Seurakuntien toimet koronavirustilanteessa

0
Piispa Kaarlo Kalliala. Kuva Jari Laurikko/TS

Seurakuntien elämä Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa on merkittävästi muuttunut koronavirustilanteen vuoksi. Jumalanpalveluksia järjestetään toistaiseksi, mutta ne toteutetaan enimmäkseen sanajumalanpalveluksina. Toteuttamisessa minimoidaan mahdolliset tartuntariskit.
Riskiryhmiin kuuluvien osalta suositellaan, että jumalanpalveluksiin osallistutaan television, radion ja sosiaalisen median välityksellä. Lievästikään flunssanoireisena tai ulkomaanmatkalta alle kaksi viikkoa aiemmin palanneena ei tule osallistua seurakunnan kokoontumisiin vaan seurata samoja kanavia kuin riskiryhmään kuuluvat.
Hautajaisten järjestäminen turvataan. Muiden kirkollisten toimitusten osalta seurakunnissa riskiarvion pohjalta voidaan harkita toimitusten siirtämistä, vierasmäärän rajoittamista tai muita ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä. Muuten tuomiokapituli on suositellut, että epidemian hillitsemiseksi sellaiset seurakunnan yhteiset kokoontumiset perutaan, jotka eivät ole välttämättömiä.
– Se, että toimintaa perutaan tai siirretään, ei tarkoita sitä, että kirkko sulkisi ovensa ja tukkisi silmänsä ja korvansa. Me olemme edelleen sitoutuneita kulkemaan Jumalan luomien ihmisten rinnalla. Seuraava osa tuota matkaa kuljetaan nyt päättäjien ja asiantuntijoiden linjausten mukaan ja niitä noudattaen. Ne on annettu ihmisten parhaaksi, sanoo piispa Kaarlo Kalliala .
Kirkossa halutaan kiinnittää huomiota erityisen haavoittuvassa asemassa olevista huolehtimiseen. Diakoniatyön vastaanottotyötä voidaan joutua rajaamaan asiakkaiden suojelemiseksi ja olemaan yhteydessä puhelimitse tai verkon välityksellä. Seurakuntien nuorisotyön on mahdollista olla mukana verkkokeskusteluissa ja yhteistyössä paikallisten muiden toimijoiden kanssa.
– Seurakuntien ammattitaitoiset työntekijät ovat kuulolla ja etsivät paikkakunnillaan toimivia ratkaisuja yhteisten pelisääntöjen puitteissa. Heihin kannattaa olla rohkeasti yhteydessä huolien ja kysymysten kanssa, rohkaisee piispa Kalliala.
Piispa muistuttaa, että Jumalan turvissa, yhteistä hyvää etsien, on hyvä kohdata kaikenlaiset päivät ja pelottavaltakin tuntuva tulevaisuus.