Rajoituksiin riittävän ajoissa

0

Koronaviruksen laajetessa maailmalla alkoi hätäännys, milloin Suomessa aloitetaan riittävän voimakkaat rajoitus- ja torjuntatoimet.

Vastaus saatiin nopeasti, ja Suomessa hyväksyttiin keskiviikkona valmiuslain käyttöönotto. Vaikuttavuutta lisää, että eduskunnan päätös oli yksimielinen.

Tällaista poikkeustilannetta ei ole tullut vastaan sitten sotien, mutta on hyvä, että laki otettiin käyttöön nyt. Tilanne on uhkaava. Italiassa kuoli pelkästään keskiviikkona 475 ihmistä virukseen, ja havaittuja tartuntoja oli 31 506. Tällaisia mittalukuja ei meille haluta.

Pääosa hallituksen tähän asti ilmoittamista rajoitustoimista ei liity valmiuslakiin, vaan perustuu muuhun lainsäädäntöön.

Kaikilla on syytä tarkkuuteen. Viruksen leviämistä pitää pystyä estämään niin, että terveydenhuolto ja tehohoitopaikat pysyvät tulossa olevien tilanteiden tasalla. Myös henkilöstön riittävyydestä voi tulla pulaa, jos tauti hallitsemattomasti leviää.

Koronavirustartunnasta ei ole yhtään havaintoa Somerolla. Toivoa sopii, että tilanne myös tulisi pysymään mahdollisimman hyvänä.