Someron seurakunta pohtii, missä laajuudessa Somerniemen seurakuntatalo kannattaa korjata.
1974 valmistuneessa talossa piti tänä vuonna uusia ulkolaudoitus, laittaa samalla lisäeristys sekä uusia ikkunat ja ulko-ovet. Seurakunta varasi tämän vuoden budjettiin 60 000 euroa näihin korjauksiin.
Marraskuussa talossa havaittiin vesivahinko, joka aiheutui käyttövesiputken hajoamisesta. Vesivahingon jäljiltä tehtiin kiireellisimmät toimenpiteet. Ilmeni, että korjattavaa on enemmänkin.
Kun ynnäiltiin, niin korjauksen kokonaissumma alkoi huidella liki 200 000 eurossa. Siihen on sisällytetty ulkolaudoitus, lisäeristys ja ikkuna- ja ulko-ovi uusimiset.
– Se on suuri summa. Pani miettimään, mikä olisi kaikkein järkevintä tulevaisuuden kannalta, toteaa seurakunnan talouspäällikkö Kirsi Parviainen.
Kirkkoneuvosto käynnisti selvitykset.
– Tutkailemme eri vaihtoehtoja. Jotta pystyisimme suhteuttamaan millaisista summista on kysymys, niin pyydämme arviot myös uuden tilan rakentamisesta. Silloin näkee, missä laajuudessa rakennusta kannattaa korjata, sanoo talouspäällikkö.
Taloa on kooltaan 375 neliömetriä. Asunnon osuus on 70 neliötä ja loput on seurakuntasalia ja keittiötä.
Somerniemen seurakuntatalolla on pidetty vuodessa viitisenkymmentä seurakunnan omaa tilaisuutta, esimerkiksi diakoniapiirejä, kappelineuvoston kokouksia, kirkkokahveja ja kirkkokuoron harjoituksia. Ulkopuolisten järjestämiä, kuten muistotilaisuuksia, siellä on ollut vuodessa 15:n paikkeilla.
– Kaiken kaikkiaan seurakuntatalossa on ollut noin 70 tapahtumaa vuodessa. Se on aika vähän. Tarvitsemme perusteita, miksi talo on tarpeen, toteaa Parviainen.
Somerniemeläisille tila on tärkeä. He haluavat säilyttää kokoontumispaikan, sillä alueella ei niitä juurikaan ole. Koulu alkaa olla ainoita paikkoja isommille tilaisuuksille.
Kappelineuvosto laatii suunnitelman seurakuntatalon käyttöasteen lisäämisestä. Somerniemeläisyhdistyksiltä pyydetään ideoita talon käytöstä.
– Kun saamme lisää käyttäjiä, niin tulee vuokratulojakin ja samalla rahaa, joilla taloa hoitaa, selvittää talouspäällikkö.
Pohdittavana on myös, miten Somerniemen kirkkoa voisi hyödyntää.
Kirkkotilatyöryhmälle annettiin tehtäväksi suunnitella Somerniemen kirkon monikäyttöisyyttä. Ryhmään lisättiin somerniemeläisedustajat Hanna-Liisa Kärki ja Heikki Veikkola.
– Kirkot pysyvät. Kirkkohallituksen suuntaus kehottaa seurakuntia monipuolistamaan kirkkojen käyttöä ja kehittämään tilojen monimuotoisuutta, toteaa Kirsi Parviainen
– Tilojen muutokset eivät ole kovin helposti toteutettavissa. Muutokset menevät aina Museoviraston kautta. Mutta kannattaa sitäkin vaihtoehtoa miettiä. Sillä saataisiin kirkkoihin lisää väkeä.
Kirsi Parviainen sanoo, että nykyisessä tilanteessa, jossa väki vähenee ja verotulojen määrä pienenee, on mietittävä tarkasti missä tiloissa ja miten toimimme tulevaisuudessa.
Somerniemen seurakuntatalon tulevaisuudesta on tarkoitus päättää seuraavassa kirkkoneuvoston kokouksessa 25.3.