Ylikonstaapelin esikoisnäyttely

0

Pekka Alitalo tunnetaan paikkakunnalla poliisina, vaikkakin jo eläköityneenä. Myös hänen suunnistusharrastuksensa on monen tiedossa. Nyt Alitalo astuu esiin ensimmäistä kertaa kuvataiteilijana.
– Olen sellainen maalari ja piirtäjä, jota mielestäni kuvastaa parhaiten ilmaisu iteharrastaja.

Nostalgiaviikolla-maalauksessa, kuten Alitalon monissa muissakin töissä, on iloinen ja värikäs tunnelma, joka saa katsojan hyvälle mielelle.

– En koe olevani lahjakas, vaan paremminkin helposti ajatuksiinsa vaipuva mietiskelijä, jolle niin maalaaminen kuin kirjoittaminen omissa oloissa tarjoaa väylän toteuttaa jotain sisäistä tarvetta samalla haastaen.
Alitalo muistaa, että alakoulussa opettaja ”tsemppasi” häntä esittelemään piirrostaan luokalle.
– Siis huonona, jollei peräti varottavana esimerkkinä, hän nauraa.

Valoon-maalauksessa näkyy yksi Alitalon suosikkiaiheista eli sade. Erityisesti sateessa viehättää kiiltävien pintojen haasteellisuus.

– Vasta aikuisiässä erään kaverin hienot piirrokset saivat minussa aikaan jonkinlaisen herätyksen. Piti itsekin reistata. Hankalaa puurtamista se oli, mutta kipinä jäi kytemään.
Poliisiuransa alussa Alitalo asui Helsingissä.
– Siellä vietin pitkiä toveja taidekauppojen näyteikkunoitten takana silmät ymmyrkäisinä maalauksia ihaillen.
– Hankin öljyvärit ja aloin suoralta kädeltä tuhertaa, ilman minkäänlaista perehtymistä tekniikoihin. Värien kesti kuivua kauan. Aikaa ja malttia ei riittänyt, eivätkä lopputukokset olleet mairittelevia. Harrastus kuitenkin jatkui.
– Siirryin entistä enemmän lyijykynällä piirtämiseen. Enimmäkseen tuli hahmoteltua kuvia läheisistä ihmisistä. Piirroksin ryyditin myös toistakymmentä vuotta Suunnistaja -lehden pakinoitani. Hauskaa oli ainakin itsellä.

Ruskainen näkymä hautausmaalle -maalaus on yksi niistä teoksista, joissa aiheena on tuttu somerolainen maisema.

Parisen vuotta sitten Alitalo hankki akryylivärit.
– Kun halvalla sai.
– Se oli kannattava ostos. Maali kuivui nopeasti.
Oppia hän ammensi netistä.
– Harjoittelin innostuksen vallassa, millekään kursseille en ole osallistunut. Omia näkemyksiäni minulle on soveliainta puida ja toteuttaa omassa rauhassa.
Alitalon harrastuksiin kuuluu myös valokuvaus.
– Kuvaamisen ja maalaamisen myötä avautuvat maisema tai vaikkapa ihmisen kasvot erilaisina. Niitä tarkastelee eri tavalla ja pyrkii saamaan enemmän irti, näkemään pintaa syvemmälle. Se, miten sen paperille pystyy toteuttamaan, on vallan toinen juttu.
Kun Alitalon kodin vapaa seinätila alkoi täyttyä maalauksista, kuten myös kirjahyllyn taso ja jopa lattia sen edustalla, hänelle ehdoteltiin, että pidä näyttely.
– En tarkalleen tiedä, tapahtuiko se vain kohteliaisuudesta vai siitä syystä, että ainakin hetkellisesti saataisiin kotiin raivattua tilaa.
– Tämä on ensimmäinen näyttelyni. Maalaukset noudattelevat pääasiassa perinteistä linjaa, vaikkakin minulla arjessa on selittämätön taipumus raapustella milloin mihinkin paperilapulle tai lehden sivulle mitä erikoisempia kuvioyhdistelmiä. Välttelen ajattelemasta johtopäätöksiä, joita henkisen alan asiantuntija niistä mahdollisesti vetäisi.
Parvigalleriaan esille laitetuissa tauluissa on muun muassa paikallisia näkymiä Joensuun- ja Härkätien varrelta, Häntälän notkosta, museolta ja hautausmaan itäiseltä osalta.
– Joissain katunäkymissä olen kuvitellut, miten rakennukset, ajoneuvot ynnä muut elementit kuvastuvat märkään asvalttiin. Museomaalaukseen olen kuvitellut talon isännän ja emännän elävöittämään tunnelmaa. Mukana näyttelyssä on myös maalauksia ja piirroksia omasta lähipiiristäni.
Lisäksi on maalauksia ”muualta”.
– Jotkut aiheet ovat puhtaasti omassa päässä kehiteltyjä, osassa jostain ideoita ammentaen ja myös harjoitustöitä tekniikkaa opetellen. Usva, auringonlasku, erilaiset heijastukset ovat kiehtoneet ja haastaneet, samaten kuin kuvan tunnelma.
– Niin maalaaminen kuin kirjoittaminenkin ovat minulle sellaista jonkinlaisen sisäisen tarpeen tyydyttämistä, tylsyyden torjuntaa, ajatteluelinten ruosteenestoa. Saattaa se tietysti ilmaista narsistisia piirteitäkin; hyväksynnän hakemista ja tarvetta todistaa jotain itsellekin, Alitalo muotoilee ajatuksiaan.

Pekka Alitalon maalauksia Someron kirjaston Parvigalleriassa 2.–13.3.

Mamma ja pappa on ikuistettu kotipihansa kesäisessä idyllissä.