Yritykset ja korona

0

Suomi tuntuu menevän kiinni koronaviruksen takia. Somerollakin useampi yritys on sulkenut tai joutunut supistamaan toimintaansa merkittävästi. Tilanteen kestosta ei vielä tiedetä, mutta rajoitustoimet jatkuvat minimissäänkin muutaman kuukauden.
Jos halutaan pitää Someron yritykset hengissä epidemiasta huolimatta, tarvitaan myös kunnallisen tahon apua. Varsinkin pienimmät yritykset, joilla ei ole mahdollisuutta lisärahoitukseen, ovat vaikeuksissa. Yksinyrittäjät ja enintään kymmenen henkeä työllistävät ovat yhteiskunnassa yleisimpiä yrityksiä ja sen selkäranka.
Juuri uutisoitiin, että Turun kaupunki koostaa tukipakettia yrityksille ja muille organisaatioille. Maanantaina 30.3. kokoontuvalle kaupunginhallitukselle esitetään hyväksyttäväksi Turkupaketti, joka sisältää linjauksia maksuaikakäytäntöihin, sopimusmuutoksiin ja avustuksiin sekä kaupungin perimiin tilavuokriin.
”Turun kaupunki kantaa huolta siitä, miten kaupungin elinkeinoelämä selviää koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilanteesta. Turku tukee ja auttaa kaikin käytettävissä olevin keinoin yrityksiä selviämään”, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.
Samoin eläkevakuutuksiin kaavaillaan jopa puolen vuoden maksutonta aikaa. Työeläkemaksuihin suunnitellaan alennuksia ja niin edelleen.
Somerolla kaupunki voisi alkaa työstää samanlaista pakettia, jos sitä ei jo ole valmistelussa. Esimerkiksi kaupungin perimiä vuokria voisi jättää laskuttamatta vaikka neljän kuukauden jaksolta. Samalla kaupunki antaisi signaalin myös yksityisille vuokranantajille, että heidänkin kannattaa nyt toimia samoin.
Nyt pitää laittaa jäihin investoinnit ei välttämättömiin kohteisiin ja panostaa siihen, että täällä olisi palveluja tuottavia ja veroja maksavia yrityksiä koronan jälkeenkin. Poliittinen peli tulee viheltää nyt poikki ja kaikkien on puhallettava yhteen hiileen.

Yhteispelillä