Uudet asunnot ullakolle

0

Taloyhtiömme putkiremontti päättyi hyvin, ehkä odottamattoman hyvin, kun kuuntelen muiden kokemuksia. Aikataulu ja kustannusarvio pitivät tarkasti. Suomalainen perheyhtiö PutkiWuorio tiesi mitä lupasi.
Laskut on nyt laskettu ja maksettu. Perinteisen putkiremontin ja kylpyhuoneiden täydellisen uudistamisen hinnaksi tuli noin 800 euroa neliöltä. Sovittu urakka toteutui riidoitta, koska suunnittelu oli tehty tarkasti ja valvonta oli tiukkaa. Tosin pattereiden lopullinen säätö on vielä kesken pakkaspäiviä odotellessa ja ilmanvaihto vaatii kohentamista.
Kun kerrostalossa palattiin luonnolliseen, painovoimaiseen ilmanvaihtoon ja avattiin tapeteilla peitetyt tuuletusluukut ja hormit, ilma ei kulkenutkaan aivan odotetusti, myötävirta vaihtuu välillä vastavirtaan. Sitä on yritetty korjata pari kuukautta.
Laskua maksetaan rakentamalla ullakolle viisi uutta asuntoa. Poliitikot suhtautuvat myönteisesti lisärakentamiseen, mutta byrokraatit kehittävät sille ongelmia. Rakennusluvan saaminen kesti vuoden sijaan kaksi vuotta. Syynä oli rakennustarkastajien keskinäinen erimielisyys joistakin yksityiskohdista. Minkä yksi hyväksyi, sen toinen kiirehti hylkäämään. Keskenään he eivät voineet asiaa ratkoa, vaan siihen tarvittiin piirustuksia, laskelmia ja ulkopuolisten asiantuntijoiden lausuntoja.
Rakennuslupa saatiin vuoden myöhässä eikä rakentamista voitu ajoittaa yhteen putkiremontin kanssa. Nyt aloitetaan, kun lumet sulavat ja kevät alkaa! Tosin lumia ei ole vielä näkynyt, eikä niitä taida tullakaan.
Urakoitsija maksaa rakennusoikeudesta miljoona euroa. Mutta sillä rahalla joudutaan maksamaan hissien uusiminen ja nostaminen ullakolle. Kattoprofiili ei saa muuttua ja siksi neuvottelut hissiurakoitsijoiden kanssa ovat olleet työläät. Urakkatarjousten hintaerot ovat jopa 100 prosenttia. Syiden selvittäminen on vienyt aikaa.
Viranomaisten mielestä taloyhtiö saa ansiotonta ”ilmaista” rakennusoikeutta, vaikka uudet asunnot rakennetaan vanhan katon alapuolelle. Lisätystä rakennusoikeudesta ei kuitenkaan jouduta maksamaan kaupungille, vaan riittää, että asumismukavuutta parannetaan. Siinä on ollut neuvottelemista.
Lopputulos on, että rakennetaan uusi pesutupa, klubihuone, uusitaan sauna ja kaunistetaan pihaa lisäämällä kalusteita, laatoitusta ja rakentamalla uudet jätekatokset. Nostalgiset suunnitelmat edellyttivät alun perin myös jäteasemaan viherkattoa ja mukulakivetystä asvaltin tilalle. Niistä pitäisi luopua, sillä muutoin piha olisi sateella kuin uima-allas, kallioinen maaperä ei vettä ime. Pihasuunnitelmasta neuvottelut ovat vieläkin kesken.
Asukkaat ovat yksimielisiä ullakkoasuntojen rakentamisesta. Raha on tarpeen, sillä se pienentää kolmen miljoonan euron putkiremontin laskua, joka iäkkäämmille eläkeläisille on raskas kustannus. Saannoksi pitää tietysti laskea myös uusi katto ja hissien peruskorjaus. Molemmat työt olisivat olleet edessä joidenkin vuosien kuluessa.
”Rakentava” erimielisyys syntyy tietysti siitä, kenen ikkunoiden eteen rakentamisessa tarvittava hissi tulee. Se paljastuu maaliskuussa. Meille ylimmän kerroksen asukkaille riittää jännitettävää myös tulevan 12 kuukauden ajan rakennustyön melun mittaamisessa.

Johannes Koroma
pääkonsuli