Varsinais-Suomessa nyt 14 koronavirustapausta

0
Kuva Kirsi Höglund/SSS

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri tiedottaa koronavirusepidemiasta ja uusista tartuntatapauksista oman alueensa osalta keskitetysti verkkosivullaan vsshp.fi/korona.

Eilen (13.3.) sairaanhoitopiirin alueella todettiin kaksi uutta laboratoriotesteillä varmistettua koronavirustartuntaa. Alueella on tutkittu nyt 155 näytettä, joista 14 (9 prosenttia) on ollut positiivisia. Somerolla ei tiettävästi ole yhtään sairastunutta tai altistunutta.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri testaa koronaviruksen jatkossa vain vakavimmin sairailta sekä riskiryhmiin kuuluvilta tilanteen mukaan. Lievien oireiden takia suositellaan kotiin jäämistä, jossa kehotetaan pysymään oireiden loppumiseen saakka, jos ne eivät pahene. Näin varmistetaan riittävät resurssit vakavasti sairastuneiden hoitoon.
Jos henkilö epäilee sairastuneensa koronavirukseen ja yleisvointi on hyvä, niin tärkeintä on levätä kotona. Yhteyttä neuvotaan ottamaan terveydenhuoltoon vain, jos tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistila heikkenee. Silloin pitää ensin soittaa omalle terveysasemalle sen aukioloaikoina.

Someron tartuntatautivastaavan saa kiinni 16.3. alkaen maanantaista perjantaihin kello 12–14 (puh. 044 7792 629) ja muina terveysaseman aukioloaikoina numeroon 02 7792 511.
Näiden aikojen ulkopuolella on otettava yhteyttä Tyks Akuutin päivystysapuun , 02 313 8800. Puhelimessa saa ohjeet hoitoon hakeutumisesta. On erittäin tärkeää aina soittaa ennen hakeutumista vastaanotolle tai päivystykseen.
Henkilöt, jotka sairastuvat lieväoireiseen hengitystieinfektioon (nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky tai kuume) voivat jäädä rauhassa kotiin lepäämään. Kotona pitää pysytellä, kunnes oireet loppuvat.
Erityisen tärkeää on suojata koronavirukselle alttiita ryhmiä. Riskiryhmiä ovat perussairauksia sairastavat iäkkäät henkilöt sekä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunta ja laitoksissa tai hoivakodeissa asuvat ihmiset.
Näillä toimilla varmistetaan, että vakavista oireista kärsivät saavat hoitoa.
Sairaanhoitopiiri julkaisee verkkosivuillaan tietoja tartuntatilanteesta sekä ohjeita alueensa väestölle ja terveydenhuollon henkilökunnalle.

THL tiedottaa valtakunnallisesti

Kansalaisia neuvotaan seuraamaan Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) tiedottamista. Sosiaali- ja terveysministeriö sekä THL seuraavat aktiivisesti tilannetta ja tiedottavat tilanteen muuttuessa verkkosivulla thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19
Valtakunnallinen puhelinneuvontanumero 0295 535 535.
Valtakunnallisesta puhelinneuvontanumerosta 0295 535 535 saa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonta on avoinna arkipäivisin kello 8​–21 ja lauantaisin kello 9–15.
Neuvontaa on mahdollista saada myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta.

Neuvontanumeroista ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. Palvelua saa tällä hetkellä suomeksi ja mahdollisuuksien mukaan myös ruotsiksi ja englanniksi.