Vuonna 2010: 1950-luvun leningeistä 2000-luvun muotivirtauksiin

0
Laila Jokiniemen mielestä Leninki ja Asusteen kaltaiselle, palveluun perustuvalle naistenvaateliikkeelle on tarvetta Somerolla.

Somero-lehti 9.3.2010

Teksti Salli Lehtinen
Kun liikkeen vuonna 1955 perustaneen Sirkka Lehtosen kolme ja puoli vuotta yrittäjänä lisätään, Leninki ja Asuste on toiminut yhtä soittoa 55 vuotta.– Sirkka Lehtosen aikana liike toimi Tapion talossa. Ostin sen häneltä ja pidin puolestani 16,5 vuotta, Terttu Tauren muisteli menneitä.
Terttu Taurenilla oli myymälän lisäksi ompelimo, jossa tehtiin tilaustöitä. Enimmäkseen ommeltiin leninkejä, kokoleninkejä ja paitapukumallisia. Maila Huumonen, josta vuonna 1975 tuli Leninki ja Asusteen uusi omistaja, oli hänen palveluksessaan alusta pitäen.
– Oli kiva palvella somerolaisia asiakkaita. Olin ihan tyytyväinen. Minulla on täällä hyviä ystäviä ja käyn usein täällä. Tulin Somerolle Salosta ja sinne palasin, virkeä 80-vuotias Terttu Tauren kertoi.

30 vuotta meni nopeasti

Liike muutti Osuuspankin puutalosta takaisin Tapion taloon. Maila Huumosta mietitytti aluksi yrittäjäksi ryhtyminen, mutta katua ei tarvinnut.
Kaikki oli tuttua, niin liike kuin asiakkaatkin. Liivivarasto laajeni, kun edellisen yrittäjän aikaan leningit olivat pääosassa. Kaksiosaiset vaatteet, jakut, housut ja puserot syrjäyttivät leningit.
Leninki ja Asuste ehti Maila Huumosen aikana muuttaa vielä Nyströmin taloon, jossa se nytkin toimii.
– 30 vuotta meni nopeasti. Joskus päivät venähtivät pitkiksi, kun tein takahuoneessa ompelutöitä. Oli vakioasiakkaita ja sitten alkoivat kesäasukkaat lisääntyä. Kesäasukkaat kiittelivät, että onpa täällä ihanat palvelut. Paikallisille ne olivat itsestään selviä.
– Luulen, että yrittämistä arvostetaan nykyään enemmän kuin silloin, liikuntaan eläkepäivillään paljon satsaava Maila Huumonen tuumii.

Vaate mittojen mukaiseksi

Laila Jokiniemi otti kapulan vastaan neljä vuotta sitten. Joensuuntien remontti oli kesken. Yrittäjä sanoo ajatelleensa, että kun tästä selviää, ei pahemmaksi voi tulla. Niin kävi. Ei ole lamakaan sille vertoja vetänyt.
Liike on profiloitunut aikuisten naisten vaatteisiin, myös isoihin kokoihin, liiveihin ja alusasuihin. Varastossa on 800 liiviä.
Hiljaisina hetkinä Laila Jokiniemi istuu takahuoneen ompelukoneen ääreen. Ammattiompelija kun on, hän korjaa myymänsä vaatteet mittojen ja muotojen mukaisiksi ja tekee tilaustöitä.
– Palveluliikkeessä asiakkaan huomioiminen ja palvelu ovat tärkeitä, että hän löytäisi mieleisen ja sopivan vaatteen.
Eläkkeelle lähtö ei ole vielä ajankohtainen, mutta häämöttää tulevaisuudessa. Laila Jokiniemi toivoo, että hänellekin löytyy aikanaan jatkaja.