SM-mitalit menivät sivu suun,moukaritalli jatkaa harjoittelua

0
Valmentaja Kari Pihkanen (vas.) ja valmennettavansa Henri Liipola pystyvät

Teksti Aulis Tiensuu

Viikonlopun moukarinheiton talvikisat Kaustisilla peruttiin, kuten viikonlopusta alkaen kaikki muukin urheilun kilpailutoiminta. Suomeenkin rantautunut koronavirusepidemia lähti viime viikolla nopeasti leviämään. Tieto peruutuksesta saatiin torstai-iltana eli vajaata vuorokautta ennen kuin Esan heittäjien oli tarkoitus lähteä matkaan. Näin Esan moukaritallin jäi saamatta mahdollisesti kolme, neljä kultamitalia ja pari, kolme muutakin mitalia.

Esan moukariryhmä heitti lauantaina peruuntuneen SM-kisan sijasta harjoitukset Forssassa.

Myös ensi viikonloppuna ohjelmassa ollut Euroopan heittolajien talvicup Portugalissa peruutettiin ja näin Henri Liipolan edustustehtävä jäi tällä kertaa toteutumatta.
Esan heittäjät eivät kuitenkaan lannistuneet näistä vaan kerääntyivät lauantaina Forssan Vieremän kentälle harjoittelemaan. Pitivät oman epävirallisen harjoituskilpailunkin, jonka kovimmat tulokset heitti Silja Kosonen : 74,50 metriä/3 kg, 64,98/4 kg ja 55,97/5 kg! Henri Liipola heitti miesten moukaria 71,60 ja Jani Pihkanen 55,25, Johanna Witka naisten moukaria 58,56 ja Anniina Witka 45,90 sekä Marika Virtanen tyttöjen moukaria 57,31 ja Pinja Kärhä 49,80.
Kesää kohti harjoittelut jatkuvat lämpenevissä kevätsäissä jatkossakin ulkona ja pienissä ryhmissä myös Esan omassa harjoitushallissa Somerolla, jossa on mahdollisuus sekä pressuheittoihin että voimaharjoitteluun. Se onkin nyt tärkeä paikka, koska lähes kaikki muut kunto- ja voimailusalit ovat toistaiseksi suljettuina.
– Yliopistollakin siirryttiin etäopetukseen, joten ”muutin” väliaikaisesti Somerolle. Säät ovat onneksi suotuisat ulkona heittämiseen ja viime talvena rakennettu oma treenihalli on nyt kovassa käytössä, kertoo Johanna Witka some-päivityksessään.

Tommi Holttisella hankalampaa

Seiväshyppääjien harjoittelutilanne on hankalampi. Pääosin Turussa harjoitteleva Tommi Holttinen ei pääse nyt tekemään hyppyharjoittelua, kun Kupittaan halli on suljettuna. Parhaillaan Tommi ja valmentajaisä Jari Holttinen selvittävät, löytyisikö jostakin paikka, jonne pääsisi hyppäämään.
Muilta osin harjoittelua joutuu myös soveltamaan, mutta toivoa on, että joku voimaharjoittelupaikka olisi auki. Olympiakomitean lääkäri vetosi viikonloppuna kuntiin ja kaupunkeihin, jotta huippu-urheilijoille järjestyisi harjoittelumahdollisuuksia, vaikka suurempia yhteisharjoituksia ja leirejä ei toistaiseksi pidetäkään. Perinteinen seiväshyppääjien leiri Italian Formiassa jää myös tältä vuodelta väliin.
Tilanne aiheuttaa hankaluuksia varsinkin Tokion olympiakisoihin pyrkiville urheilijoille, joiden olisi heti alkukesästä annettava näytöt. Pariisin elokuisiin EM-kilpailuihin näyttöaikaa on sentään enemmän.
– Tietysti terveys edellä mennään, ja yhdessä kannanamme vastuun myös taudin leviämisen hallinnassa, kuvaili Tommi Holttinen tilannetta.

Tommi Holttinen

Myös Veikka Sarénilla pulmia

Monen lajin kilpailija ja triathlonin kansainvälinen edustusurheilija Veikka Sarénilla on nyt myös pulmia, kun uintiharjoittelua ei pääse tekemään. Sarénin piti matkustaa huhtikuun alussa Portugaliin, jossa olisi ollut ensin triathlonin ETU-cupin kilpailu ja sen jälkeen hän olisi jäänyt sinne viikoksi harjoittelemaan. Sen jälkeen Sarénin tähtäimessä olivat kotimaan keväiset juoksukisat SM-maantie ja SM-maastot, mutta ne siirtynevät syksyyn. Triathloninkaan kotimaisen kilpailukauden alkamisesta ei ole vielä varmuutta.
Pyöräily- ja juoksuharjoittelu ulkona on tietysti mahdollista kaiken aikaa. Sarén onkin päässyt harjoittelemaan tähän saakka hyvin ja on erittäin kovassa kunnossa.
– Juoksin tiistaina Kupittaan hallissa kahden ja puolen tunnin aamutreenien jälkeen 3 000 metrin testijuoksussa ajan 8.44!
Varovastikin arvioiden jyrkkäkaarteisen halliradan sooloharjoituksen sijaan ulkoradan hyvässä kilpailussa ajasta voisi rapista parikymmentä sekuntia ja silloin ollaan jo miestenkin osalta kotimaisissa huippuajoissa.
– Jospa pääsisin kesällä juoksemaan kunnolla nyt myös radalla, toivoo Sarén.

Veikka Saren (kuva SSS)

Linnea Harala Portugalista kotiin

Esan kestävyysjuoksijoista Linnea Harala palasi lauantaina Portugalin harjoitusleiriltä kotimaahan, kun lennot sieltä vielä toimivat. Harala viettää nyt aikaa Somerniemellä kotimaisemissaan vapaaehtoisessa karanteenissa. Harala ehti olla Portugalissa vajaan kuukauden ja harjoitusmatkan piti vielä kestää kaksi viikkoa pidempään, mutta tässä tilanteessa leiri oli keskeytettävä.
– Harjoittelussa täällä ei ole mitään ongelmaa, koska tähän aikaan vuodesta en muutenkaan tarvitse muuta kun hiekkatietä ja ylämäkeä ja kotona kuntopiirit. Kaikki Tampereen yliopiston lähiopetus ja työskentelyt on peruttu, joten voin tehdä kaikki opiskelut ja työt täällä etänä, kehuu Linnea Harala somerolaista maaseudun rauhaa kaupunkielämään verrattuna.
– Kilpailemaan ei nyt keväällä ole kiire, kun alkuvuodesta oli terveyden kanssa vastoinkäymisiä.

Linnea Harala harjoittelee nyt Somerniemen hiekkateillä.