Sisätyöt käyntiin Badding-talolla

0
Joni Tamminen kävi töihin käsiksi tällä viikolla.

Teksti ja kuvat Olli Salomäenpää

Viime syksynä virinneet Rauli Badding Somerjoen kotitalon kunnostustalkoot ottivat uuden askeleen. Tammi-helmikuussa talon huonokuntoiset lattia- ja seinäosat sekä ikivanha eristeenä käytetty sahanpuru saatiin poistettua kokonaisuudessaan Ecotekolan ahkerien työntekijöiden voimin.
Nyt talkoissa päästiin sisärakenteiden uusimiseen.
– Tämä näyttää maallikon silmin paljon pahemmalta kuin mitä se todellisuudessa on, totesi Joni Tamminen tehdessään betonia yhdessä Olli Bertlingin kanssa.


Talkoohommissa ollut kaksikko valoi talon tupaan ja kamariin anturamuotit, joihin laitetaan pilariharkot. Niiden päälle ryhdytään seuraavassa vaiheessa rakentamaan lattiarunkoa.
– Aikataulu on avoin. Talkoillahan tätä tehdään ja siksi tarkkaa valmistumisarviota ei voi antaa. Katsotaan kevään mittaan, minkä verran tässä tarvitaan ja saadaan käsipareja avuksi, Tamminen kiteyttää.

Olli Bertling (vas.) ja Joni Tamminen valoivat anturamuotteja tupaan ja makuuhuoneeseen.

Hankkeen puuhamies toimittaja-muusikko Kai Merilä kiittelee kaikkia mukana olevia somerolaisyrityksiä ja yksityishenkilöitä suuresta ja arvokkaasta talkoohengestä.
– Hanke on saanut paljon materiaaliavustuksia, sponsorointia ja sitä elintärkeää työvoimaa. On ymmärretty, miten iso imagollinen tekijä Baddingin kotitalolla ja erityisesti sen kunnossa pysymisellä on Somerolle.
Merilä hymähtää, että soraääniäkin on kyliltä kuulunut, mutta se kuuluu asiaan.
– Kovimmat vastustajathan ovat niitä, jotka eivät yleensäkään tee mitään yhteiseksi hyväksi. Eikä näihin talkoisiin ketään pakoteta. Itse henkilökohtaisesti musiikkimiehenä pidän Someron legendan kotitalon säilymistä jälkimaailmalle sydämen asiana.

Somerolainen rakennusalan yrittäjä Lassi Tuominen (vas.) antaa neuvoja talkoiden puuhamiehelle Kai Merilälle. Kuva Lilli Jokela/TS

Kesän alkupuolelle ennakoituja avajaisia tullaan siirtämään.
– Kaikelle yleisölle ja medioille avoimet tuparit tullaan pitämään, mutta ajankohtaan vaikuttaa tällä hetkellä koko maailmaa riivaava koronavirus.
Merilä kertoo keskustelleensa Baddingin siskon Mailis Niemelän kanssa talon mahdollisesta yleisökäytöstä.
– Hän on perikunnan edustajana avoimin mielin esimerkiksi sille, että talossa vierailisi ohjattuja matkailuryhmiä kesäisin erikseen sovittavina ajankohtina. Äskettäin minuun oli yhteydessä Somero-oppaiden edustaja ja ohjasin hänet Mailiksen juttusille.
Kevään aikana Baddingin kotitalo saa myös uuden peltikaton, jonka on luvannut Peltipinta Oy:n yrittäjä Janne Nurmi . Ja sekin tehdään talkoilla.
Aikanaan talkoohankkeen valmistuttua talolle asennetaan somerolaisen Kello- & Kihla-Aitan lahjoittama messinkinen muistolaatta.
Nyströmin Janne lupasi ikuistaa laattaan kaikkien talkoissa mukana olleiden yritysten ja yksityishenkilöiden nimet, Merilä kiittelee.