Tutustuminen eteeristen öljyjen maailmaan

0
Taru Tarkkonen ja Salla Koivisto esittelevät eteerisiä öljyjä Kiiruun talossa.

Eteeriset öljyt ja niiden vaikutukset esittäytyvät naisille suunnatussa tapahtumassa. Suhinaa ja säpinää sunnuntaille -niminen naisten hyvinvointipäivä järjestetään Kiiruun talossa ensi sunnuntaina 8.3.

Tilaisuuden takana on kaksi naista, Salla Koivisto Somerolta sekä liki somerolaiseksi itsensä nimeävä Taru Tarkkonen Tarvasjoelta. He ovat Young Living -yhtiön eteeristen öljyjen ja ravintolisien itsenäisiä jälleenmyyjiä.

Samassa tilaisuudessa on myös aromashindo-messuhoitoja ja Raindrop-näytehoito, jossa käytetään eteerisiä öljyjä.

– Annamme ihmisten tuoksutella öljyjä ja kuuntelemme, mitä heillä on niistä sanottavaa. Niitä on siellä kattavasti. Tapahtumassa kuulee myös, miten öljyillä voi tukea kehoa eri ikävaiheissa. Ainoastaan hoidot ja kehoskannaus ovat maksullisia, ja niiden kestot ovat 5–10 minuuttia. Sisään, maistiaisille ja luennoille pääsee ilmaiseksi, Koivisto ja Tarkkonen selvittävät.

Taru Tarkkonen sanoo uskovansa vakaasti, että öljyillä on annettavaa ihan jokaiseen kotiin.

– Eteeriset öljyt puhuvat puolestaan, kun vain niille antaa mahdollisuuden ja avaa korkin.

Korkin avaaminen on hätkähdyttävä kokemus. Pienet lasipullot sisältävät erilaisia luonnontuotteita, jotka tuoksuvat vahvasti. Tuotteet kylmäpuristetaan, tislataan tai uutetaan öljyiksi. Ne edustavat kulloistakin raaka-ainetta tiivistetyssä muodossa. Tuotteet on testannut myös ulkopuolinen laboratorio.

– Minulle tuoksuva ympäristö aiheuttaa haittoja, silloin kun kyseessä ovat synteettiset tuoksut. Young Livingin eteerisistä öljyistä en ole saanut mitään haittoja, toteaa tuoksu- ja kemikaaliyliherkäksi todettu Taru Tarkkonen.

Naiset kertovat Young Living -tuotteita valmistavan yhtiön olevan maailman johtavia eteeristen öljyjen tuottajia. Vaikka pullo on pieni, siitä riittää pitkään. Yksi tippa öljyä riittää litraan vettä sisäisesti nautittavaksi. Näitä Plus-öljyjä voidaan sekoittaa myös teehen, kahviin tai ruokiin.

– Osa öljyistä on saanut ravintolisäluokituksen sekä jenkeissä että Euroopassa. Yli 25 vuotta toiminut yritys on ollut Suomessa kuusi vuotta.

Valikoimissa on myös normaaleja maustekasveja. On fenkolia, kanelia, laventelia, sitruunaa, tilliä, eukalyptusta, inkivääriä, kamomillaa, greippiä, melissaa, appelsiinia, rosmariinia, piparminttua ja niin edelleen, noin 200 erilaista.

– Eteerisissä öljyissä on hyvin tiivistettyinä kasvien ainesosat. Yksi tippa voi olla todella vahvan makuinen. Tipassa sitruunan eteeristä öljyä on kahden puristetun sitruunan hyödyt. Silti ei aiheudu hampaiden kiilteelle haitallista happohyökkäystä, joten sitä voi turvallisesti käyttää, Tarkkonen toteaa.

– Nämä sopivat niin ihmisille, eläimille kuin kasveillekin. Eteerinen öljyhän on kasvien elämänvoima, Koivisto jatkaa.

– Parasta on, että näitä voi käyttää sekä sisäisesti että ulkoisesti. Kolmas tapa on haihduttaa öljyjä diffuuserin avulla sisäilmaan. Diffuuseri pilkkoo ultraäänen avulla veden molekyylit höyryksi ja höyry nostaa öljyn tuoksumolekyylit ilmaan. Ei mene päivääkään, ettei diffuuseri meillä pöhise, hän lisää.

Eteeristen öljyjen avulla voidaan naisten mukaan palata aikaan, jolloin ei ollut olemassa lääkkeitä.

– Näillä ei kuitenkaan korvata lääkkeitä, vaan näillä tuetaan terveyttä. Sairaudet hoidetaan lääkärissä. Öljyjen ja ravintolisien lisäksi on myös pesuainetuotesarja sekä kauneudenhoitoaineet, suihkushampoot ja meikit. Tämä on elämäntapa, Salla Koivisto vakuuttaa.

Taru Tarkkonen kertoo käyttäneensä tuotteita koiransa rentouttamiseen, joka on hermoheikko.

Kiiruulla on myös Itovi -kehoskanneri. Sen avulla määritetään suositukset, mitä tuotteita kukin tarvitsee.

Naiset toivottavat kaikki avoimin mielin katsomaan, mistä pöhinässä onkaan kyse. Myös miehet ovat tervetulleita.

———————————–

Fakta

Eteeriset öljyt

 • kasveista höyrytislaamalla valmistettuja vettä hylkiviä nesteitä
 • sisältävät haihtuvia aromeja
 • valmistetaan aromaattisia aineita sisältävien kasvien kukista, lehdistä, juurista, hedelmistä ja pihkasta
 • ei pidä sekoittaa esimerkiksi tuoksuöljyn nimellä myytäviin valmisteisiin, jotka ovat synteettisesti valmistettujen tuoksuvien yhdisteiden seoksia
 • käytetään hajusteina, aromaterapiahoitoihin, kosmetiikkaan, suitsukkeiden valmistamiseen sekä ruokien ja juomien maustamiseen
 • noin 10 prosenttia maailman kasvilajeista on aromaattisia eli sisältävät ainesosia, joiden tehtävä on suojella kasvia kasvitaudeilta, homeelta, haavoilta ja kuivumiselta
 • eteerisiä öljyjä pidetään usein luonnollisina, turvallisina ja hoitavina, vaikka tällaisia ominaisuuksia löytyy vain osasta eteerisiä öljyjä ja nekin ovat toisistaan poikkeavia
 • öljyjen ominaisuuksien yleistäminen on vaarallista, koska jotkin eteeriset öljyt ovat myrkyllisiä pieninäkin määrinä
 • kaikki eteeriset öljyt eivät ole turvallisia käyttää, joten niiden ominaisuuksista on otettava selvää ennen käyttöä
 • useimmat eteeriset öljyt ovat toksisia liian suurina määrinä tai muuten väärin käytettyinä
 • eteeriset öljyt ovat usein todella voimakkaita, eikä niitä pitäisi käyttää iholle laimentamattomana
 • suuri osa yleisesti käytetyistä ja turvallisina pidetyistä eteerisistä öljyistä sisältää myös allergeeneja
 • eteerisiä öljyjä ei suositella käytettäväksi pienten lasten eikä koskaan vauvojen hoidossa
 • Lähde: Wikipedia