaa Someron Ratsastajat ry, joka on vuokrannut tilat yrittäjänä toimivalle Merja von Weissenbergille.

Harjoituksissa tuotiin muutama hevonen ulos palomiesten toimesta. Sami Moisanderilta homma hoitui hyvin tallimestari Tomas Kivirannan valvonnassa.