Urheilujuhlassa iloa ja haikeutta

0
Someron Liikunnan eri urheiluseurat esittelivät gaalassa toimintaansa. Kuvassa Sykkeen voimistelijoita.

Teksti Sari Merilä, kuvat Kari Eerikäinen

Someron urheilujuhlassa ja Someron Liikunta ry:n 25-vuotisjuhlassa koettiin niin ilon kuin haikeudenkin hetkiä.

Artturi Pechuyev

Menestyneitä urheilijoita ja taustavaikuttajia riitti palkittavaksi kymmenittäin. Heistä Someron Vuoden 2019 urheilijan tittelin nappasi yllättäen nuori nyrkkeilijä, Someron Voiman Artturi Pechuyev . Erikoispalkinnon urheilu-urastaan sai puolestaan seiväshyppääjä Minna Nikkanen.
Näyttävyyttä juhlaan toivat myös kymmeniä urheilijoita lavalle marssittanut seurojen esittely, jossa nähtiin muun muassa niin kiekkoilijoita, voimistelijoita, palloilijoita kuin judokoitakin. (kuvakooste jutun lopussa)

Marko Sarén toimii nykyään myynti- ja asiakkuusjohtajana Rastorissa ja Markkinointi-instituutissa.

Juhlapuhujaksi oli kutsuttu Someron Liikunnan historian ensimmäinen toiminnanjohtaja Marko Sarén , joka ihmetteli hyvin toimivan yhdistyksen lakkauttamispäätöstä.
– Kun Liikunta ry:n toimintaa käynnisteltiin 25 vuotta sitten, mitään vastaava ei Suomessa tai edes pohjoismaissa oltu tehty liikuntatoimessa. Ylipäätään ajatus jonkin julkisen toiminnan ulkoistamisesta oli vielä aika vieras. Oltiin luomassa uutta mallia ennakkoluulottomasti hyvässä yhteistyössä virkamiesjohdon, poliitikkojen ja perustajaseurojen kesken, Sarén muisteli.
– Onnistumisen perustana oli hyvä yhteistyö ja luottamus, jota koeteltiin kovasti ensimmäisten kuukausien ja vuosienkin aikana. Selvää oli, että uutta toimintamallia haluttiin hieman testata.
– Kun arvioi 25 toimintavuotta, voi hyvällä omatunnolla sanoa, että Liikunta ry:n toiminta on ollut menestys. Se on ollut kaupungille erittäin kustannustehokas malli hoitaa liikuntatointa. Urheiluihmiset ovat päässeet päättämään urheiluun liittyvistä asioita joustavasti ja liikunnan palvelut ovat paikkakunnalla kehittyneet. Siksi tuntuu oudolta, että kaupunki nyt irtisanoo sopimuksensa ja ottaa liikuntatoimen takaisin itselleen, Sarén ihmetteli.
Sarén sanoi seuranneensa asian käsittelyä tarkasti.
– Hyvin pitkälle olin luottavainen, että poliitikot tulevat järkiinsä. Tätä ei valitettavasti tapahtunut, vaan puolueet olivat liikuttavan yksimielisiä päätöksestä. En nyt muista vastaavaa yksimielisyyttä mistään poliittisesta päätöksestä ainakaan vähään aikaan Somerolla. Viimeisen viikon aikana, ennen valtuuston kokousta, yritin selvitellä eri tahoilta, miksi tähän lopulta päädyttiin. Valitettavasti mitään todellista faktaa sieltä ei löytynyt, vain joitain hajanaisia viittauksia kilpailutukseen. Asia olisi ollut helpompi hyväksyä, jos tehty päätös olisi perusteltu hyvin. Mielestäni perusteluiden esittäminen ei ole vieläkään myöhäistä.
– Liikunta ry on hieno osoitus siitä, mitä niin sanottu kolmas sektori voi saada aikaan julkisten palvelujen tuottajana. Tutkimusten mukaan sen rooli tulee yhteiskunnassa edelleen kasvamaan kansainvälisestikin tarkasteltuna. Somerolla päätettiin taas toimia eri tavalla, kuten 25 vuotta sitten, mutta nyt valitettavasti suunta oli väärä, kritisoi Sarén.
Nyt kun päätös on tehty, Sarén toivoo kaupungin varmistavan, että liikuntapalvelut pysyvät vähintään ennallaan, mutta toivottavasti myös kehittyvät edelleen.
– Ja toivon mukaan edelleen hyvässä yhteistyössä paikkakunnan vireiden seurojen ja muiden toimijoiden kanssa. Somerolla on edelleen paljon potentiaalia, muun muassa luontoliikunnan kehittämisen suhteen, joka on edelleen vahvistuva trendi. Tässä yhteydessä tulisi arvioida esimerkiksi Hovimäen alueen ottamista aktiivisen kehityksen kohteeksi, Sarén vinkkasi.

Illan aikana palkittuja ja muistettuja. Keskellä Someron Vuoden 2019 urheilija Artturi Pechuyev.

Vuoden urheilija Artturi Pechuyev oli yllättynyt, mutta erittäin ilahtunut saamastaan huomiosta. Hän sai äänestyksessä 410 ääntä annetuista 1 525 äänestä.
– Mulla on kyllä tosi paljon kavereita urheilun parista, nyrkkeilystä ja jääkiekosta entisistä sekä nykyisistä joukkueista, ja pyysin heitä kyllä ystävällisesti äänestämään, Pechuyev tunnustaa hymyillen.
Pechuyev harrastaa sekä nyrkkeilyä että jääkiekkoa.
– Tosin nyt jätin hetkeksi jääkiekon ja harjoittelen joka päivä nyrkkeilyä, koska kolmen viikon päästä on edessä pohjoismaiden mestaruuskisat Islannissa. Mitalia lähdetään hakemaan, hän sanoo.
Viikonloppunakin Pechuyev suuntasi Someron urheilujuhlasta Helsinkiin nyrkkeilyn GB-leirille.
Seuraavat isommat kisat ovat toukokuussa, kansainvälinen Pirkka-turnaus Tampereella.
Salossa asuva Pechuyev on harrastanut nyrkkeilyä kolme vuotta.
– Kerran kun jääkiekkokausi oli loppumassa, iskä sanoi, että Somerolla olisi hyvä nyrkkeilykerho, jos haluaisin kokeilla lajia. Menin treeneihin ja rakastuin heti lajiin.
Hänen valmentajansa on Kimmo Korpi-Seppälä , jota avustaa Ari Hieta .
Nyrkkeilyn lisäksi myös jääkiekko on pysynyt rakkaana harrastuksena.
– Pelasin ennen Turussa, mutta treenien sovittaminen nyrkkeilyn kanssa kävi vaikeaksi. Menin esimerkiksi samana päivänä Turkuun treeneihin, joista nopea vaatteidenvaihto ja Salon kautta Somerolle nyrkkeilytreeneihin.
Nykyään Pechuyev pelaa Someron Pallon B2-nuorten Mestiksessä.
Hän ei osaa sanoa, tuleeko jatkossa keskittymään vain jompaan kumpaan lajiin.
– Nyt saan sovitettua molemmat treenit hyvin yhteen. Ja on mulla vapaa-aikaakin, silloin tällöin pari päivää ja joskus viikonloppuisinkin.

Someron Liikunnassa vaikuttanutta väkeä vuosien varrelta: Arja Oksanen (vas.), Kati Fonsell-Laurila, Marko Sarén, Jouni Oksanen, Aulis Kankare, Jussi Varjus, Juhani Kaivo ja Aulis Kujansuu.

Menestyneet urheilijat 2019

Yksilöurheilijat

Hakamäki Jukka , Toijalan Urheiluampujat: liikkuva maali, Y60 1. ja 3., putoava taulu PT 10 m, joukkue 3., liikkuva maali 10 m, joukkue 1., liikkuva maali 100 m kertalaukaukset, joukkue 1., LM 50 m sekajuoksut, joukkue 3.
Heinonen Veeti , HHCMB: SM Alamäkiajo, M16 2.
Holttinen Tommi , Someron Esa, seiväshyppy: SM-halli miehet 2., Suomi-Ruotsi maaottelu 5.
Hovila Tero , Salon Seudun Ampujat, ammunta: SM M50 ilmakivääri 40 ls 2., ilmakivääri 60 makuu 3., ilmakivääri 3×20 (asentokilpailu) 2., pienoiskivääri 3×20 1., pienoiskivääri 60 makuu SE
Jokiniemi Marko , Paimion Urheilijat, mäkihyppy: MM, miehet 40–44 1. ja 3., SM, miehet 40–44 1.
Jokiniemi Raimo , Lohjan Ampujat, ammunta: SM Y60 2 Trap 1.
Karvonen Pirjo , SuSi/VSVU: SM, SAUL /hiihto (vapaa) 2., SM, Pyöräsuunnistus/keskimatka
Karvonen Raimo , luistelu, Helsingin Luistinkiitäjät, yleisurheilu: VSVU, suunnistus SuSi: MM- ja SM-kilpailut, MM: Suunnistus (keskimatka ja pitkämatka) 1. ja 2., SM: suunnistus, hiihtosuunnistus, pyöräsuunnistus, hiihto, polkujuoksu, pikaluistelu, ratamaraton 1.–3.
Karvonen Tiina , Someron Esa: SM-viesti, suunnistus 3. D35
Kautto Julia , Sobudo, judo: PM 3. naiset -78 kg
Kosonen Silja , Someron Esa, moukari/kiekko: SM N17 moukari 1., SM N17 kiekko 1., EYOF (moukari SE 72,35 m), maailman tilastokärki 17-vuotiaiden moukarissa (3 kg ja 4 kg) + SE:t
Lahtinen Ilari , Someron Esa, triathlon: M20-24, perusmatka 2.
Liipola Henri , Someron Esa, moukari, SM Miehet 1., Suomi-Ruotsi maaottelu 1.
Luhtala Johanna , Someron Esa: SM-viesti, suunnistus 3. D35
Nikkanen Minna , Someron Esa, seiväshyppy: SM -halli naiset 2.
Nikula Aaro , Valepa: SM, Lentopallo 1., CUP 1., SM A-pojat 2., valinta miesten maajoukkueryhmään
Pechuyev Artturi , Someron Voima, nyrkkeily: SM B-52 kg 1.
Sarén Veikka , Someron Esa: SM triathlon sprintti P17 1., SM maantiejuoksu 10 km (P17) 1., SM duathlon sprintti (M19) 1., EM kisaedustus triathlon P17
Teräväinen Merja , Someron Esa & VSVU, hiihto ja juoksu: MM-hiihto, viesti 4×5 km, N30, SM N60 sprintti 3., parisprintti 2., 3 km vapaa 2., SM-maastot 4 km 3., SM-maastot joukkue 1., SM viestit: 4×100 m, 3×400 m, 3×800 m 3., 2., 1., rullasuksihiihto, sprintti 1., polkujuoksu 7 km 3.
Teräväinen Yrjö , Someron Esa & VSVU, hiihto: MM-hiihto, viesti 4×5 km, M70 1., SM M70 2×3 km viest 2., rullasuksihiihto, sprintti 3., rullasuksihiihto, 3,6 km vapaa 3.
Tynkkynen Esko , VSVU: SM puolimaraton, M65, viesti 1., SM maastot, M65, 4 km joukkue 2., SM viestit M60 4×400 m 1., SM maantiejuoksu M65 10 km joukkue 1.
Tynkkynen Mirjam , VSVU: SM puolimaraton, N65 1., SM maastot N65 4 km 2., SM maastot, joukkue N60 1., SM-viestit: 3×400 m, 3×800 m N60 2., 1., SM N65 5000 m 2., SM N65 10 000 m 1., SM maantiejuoksu N65 10 km 1., PM maastot, 7,5 km, N65 1.
Uotila Lauri , Sobudo: SM judo U18 73 kg 3.
Virtanen Marika , Someron Esa: SM moukari N16 1., talvi-SM, moukari N17 3., tilastokärki N16 moukarissa
Väre Tiina , Someron Esa: SM yösuunnistus D35 1., SM-viesti, suunnistus D35 3., SM pitkä 3., SM sprintti 3.
Witka Johanna , Someron Esa, moukari: talvi-SM, N 2.
Yliluikki Matti , Suomusjärven Sisu: MM suunnistus H50, pitkä matka 9,58 km 1., World Masters Orienteering Championships 2019

Joukkueet

SoVo Futsal: SM, miehet 3.
SoPa Lentopallo: SM, Masters N35 3.

Lisäksi palkitaan

Someron vuoden 2019 seuratyöntekijä: Olli Nuotio, Someron Esa
Vuoden 2019 valmentaja: Jani Pihkanen, Someron Esa
Urheilu-ura -erikoispalkinto: Minna Nikkanen, Someron Esa
Elämäntyö -erikoispalkinto: Liisa Kanasuo
Vuoden 2019 liikuntateko: Sobudo ry

Liikunta ry:n jäsenseurojen erikoispalkinnot

Maija Laine, SoPa Juniorit ry, Jouni Oksanen, SoPa lentopallo ry, Markku Kankare, SB Somero ry, Uskollisuuden Kilta, Someron Syke ry, Miia Nokka, vuoden taustavaikuttaja
Someron vuoden 2019 Urheilija -äänestyksen voittaja Artturi Pechuyev

Kuvia Someron Liikunnan jäsenseurojen eityksistä juhlassa:

Yleisoö oli katsomon täydeltä.