Vuonna 2010: Musiikkitalon ovet tulevat Somerolta

0
Projektipäällikkö Jari Vaittinen.

Teksti ja kuvat Sauli Kaipainen

Hys!
Pihahdustakaan ei saa kuulua oven takaa. Musiikkitalossa se olisi hyvin häiritsevää ja samalla täysin asiaankuulumatonta.
Jaatimet Oy:n valmistamien ja omaa tuotekehitystä olevien ovien takaa ei ääni kantaudu. Siksi musiikkitaloon valittiin Somerolla valmistetut ovet.
Helsinkiin ovia toimitetaan kaikkiaan 1 100 kappaletta. Se on suurin urakka ovipuolella Suomessa koskaan. Toimitettu on 50 ovea, ja vuoden loppupuolella lähtevät viimeiset.
Erityisen kaupasta tekee projektipäällikkö Jari Vaittisen mukaan se, että perinteistä, aitoa tarjouskilpailua ei tarvinnut käydä lainkaan. Maailmassa tällaisia ovia tekee vain kaksi valmistajaa, amerikkalainen ja somerolainen. Rapakon takaa ovia ei lähdetty rahtaamaan.
– Tärkeimpänä syynä sille, että urakka saatiin, oli desibeliasia eli äänen eristäminen. Se oli meille tuttua. Akustiikkasuunnittelija oli mukana heti urakkaneuvotteluissa sekä arkkitehti huolehtimassa, että meillä oli aineksia tällaiseen kohteeseen ovia tehdä, Jari Vaittinen kertoo.
Kauppa on merkittävä myös taloudellisesti. Umpiovien toimittaminen korottaa Jaatimetin liikevaihdon nykyisestä lähes 4,5 miljoonasta eurosta lähes 1,5 miljoonaa ylemmäs.
– Se on meidän mittakaavassa iso urakka, Vaittinen myöntää.

Akustiikka edellä

Kiinteän seinän kohdalla ääneneristys on helppoa, mutta läpiviennit eli ovet vaativat erikoisratkaisuja.
Jari Vaittinen keräsi osan tarvittavasta tieto-taidosta edellisessä työpaikassaan 2000-luvun alkupuolella, kun perehtyi linja-auton korien eristykseen Liedossa Volvo Bus Finland Oy:ssä.
– Sieltä tulivat ääneneristysopit, joita sovellamme ovienkin tekemiseen. Ei sillä ole eroa, onko oven takana dieseli vai soiko siellä sinfoniaorkesteri. Desibelejä tulee samalla tavoin niin kontrabassosta kuin dieselmoottoristakin, Vaittinen naurahtaa ajatukselleen.
Erityisesti matalat taajuudet ovatkin haastavimpia. Siihen ei auta kuin eristysmateriaalin lisääminen, joka aikaansaadaan niin sanotulla raskasmatolla. Matto on bitumin ja kumin seosta, ja sitä valmistetaan Suomessa.
– Kun tavallinen umpiovi painaa noin 40 kiloa, niin desibeliovi on noin 100-kiloinen. Eli karmien tiiviys, oven paino sekä oikeaan paikkaan sijoitetut eristeet ratkaisevat.
Musiikkitalossa seinärakenteet ja koko rakennus on tehty äänen ehdoilla. Pääkonserttisali on täysin irtonainen, muusta rakennuksesta eristetty tila. Mannerheimintien autojen jyrinä, ja toiselta puolen juna-aseman äänet eivät kantaudu missään oloissa sisätiloihin.
Arkkitehtikilpailun vuonna 1999 voittanut Mikko Kivistö on todennutkin, että musiikkitalosta ei haluta pröystäilevää temppeliä, vaan sen suunnittelussa on menty akustiikka edellä.

Mukavia referenssikohteita

Teräsoven tekniikka piilee Jaatimet Oy:n patentoimassa ThermoFin-profiilissa. Ovet alittavat roimasti rakentamismääräyskokoelmassa asetetun lämmönläpäisyarvon, EI60.
Uudet, ensi vuonna kiristyvät määräykset merkitsevät sitä, että laboratorion uunissa ei 950-asteinen tuli saa nostaa oven toisen puolen pintalämpötilaa yli 140 asteen. Jaatimetillä on vakaa aikomus, että myös sen määräyksen yli mennään. Laboratorion tuhottavaksi tehdään ja toimitetaan paljon ovia, vaikka se maksaakin.
– Lämpöhän on värähtelyä, kuten on äänikin. Oven päädyssä erottuvat railot kertovat siitä, että ne joutuvat seikkailemaan pidemmän matkan oven sisällä, Jari Vaittinen selittää.
Ääneneristävyys mitataan VTT:llä. Tampereen teknillinen yliopisto puolestaan testaa virallisessa koelaboratoriossaan palonkestävyyden lisäksi myös ovien murronkestävyyden. Menestys on ollut hyvä, sillä Jaatimet toimitti ulko-ovet Kuopion vankilaan. Niin sanotut ammattimiehetkään eivät niihin pysty.
Muitakin merkittäviä referenssikohteita on kertynyt.
– Vakuutusyhtiö Auran pääkonttoriin toimitimme noin 700 ovea ja Tapiolan pääkonttoriin niitä meni noin 550. Ne ovat niin sanotun korkean sektorin ovia. Vakuutusyhtiöt ja pankit eivät lähde perusovilla toteuttamaan uusia toimitiloja.
Vaittinen, kuten koko Jaatimet odottelee parhaillaan urakkakilpailutuksen tuloksia musiikkitalon lasiovista ja -seinistä.
– Pelkät umpiovet ovat megaluokan tilaus meille. Jos vielä uudenkin kisan voitamme, tulossa on samanlainen potti kuin umpiovistakin, Vaittinen muotoilee.

Puolalainen hitsaaja Dariusz Gasteck.