Pese kädet, älä yski päin

0
Pese käsiä usein ja huolella. Monelta pahalta vältyttäisiin, jos käsien hygienista pidettäisiin huolta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeet ovat selkeät koronaviruksen varalle. Paras tapa torjua tartunta on pestä kädet huolella.

Koronavirukselta voi suojautua samalla tavoin kuin muiltakin hengitystieinfektioiden aiheuttajilta eli huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta.

Kädet tulee pestä usein käyttäen vettä ja saippuaa. Kouluissa ja päiväkodeissa opettajien ja avustavan henkilökunnan kannattaa kiinnittää huomioita oppilaiden ja lasten käsihygieniaan.

Yski oikein – älä tartuta muita!

Koronavirus tarttuu arkielämässä pisaroiden ja suoran kosketuksen kautta.

Yskiessä ja aivastaessa tulee suojata suu ja nenä kertakäyttönenäliinalla, ja liina tulee laittaa välittömästi roskiin. Jos ei ole nenäliinaa, tulee yskiä tai aivastaa hihan yläosaan, ei käsiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pyytää olemaan huolellisia, sillä jokainen voi omalla toiminnallaan ehkäistä taudin leviämistä.

Oireina kuumetta, yskää ja hengenahdistusta

Koronavirukseen sairastuneiden oireita ovat kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky. Oireet ovat hyvin samantyyppisiä kuin esimerkiksi kausi-influenssassa.

Monien oireet ovat olleet lieviä, mutta joukossa on ollut myös vakavasti sairastuneita. Riskialttiimpia ovat iäkkäät henkilöt, joilla on perussairauksia heikentämässä vastustuskykyä.

Kiinan tartuntatautiviraston 17.2.2020 julkaistun selvityksen mukaan noin 81 prosenttia raportoiduista tapauksista on ollut lieviä ja he toipuvat normaalisti. 14 prosentilla on todettu keuhkokuume ja/tai hengenahdistusta. Noin kaksi prosenttia sairastuneista on tähän mennessä kuollut tautiinsa. Suurin osa vakavampia oireita saaneista on ollut iäkkäitä miehiä ja monella on lisäksi jokin perussairaus.

Toimintaohje ja yhteyspuhelimet

Jos epidemia-alueelta saapuvilla henkilöillä ei ole hengitystieinfektion oireita kuten kuumetta, yskää tai hengenahdistusta, ei ole syytä toimenpiteisiin. Jos vieraalle tulee oireita, tulee hänen ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

Jos oireita ilmaantuu 14 vuorokauden kuluessa epidemia-alueelta saapumisen jälkeen, pitää ottaa välittömästi yhteyttä terveydenhuoltoon ja ensisijaisesti puhelimitse.

Mikäli siis on oleskellut koronaviruksen epidemia-alueella tai on ollut kontaktissa henkilöön, jolla on todettu COVID-19 koronavirus, ja jolle tulee alueelta poistumisen tai kontaktin jälkeen kahden viikon sisällä äkillisen hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, yskää tai hengenahdistusta, pitää ottaa puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseen.

Somerolla se tarkoittaa arkena yhteydenottoa puhelimitse omalle terveysasemalle maanantaisin kello 8–18 ja tiistaista perjantaihin kello 8–17 numeroon 02 7792 511. Muuna aikana tulee ottaa yhteyttä päivystysapuun numeroon 03 4191 3000.

Puhelimessa saa ohjeet hoitoon hakeutumisesta. Oireettomia henkilöitä ei testata, mutta heille annetaan seurantaohjeet.

Pitää siis soittaa ensin, eikä mennä oitis terveyskeskukseen tartuttamaan muita.

Koronavirukselle altistuneet asetetaan karanteeniin kahden viikon ajaksi, silloin terveydenhuollon henkilöstö on yhteydessä altistuneisiin ja siitä annetaan erillinen ohje.

Altistuneet asetetaan karanteeniin, mutta muut perheenjäsenet/samassa taloudessa asuvat voivat jatkaa normaalisti elämää.

Vältä tarpeetonta Kiinaan matkustamista

Tällä hetkellä ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Kiinan Hubein maakuntaan ja tarpeetonta matkustamista muualle Kiinaan. Erityistä varovaisuutta suositellaan, kun matkustetaan Etelä-Koreaan, Iraniin tai Italiaan.

THL luokittelee koko Iltalian koronaviruksen epidemia-alueeksi.

Viranomaisohjeiden seuraaminen on tärkeää.

Ulkoministeriön verkkosivuilta löytyy uusimmat matkustustiedotteet. Sivuilla on tärkeää tietoa matkustamisesta ja ohjeet matkustusilmoituksen tekemiseen.

Koronaviruksen tilanne muuttuu jatkuvasti, ja asiasta tiedotetaan aktiivisesti. Hyvä tapa seurata tilannetta on lukea ajankohtaiset päivitykset Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n sivuilta:

https://thl.fi/fi/web/ infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-korona viruksesta-covid-19

Oireita ja ohjeita

Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion.

Oireina yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky.

Jos epäilee tartuntaa (oireiden lisäksi matka epidemia-alueelle tai lähikontakti sinne matkustaneeseen) on aina otettava ensin puhelimitse yhteys arkipäivinä terveyskeskukseen ja iltaisin ja viikonloppuisin puhelimitse päivystykseen ja odotettava kotona, kunnes otetaan yhteyttä ja saa ohjeita.

Jos epäilee tartuntaa, kotonaolo on ehdoton, ei kaupassakäyntejä tai muita vastaavia.

Somerolla ei tautitapauksia

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama tartuntatautiepidemia (COVID-19). Tällä hetkellä epidemia-alueita ovat Manner-Kiina, Iran, Etelä-Korea sekä Italia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotteen mukaan Somerolla ei ole todettu yhtään koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta eikä altistumista.

Suomessa on toistaiseksi todettu 12 laboratoriovarmistettua koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta. Lisäksi Suomessa on useita altistuneita, jotka ovat seurannassa ja karanteenissa.

Pääkaupunkiseudulla on kotikaranteenissa joitakin koululuokkia, opettajia sekä harrasteryhmiä. Näiden ryhmien tilaa seurataan päivittäin.

THL toteaa, että Suomessa ei ole tällä hetkellä epidemiaa. Kaikkien todettujen tapausten lähikontaktit ovat tiedossa ja tartuntaketjut hallinnassa.

Viranomaisten toiminnan tavoitteena on estää tai ainakin hidastaa epidemiaa. Kansalaisilla on merkittävä rooli viruksen leviämisen estämisessä.

Someron terveyskeskuksen vastaanoton osastonhoitaja Sari Moisander kertoo, ettei asiakkailta ole juurikaan tullut kysymyksiä koronaviruksesta.

– Keskustelua toki käydään, mutta ihmiset ovat hyvin tietoisia ajankohtaisista ohjeistuksista ja seuraavat tarkoin mediaa.

– Tiistaina julkaistu ohjeistus on hyvä ja neuvomme samalla tavalla vastaanotossa. Ohje löytyy kaupungin nettisivuilta. Henkilökunnan kanssa olemme käyneet läpi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ohjeistukset ja päivittäneet välittömästi tietomme ohjeiden muuttuessa, kertoo johtava lääkäri Arja Lukka.

Maalaisjärki käyttöön

Somero-lehteen tuli kysymys, jossa haluttiin tietoa kotihoidon varautumisesta koronavirukseen.

”Tässä pienellä porukalla mietittiin, miten kotipalvelu on varautunut koronavirukseen. Meitä on Somerolla melkoinen joukko, joilla on iäkkäitä ja hauraita omaisia, joiden luona käy muun muassa kylvettäjä, ruokapalvelu ja lääkkeiden annostelija. He kiertävät päivittäin useissa kodeissa ja ovat lähikontaktissa vanhusten kanssa.

Miten kotipalvelu on varautunut virukseen ja sen leviämisen ehkäisyyn vanhustenhoidossa? Miten omaisia pitäisi ohjeistaa?”

– Omana, maalaisjärkeen perustuvana ohjeena, muistutan omaisia, että aina on hyvä välttää vierailuja mahdollisesti huonokuntoisten ikäihmisten luona, jos sairastaa hengitystieinfektiota tai esimerkiksi vatsatautia, vastaa Someron kotihoidon esimies Mari Paasikivi.

Hän sanoo, että hoitajia koskevat samat ohjeistukset kuin kaikkia muitakin kansalaisia myös matkustelun suhteen. Lisäksi hoitajat toteuttavat työssä aina voimassa olevia hygieniaohjeita ja ovat töissä terveinä.

– Kotihoito toimii Sosiaali- ja terveysministeriön, Ulkoministeriön, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ynnä muiden ohjeiden mukaan koronaviruksen suhteen. Ohjeiden päivittymistä seurataan ja niistä tiedotetaan henkilökuntaa tarvittaessa.