Varsinais-Suomessa todettu viisi koronavirustartuntaa

0
Koronavirusnäytteistä eristetään ensin perimäainesta, joka monistetaan kuvan punaisessa laitteessa Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Lopulta monistetun perimän avulla selviää, onko näyte positiivinen vai ei. Kuva: Marttiina Sairanen.

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa todettiin tiistaina uusi varmistettu koronavirustapaus (COVID-19). Tartunnan saanut on työikäinen mies, joka on muutamia päiviä sitten saapunut Suomeen Tirolin alueelta Itävallasta. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri kertoo, että mies on Salon seudulta.

Potilaan oireet ovat olleet tyypillisiä ylähengitystieinfektion oireita, kertoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri tiedotteessaan. Potilaan vointi on hyvä ja hän on kotona eristyksessä. Neljä tunnistettua lähikontaktia on jo määrätty karanteeniin ja muita tartunnalle mahdollisesti altistuneita henkilöitä selvitetään parhaillaan.

Keskiviikkona keskussairaalassa todettiin kaksi uutta koronavirustapausta (COVID-19). Toinen on työikäinen mies, joka on aiemmin todetun koronavirustapauksen karanteenissa oleva lähikontakti. Hänen oireensa ovat lieviä ja hoito jatkuu kotieristyksessä. Tapaukseen ei liity altistuneita.
Toinen on työikäinen nainen, joka on muutamia päiviä sitten saapunut Suomeen Tirolin alueelta Itävallasta. Potilaan oireet ovat olleet lieviä ylähengitystieinfektion oireita. Potilaan vointi on hyvä ja hän on kotona eristyksessä. Kymmenen lähikontaktia, joista vain osa on Varsinais-Suomesta, on tunnistettu ja heidät määrätään karanteeniin heidän kotikuntansa viranomaisten toimesta.
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ja paikalliset terveydenhuollon viranomaiset jatkavat tilanteen hoitamista yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa.
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä on tähän mennessä tutkittu 83 epäilytapausta ja näistä koronavirustartuntoja on todettu viisi.

FAKTA

Toimi näin, jos epäilet saaneesi koronaviruksen?

  • Mikäli oireita ilmenee 14 vuorokauden kuluessa epidemia-alueelta poistumisesta, toimi välittömästi.
  • Ota normaalien käytäntöjen mukaisesti yhteyttä puhelimitse omalle terveysasemalle, työterveyshuoltoon tai päivystykseen.
  • Hoitohenkilökunta ja lääkäri arvioivat puhelimessa tilanteen ja antavat jatkohoito-ohjeen.
  • Virusta vastaan ei ole rokotetta tai viruslääkettä. Lääkäri arvioi potilaan terveydentilan vaatiman hoidon ja hoitopaikan. Oireettomia henkilöitä ei testata.
  • Sairastuneille tehdään aina tartunnanjäljitys eli jos diagnoosi varmistuu, terveydenhuolto ottaa yhteyttä sairastuneen altistamiin henkilöihin.
  • Sairastuneiden oireita ovat olleet kuume, yskä ja hengenahdistus sekä lihassärky ja väsymys.