Vuonna 2010: Somero sai pohjoismaista julkisuutta tangoista

0

Somero-lehti 26.3.2010

Sauli Kaipainen

Ingen dans på rosor.

Kyseinen Novell-lehden otsikko kertoo paljon 1950 ja -60-luvun ajasta, jolloin Unto Monosen musiikki raivasi itseään esiin niin Somerolla kuin koko Suomessa.
Se ei todellakaan ollut ruusuilla tanssimista tangomusiikin tekijöille. Samaan aikaan kun muualla Euroopassa oli Beatles-kuume, räjähti argentiinalainen tango esille täällä.
Suomalaiselle tangolle ja sen synnylle selitystä hakiessaan Novell-lehden toimittaja Albin Grahn löysi Unto Monosen kotimaisemat. Hän kuuli kertomuksia sodasta, onnettomasta rakkaudesta ja viinasta – ja pikkukaupungin huonosta omastatunnosta.
Albin Grahn joutui haastattelumatkallaan Somerolle toteamaan, että tangon tie oli kivinen, ja kunnioitus on tullut vasta jälkikäteen. Haastateltavina ja kuvissa ovat M.A. Numminen, Arja ja Matti Oksanen, Hellin Laine, Pekka Gronow sekä Eino Grön. Oman panoksensa laajan artikkelin teossa antoivat myös Matti Romu, Ahti Kukkonen, Veera Hälli, Harry Nurmi sekä myös haastateltavana ollut Maarit Niiniluoto.
Painoasultaan korkeatasoinen Novell-lehti leviää Ruotsin lisäksi Tanskaan ja Norjaan. Pohjoismaisesta julkisuudesta pääsivät tangoperinteen vaalijoina nauttimaan myös Unto Monosen nimeä kantava perinneyhdistys sekä Monokas ry.
Hellin Laine ja Matti Romu muistelivat yhteisiä keikkojaan ja harjoitussessioitaan Monosen kanssa. Tähdet meren yllä jatkavat sointiaan.

Unto Mononen, suomalainen tango ja Somero olivat näyttävästi esillä ruotsalaisessa musiikkilehdessä. Lehden kuvissa esiintyy Arja ja Matti Oksasen, M.A. Nummisen sekä Hellin Laineen lisäksi Pekka Gronow, Eino Grön sekä Somerolata myös Esakallio ja Hämeenportti.