Somerolla tiedossa yksi koronavirukselle altistunut, mutta ei tautitapauksia

0

Somerolla on 16.3. mennessä tiedossa vain yksi koronavirukselle altistunut, mutta ei yhtään todettua koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta.
Perusturvatoimella on selkeät toimintaohjeet ja se on valmistautunut viruksen leviämisen varalle. Someron kaupungin tuottamissa palveluissa on tehty muutoksia, joiden tarkoituksena on ennaltaehkäistä koronaviruksen leviämistä.

Kaupunki tiedottaa seuraavaa:
Kaupungin ja Someron Liikunta Ry:n tuottamissa palveluissa toteutetaan muutoksia, joiden tarkoituksena on ennaltaehkäistä koronaviruksen leviämistä.

 • Avoin päiväkoti on suljettu 13.4. saakkaSomero-opiston opetus keskeytyy ajalla 29.3. saakka
 • Someron kirjastoauto ei liikennöi 29.3. saakka
 • Kunnalliset sisäliikuntapaikat (ml. uimahalli) suljetaan 29.3. saakka
 • Someron lukio suosittele 20.3. saakka opiskelijoille opetukseen osallistumista etänä (lukiota ei kuitenkaan ole suljettu, joten myös lähiopetusmahdollisuus säilyy).
 • Asuntotoimisto palvelee toistaiseksi ensisijaisesti sähköisesti. Kiireellisissä tapauksissa puhelimitse (p. 040 1268 233) arkipäivisin klo 9.30–11.00 ja 12.00–15.00 välisinä aikoina. Ei kiireellisissä asioissa sähköpostitse osoitteella somero.asunnot@somero.fi
 • Someron sosiaalitoimi palvelee asiakkaita toistaiseksi vain ajanvarauksella ja pyrkii pääsääntöisesti palvelemaan asiakkaitaan puhelimitse, p. 040 1268 225.
 • Kaupungintalo palvelee 13.4. saakka asiakkaita ensisijaisesti puhelimitse tai sähköisesti. Välttämättömässä tilanteessa henkilökohtaista palvelua saatavissa ajanvarauksella. Kaupungin verkkosivuilla löytyvät yhteystiedot palvelualueittain. Kaupungin keskus p. 02 779 11 tai info@somero.fi ja kirjaamo@somero.fi.
 • Koronavirukseen liittyvissä kysymyksissä somerolaiset voivat ottaa yhteyttä Someron terveyskeskuksen tartuntatautivastaavaan maanantaista perjantaihin klo 8–10 ja klo 12–14 puh. 044 7792 629.
 • Koronaviruksen aiheuttamaan psyykkiseen kuormitukseen tai henkiseen ahdistukseen voi pyytää apua klo 15–16 Someron terveyskeskuspsykologilta p. 044 7792 513.

Vierailuita terveyskeskusosastolle sekä vanhusten ja vammaisten palveluasumisyksiköihin ei sallita

Someron kaupunki on tiukentanut vierailurajoituksia koronavirukseen liittyen seuraavasti:
Vierailuita terveyskeskusosastolle sekä vanhusten ja vammaisten palveluasumisyksiköihin ei sallita 29.3. saakka. Tuulentuvan vierailurajoituksesta johtuen asiakkaiden omaiset voivat käydä ulkoilemassa asiakkaan kanssa, mutta eivät voi tulla yksikköön. Muiden yksiköiden asiakkaat voivat myös ulkoilla omaistensa kanssa mahdollisuuksien mukaan ja mikäli asiakkaiden terveydentila sen sallii. Lisätietoja saa yksiköiden henkilökunnalta.
Someron kotihoidossa on siirrytty toistaiseksi lääkkeiden annosjakelun osalta neljän viikon lääke-erien toimitukseen (normaalisti kahden viikon erät).

Mikäli epäilet itselläsi korona-virusta

Jos sairastut itse ja saat oireita (yskää, nuhaa, kuumetta, lihassärkyä), muista että tauti on valtaosalla ihmisistä lievä. Pysy silloin kotona, älä hakeudu heti terveyskeskukseen koska se tukkii järjestelmän totaalisesti. On hyvä muistaa, ettei tauti ole vaarallinen suurimmalle osalle ihmisistä. Jos kuume kestää pitkään tai oireet pahenevat, hakeudutaan/ otetaan yhteyttä terveydenhuoltoon.

Muista aina soittaa ensin!

Mikäli olet juuri palannut ulkomailta tai olet ollut kontaktissa henkilöön, jolla on todettu COVID19 koronavirus ja sinulle tulee alueelta poistumisen/ kontaktin jälkeen 14 vuorokauden sisällä äkillisen hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, yskää tai hengenahdistusta ota puhelimitse yhteyttä ensisijaisesti Someron terveyskeskuksen tartuntatautivastaavaan maanantaista perjantaihin klo 8–10 ja klo 12–14 puh. 044 7792 629 ja muina terveysaseman aukioloaikoina (ma klo 8-18 ja ti-pe klo 8-17) numeroon p. 02 7792 511. Muuna aikana ota yhteyttä Tyks Akuutin päivystysapuun, p. 02 313 8800 (24 h). Saat puhelimessa ohjeet hoitoon hakeutumisesta.
Oireettomia henkilöitä ei testata, mutta heille annetaan seurantaohjeet.

Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta

Valtion yhteinen puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa vaan yleistä tietoa ja neuvontaa korona-virukseen liittyen. Neuvonta on tarkoitettu ensisijaisesti henkilöille, jotka eivät voi hakea tietoa internetistä.
Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama tartuntatautiepidemia (COVID-19), jonka Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut 11.3.2020 maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Tämä poikkeuksellinen tilanne vaikuttaa matkustusturvallisuuteen kaikkialla maailmassa, minkä vuoksi ulkoministeriö suosittelee noudattamaan erityistä varovaisuutta kaikkialla. Nyt ei tule tarpeettomasti matkustaa. Ulkoministeriö ei enää muuta yksittäisten matkustustiedotteiden turvallisuustasoa koronavirusriskin vuoksi.
Sairastuneiden oireita ovat olleet kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky. Monien oireet ovat olleet lieviä, mutta joukossa on ollut myös vakavasti sairastuneita. Riskialttiimpia ovat iäkkäät henkilöt, joilla on perussairauksia heikentämässä vastustuskykyä.
Koronaviruksen tilanne muuttuu jatkuvasti, ja asiasta tiedotetaan aktiivisesti. Hyvä tapa seurata tilannetta on lukea ajankohtaiset päivitykset Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n sivuilta. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19
Tähän mennessä Suomessa on todettu useita laboratoriovarmistettua uuden koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamia tautitapauksia ja tilanne muuttuu päivittäin. Suurin osa Suomessa todetuista tapauksista on ollut lieviä. Osa tartunnan saaneista on tarvinnut myös sairaalahoitoa. Suomessa varaudutaan laajempaan epidemiaan. Viranomaisten toiminnan tavoitteena on estää tai ainakin hidastaa epidemiaa. Kansalaisilla on merkittävä rooli viruksen leviämisen estämisessä.
COVID-19-näytteenottokriteerit ovat muuttuneet. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri testaa koronaviruksen jatkossa vain vakavimmin sairailta sekä riskiryhmiin kuuluvilta tilanteen mukaan. Lievien oireiden takia suositellaan kotiin jäämistä, jossa kehotetaan pysymään oireiden loppumiseen saakka, jos ne eivät pahene. Näin varmistetaan riittävät resurssit vakavasti sairastuneiden hoitoon. Lieväoireisilta ja matkoilta palaavilta näytteitä otetaan lääkärin harkinnan mukaan. Oireettomia ei testata.
Valtioneuvosto on 12.3.2020 tehnyt periaatepäätöksen, jonka mukaan yli 500 hengen yleisötilaisuudet suositellaan kiellettäväksi uuden koronaviruksen aiheuttaman infektion (covid-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Suositus perustuu tartuntatautilakiin. Aluehallintovirasto on tehnyt päätöksen yleisten kokousten tai yleisötilaisuuksien kieltämisestä.

Yleisiä hygieniaohjeita

 • Virus voi säilyä pinnoilla ja tartunta on mahdollinen myös kosketustartuntana käsien kautta sairastuneen henkilön ysköksistä saastuneiden materiaalien tai pintojen kautta. Muistathan siis puhdistaa säännöllisesti myös mm. älylaitteitesi ja näppäimistöjesi pinnat!
 • Paras tapa torjua tartunta on pestä kädet
 • Koronavirukselta voi suojautua samalla tavoin kuin muiltakin hengitystieinfektioiden aiheuttajilta huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta. Kädet tulee pestä usein käyttäen vettä ja saippuaa.
 • Yski oikein – älä tartuta muita!
  Yskiessä ja aivastaessa tulee suojata suu ja nenä kertakäyttönenäliinalla, ja se tulee laittaa välittömästi roskiin. Jos ei ole nenäliinaa, tulee yskiä tai aivastaa hihan yläosaan, ei käsiin.
 • Ollaanhan huolellisia – voimme jokainen omalla toiminnallamme ehkäistä taudin leviämistä!