Varsinais-Suomen kansanedustajat haluavat varmistua maakunnan valmiudesta

0
Varsinais-Suomen kansanedustajien puheenjohtaja on Ilkka Kanerva. (kuva Ari-Matti Ruuska/TS)

Varsinais-Suomen kansanedustat kokoustivat maanantaina 30.3. maakunnallisesta koronatilanteesta. Etäyhteyksillä järjestetyssä kokouksessa käytiin vuoropuhelua sairaanhoitopiirin johdon kanssa epidemian alueellisesta tilanteesta ja varautumisesta.

-Kansanedustajaryhmä halusi perehtyä maakunnan tilanteeseen yhdessä sairaanhoitopiirin kanssa. Käsitykseni vahvistui siitä, että maakunnan tilanne on rauhallinen ja luvut meillä maltillisia, Varsinais-Suomen kansanedustajaryhmän puheenjohtaja Ilkka Kanerva sanoo.

-Haluamme tietää, ovatko kaikki resurssit riittäviä, jos tilanne pahenee niin kuin on nyt jossain muualla käynyt, Kanerva lisää.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella koronapotilaat ja testaukset hoidetaan TYKS:ssä. Varsinais-Suomen tilannetta kuvataan toistaiseksi hyväksi ja todettujen tautitapausten määrä on kasvanut hitaahkosti. Myös varautumisen kerrotaan olevan hyvällä tasolla.

-Varautumisessa meillä on kiitettävä tilanne. Velvoitevarastointi on ollut hyvä niin TYKS:ssä kuin pääosin myös kunnissa. Lisäksi valtakunnallinen yhteistyö toimii, sairaanhoitopiirin johtaja Göran Honga toteaa.

Varsinais-Suomen kansanedustajat kysyivät sairaanhoitopiirin valmiudesta vastata taudin mahdolliseen leviämiseen. Sairaanhoitopiirillä on olemassa suunnitelmia eri skenaarioille.

-Olemme lisänneet tehohoitokapasiteettia ja vapauttaneet vuodeosastopaikkoja. Epidemia ei lopeta muuta sairastavuutta, joten osa sairaalapaikoista on varattava jatkossakin muille potilaille. Osa hoidoista tai leikkauksista voidaan tarvittaessa kuitenkin siirtää eteenpäin, johtajaylilääkäri Mikko Pietilä kertoo.

-Hyvästä tarviketilanteesta huolimatta hoitotarvikkeiden turhaan käyttöön ei ole varaa. Kriittisintä on hoitohenkilökunnan suojaaminen. Vain terveenä pysyvä hoitohenkilökunta pystyy hoitamaan potilaita, Pietilä lisää.

Varsinais-Suomen kansanedustajaryhmä kokoontuu seuraavaksi jälleen viikon kuluttua yhteen koronatilanteen johdosta.

-Alueellista tilannekuvaa on nyt syytä päivittää säännöllisesti. Epidemialla on valtavat vaikutukset yhteiskunnan eri sektoreilla. On ensiarvoisen tärkeää, että ajantasainen tieto välittyy eduskuntaan ja että pystymme yhdessä ketteriin päätöksiin, Kanerva summaa.

Varsinais-Suomen kansanedustajaryhmä koostuu vaalipiirin 17 edustajasta. Ryhmä kokoontuu normaalisti eduskunnassa noin kerran kuukaudessa ja maakunnassa lähes viikoittain.