Tupanäyttämö vaihtoi näytelmän iltamiin

0
Merja Koivaara kertoo, että Someron Tupanäyttämön viime kesän Pässi-esityksestä jäi paljon maalaisromantiikkarekvisiittaa, jota voidaan käyttää tämän kesän Suvi-iltamissa.

Someron Tupanäyttämö tarjoilee ensi kesän esityksenä vanhan ajan iltamat. Maalaisromantiikkaa ja nostalgiaa tihkuvat Suvi-iltamat esitetään viisi kertaa. Alkuun päästään juhannuksen jälkeisellä viikolla ja jatketaan heinäkuulle.

– Meidän oli tarkoitus tilata Havuharjulle vieraileva teatteriesitys täksi kesäksi. Korona muutti tilannetta. Kun on epävarmaa, mitä eteen tulee, niin ei kannata panna paukkuja sellaiseen. Otetaan vierailijajoukko joku toinen kesä, selvittää Merja Koivaara Someron Tupanäyttämön suunnitelmia.

Hän sanoo, että iltamissa on myös se hyvä puoli, ettei ole suuria joukkokohtauksia eikä kerralla paljon väkeä lavalla.

– Voimme harjoitella pienissä ryhmissä omissa tiloissamme. Se on hyvä ihan tämän koronaviruksenkin takia, toteaa Koivaara, joka ohjaa Someron Tupanäyttämön iltamat.

Merja Koivaara dramatisoi vanhoista jutuista, vitseistä ja kertomuksista sopivaa iltamatekstiä.

Hän tavoittelee esittäjien ja katsojien välille positiivista, rentoa ja välitöntä meininkiä; kuin oltaisiin yhtä.

– Vuorovaikutuksen kautta syntyy me-henki. Nyt sitä tarvitaan.

Aiempien kesien tapaan esityspaikkana on Havuharju, mutta tällä kertaa päänäyttämönä on sen tanssilava, jossa on katto päällä.

– Sinne ei mahdu kerralla suurta katsojajoukkoa. Voimme tarvittaessa siirtää esityksen ulos teatterikatsomon eteen. Koronan ehdoilla eletään.

Havuharju on nostalginen paikka iltamien järjestämiselle. Moni pari on tavannut toisensa siellä tansseissa.

– Täällä käy pareja, jotka ovat kertoneet, miten he ovat kävelleet rannassa ja vannoneet rakkautta Havuharjun maisemissa.

Iltamalavalla nähdään sketsejä, näytelmän pätkiä, runoja ja laulua, koetaan yhteislaulunkin riemua.

– Suvi-iltamat sisältävät erilaisia esityksiä. Saattaa olla, että ohjelmassa hieman parodioidaan ja lausutaan mieltä ylentäviä runojakin. Kesäisellä, positiivisella hengellä edetään, tosikkomaisuus heitetään huitsinnevadaan, tavoittelee ohjaaja.

– Punaisena lankana ovat perinteisyys ja paikallisuus. On maalaisromantiikkaa sekä lähiruokaa eli lähellä tuotettua ja tehtyä, kerää Koivaara kupletin juonta.

Iltamat eivät jää pelkästään lavalle, sillä ympärillä tapahtuu. On puffetti, jossa saa voileipää, kotikaljaa ja makkaraa. Saa kokeilla pihapelejä, kuten köydenvetoa, kettingin heittoa ja puujalkakävelyä. Onneaan voi testata arpajaisilla.

Lopuksi pääsee pyörähtelemään.

– Niinhän ennenkin tehtiin. Huviverolta vältyttiin, kun järjestettiin iltamat. Aluksi oli ohjelmaa, ja sitten saatiin tanssia. Meillä mennään elävällä musiikilla, jossa hanuri on pääosassa.

– Koivukulissit tulee. Saisikohan jostain tummanpunaisen esiripun? Siihen tarvitaan kyllä paljon kangasta, jää Koivaara miettimään.